Patentit  ⋅   Referenssit

BookIT: Kumppanuuksilla ja lisensoinnilla uutta liiketoimintaa USA:ssa

30.11.2017
Takaisin

0.11.2017

Mobiilin digitalisaation cowboy Jukka Salonen on noussut ratsun selkään Teksasissa nostakseen BookIT:in ja samalla koko Suomen patenttilisenssi- ja kumppanuusliiketoiminnan kasvu-uralle.

Mobiilin digitalisaation edelläkävijä BookIT on lähtenyt rohkeasti kehittämään uudenlaista liiketoimintamallia keksintöjensä kaupallistamiseksi ICT-alan päämarkkinoilla Yhdysvalloissa.

BookITin 2000-luvun alussa kehittämä teknologia – loppukäyttäjän luotettava ja vahva digitaalinen tunnistus matkapuhelimella toteutettavissa palveluissa – on jo saanut jalansijaa Yhdysvalloissa. Esineiden ja palveluiden internetissä on tärkeää kyetä tunnistamaan oikea loppukäyttäjä ajasta, paikasta ja päätelaitteesta riippumatta. Tällä on iso kaupallinen arvo.

BookIT perusti uudisraivaajahengessä vuoden 2017 alussa BookIT Labs -tutkimusyksikön ja IPR-kiihdyttämön Teksasiin. Tavoitteena on maailmanluokan lisenssiliiketoiminta kumppanuuksien kautta. Vuodesta 2000 alkaen huolella rakennettu yli 100 patentin salkku luo perustan ja tuo uskottavuutta puolustautua nykymaailman ”karjavarkailta”.

Suomen mittakaavassa kyseessä on merkittävä hanke. BookIT on saanut immateriaalioikeuksia aktiivisesti hyödyntävälle kansainvälistymishankkeelleen 3,4 miljoonan Tekes-rahoituksen. Lisäksi BookIT:in matkassa Teksasiin on lähtenyt pääoma- ja enkelisijoittajia. Yhteensä tähän patenttilisensointiprojektiin on kerätty yli 10 miljoonan euron rahoitus.

- Amerikassa käy selkeä pöhinä, kuvaa tunnelmia Teksasin Dallasiin asettunut yhtiön perustaja, teknologian kehittäjä ja BookIT Labs -hankkeen vetäjä Jukka Salonen.

- Jenkit ovat avoimempia kumppanuuksille kuin suomalaiset yritykset. Täällä tartutaan nopeasti kaupallisiin mahdollisuuksiin. Suomessa asioita pohditaan insinöörimäisesti ruuvien ja muttereiden kautta: teknologia halutaan kehittää mieluummin itse, pitkän polun kautta. Mutta silloin menetetään aikaikkuna tehdä bisnestä!, Jukka harmittelee.

”Powered by BookIT”

Jukan visiona on, että BookIT Labs -hankkeesta hyötyvät muutkin suomalaiset korkean teknologian yritykset. Se tarjoaa kumppanuutta ja suojattua älyteknologiaansa kaikkien niiden yritysten käyttöön, jotka haluavat tuottaa vaivattomia ja luotettavia mobiilipalveluita loppukäyttäjille esineiden ja palveluiden internetissä. BookIT Labs kerää yhteen osaajia eri sovellusalueilta ja hakee uusia liiketoiminnan kumppanuusmalleja. 

- Harva suomalainen ICT-alan yritys, Nokiaa lukuun ottamatta, on pystynyt jalostumaan niin, että syntyy merkittävää kansainvälistä lisenssi- ja kumppanuusliiketoimintaa. Haluan tuoda BookIT Labsin avulla innovatiivisille yrityksille samanlaiset työkalut käyttöön kuin Nokialla on ollut, Jukka kuvaa.

Tällä hetkellä kenties kuumin toimiala BookIT-teknologialle ja yhtiön kehittämälle Powered by BookIT -kumppanuusmallille on logistiikka-ala pakettitoimituksineen.

Monelle suomalaiselle tutut postipakettien kotiinkuljetukseen liittyvät aikaehdotusviestit, samoin kuin luottokorttiostosten vilpillisen käytön estävät interaktiiviset viestit ovat sovellusesimerkkejä.

BookIT tarjoaa pilvipohjaisen välittäjäteknologiansa käyttöön, ja kumppani rakentaa siihen päälle oman sovelluksensa. Sovelluskin saa suojaa BookIT:in 100+ patentin kautta, kun palvelutuote kantaa leimaa Powered by BoookIT. Se vähentää tuotteiden kopiointiriskiä.

