Kilpailijaseuranta ja oma toimintavapaus

Kilpailijaseurannalla ennakoit riskit ja mahdollisuudet sekä varmistat toimintavapautesi

Kilpailijaseuranta on työkalu oman suojauksen suunnittelussa ja IPR-riskeihin varautumisessa. On tiedettävä, mitä kilpailijat suojaavat ja valvottava, että et loukkaa toisten oikeuksia. Autamme kilpailijatiedon hankinnassa ja varmistamme, että sinulla on toimintavapaus markkinoilla.

Tiedätkö, mitä kilpailijasi ovat suojanneet?

Palvelumme avulla saat hyödyllistä tietoa kilpailijoidesi toiminnasta, keksinnöistä ja tuotteista sekä yleisestä suojausaktiivisuudesta. Näin pystyt ajoissa huomioimaan olemassa olevat oikeudet ja suunnittelemaan omaa toimintaasi niin, että et loukkaa toisten patentteja tai muita yksinoikeuksia.

Uuden teknologian tai tuotteen kehittäminen on suuri investointi. Pöyrää ei kannata keksiä uudelleen, eikä uutta projektia käynnistää, ennen kuin olet selvittänyt mitä muut ovat jo tehneet – ja suojanneet. Hyvä ennakkoselvitys vähentää huomattavasti uuteen kehitysprojektiin liittyviä riskejä.

Kilpailijaseurannalla pysyt ajan tasalla kilpailijoidesi toiminnasta ja IPR-suojauksista, niiden tilasta ja maantieteellisestä kattavuudesta. Kolsterin asiantuntija räätälöi kanssasi hakuprofiilin, jonka avulla saat säännöllisin väliajoin tietoa sinua kiinnostavalla alalla jätetyistä tai määrätyn kilpailijan hakemuksista.

Saat tiedon kilpailijoidesi hakemuksista jo ennen kuin yksinoikeus on myönnetty, ja voit reagoida ajoissa kilpailijoidesi suojauksiin. Mikäli haussa löytyy merkkisi kanssa sekoitettavissa oleva tavaramerkkihakemus tai toimintasi kannalta hankala patenttihakemus, selvitämme tarkemmin niiden tilan ja mahdollisuutesi puuttua asiaan.

Oletko varmistanut toimintavapautesi (Freedom to Operate)?

Vaikka yritys tekisi tietoisen päätöksen olla suojaamatta omaa osaamistaan yksinoikeudeksi, se ei vapauta sitä vastuusta valvoa, että yritys ei itse loukkaa toiminnallaan toisten oikeuksia. Omaan toimintaan liittyviin IPR-riskeihin kannattaa varautua ja turvata oman liiketoiminnan jatkuvuus.

Toiminnanvapauskartoituksessa (valmistusestetutkimuksessa) selvitämme uuden tuotteesi tai tuotantomenetelmäsi kuvauksen perusteella, onko olemassa patentteja, joita uusi tuotteesi mahdollisesti loukkaa. Selvitämme mahdollisuutesi viedä jo markkinoilla olevia tuotteitasi uudelle markkina-alueelle. Teemme myös alustavan selvityksen, kun tuotteesi on vielä suunnitteluvaiheessa. Näin voit välttää mahdollisen patentinloukkauksen ja voit myös ajoissa ennen markkinoinnin aloittamista muuttaa tuotettasi niin, että se ei loukkaa olemassa olevia patentteja.

Jostakin maasta saattaa vastaavasti löytyä myös rekisteröity malli, joka muodostuu esteeksi liiketoiminnallesi. Mallien valmistus- ja markkinointiestetutkimus auttaa ennakoimaan riskit ja pystyt tekemään oikeat ratkaisut ajoissa. Jos puolestasi suunnittelet uutta tavaramerkkiä, kannattaa tutkia onko tavaramerkki vapaasti käytettävissä niissä maissa, joissa haluat rekisteröidä merkkisi.