- BookIT saa teknologiaansa uusille liiketoiminta-alueille, ja kumppanin liiketoiminta suojautuu kumppanuuden kautta. Loppukäyttäjän on puolestaan helpompi olla yhteydessä mobiilivälittäjään, ajasta tai paikasta riippumatta, Jukka kuvaa.

Uusi merkittävä kumppanuus logistiikka-alalla on yhteistyö hollantilaisen kaupunkijakeluyhtiön Smart Mile Solutions’in kanssa. BookIT on sijoittanut yhtiöön teknologiaansa ja saanut vastineeksi osakkuuden yhtiöstä. Kyse on strategisesta kumppanuudesta, jolla BookIT tavoittelee kasvua laajemmille markkinoille sekä Euroopassa että USA:ssa. 

”Jakamistalous luo bisnesmahdollisuuksia”

Lupaavia sovellusalueita ovat myös matkustusteollisuus ja julkinen liikenne, finanssi- ja pankkimaailma, koko verkkokaupan ekosysteemi sekä esineiden ja palveluiden internet, johon kytkettyjä laitteita hallitaan matkapuhelimella. Mikä parasta: BookIT-teknologia on täysin toimialariippumatonta.

Yhdysvalloista on löytynyt matkakumppaniksi Nashvillen kaupunki, joka kehittää asukkailleen uudenlaista liikkumisen muotoa, ”joukkoliikenteen Uber:ia”. Palvelun piirissä on alueen 44 liikennelaitosta. BookIT-teknologia mahdollistaa liikennevälineestä riippumattoman mobiililipun: yksi lippu voi sisältää reitin aikana useita palveluntarjoajia. Varaaminen ja maksaminen tapahtuvat BookIT-välityspalvelun kautta.   

Jakamistalouden ympärille onkin syntymässä paljon uusia liiketoimintamalleja, joissa hyödynnetään matkapuhelinta. Jukan mielestä nyt kannattaa kumppanoitua niiden kanssa, joilla on jo tarvittava teknologia kehitettynä ja patentit salkussa. Kaupallista aikaikkunaa ei kannata menettää.

- Miten saadaan luotua kumppanuuksilla uusia kansainvälisiä bisnesmalleja ja innovoitua uusia mobiilipalveluita? Tätä kannattaisi jokaisen suomalaisen yrityksen nyt miettiä, ruuvien ja muttereiden sijasta!, Jukka kehottaa.

”Panosta kumppaneihin, jotka ovat oman alansa parhaita ja osaavat kansanvälisen pelin”

Jukka haluaa kannustaa muitakin suomalaisia yrityksiä kansainvälistymään  ̶  ja lähtemään BookIT:in matkassa kasvu-uralle.

- Panostakaa kumppaneihin, jotka ovat oman alansa parhaita, kuten esimerkiksi Kolster on kansainvälisen patentoinnin pelikentällä.

Kansainvälisillä markkinoilla yritykseltä on löydyttävä uskottavuutta. Uskottavuuden rakentaminen on edellyttänyt BookIT:ilta pitkäjänteistä ja määrätietoista työtä patenttisalkun rakentamiseksi viidentoista vuoden ajan. Viimeiset viisi vuotta on hiottu patenttistrategiaa ja rakennettu laajempaa kansainvälistä kumppanuusverkostoa, joka tähtää patenttisalkun aktiiviseen käyttöön.

Uskottavuuden saaminen globaaleilla markkinoilla on iso haaste suomalaisille pk-yrityksille, ja sitä se on ollut myös BookIT:ille. ICT-alalla teknologiajätit keräävät herkästi hyödyt innovatiivisten pienten yritysten tuotekehityksen tuloksista. Digimaailmassa kymmenen vuoden tuotekehityksen voi kopioida hetkessä. Pienellä yrityksellä ei useinkaan ole kykyä, resursseja eikä Daavidin rohkeutta lähteä puolustautumaan ICT-alan Goljatteja vastaan. Tähän haetaan nyt muutosta lisenssikumppanuuksilla ja paikallisella läsnäololla päämarkkinoilla.

- Kun on uskottavuutta, lisenssisopimuksiakin syntyy jo aikaisessa vaiheessa, eikä omia oikeuksia tarvitse perätä tuomioistuinprosessin kautta.

BookIT-yhtiön perustaja ja keksijä Jukka Salonen, Teksas

BOOKIT

BookIT on vuonna 1999 perustettu mobiiliteknologiayritys. Suurin osa suomalaisista on jo käyttänyt BookIT-teknologiaan pohjautuvia palveluita. Teknologian avulla tehdään joka päivä kymmeniätuhansia varauksia, vahvistuksia, etämaksuja ja muita mobiilitapahtumia. Suuret yritykset kuten Finnair, VR ja Posti hyödyntävät teknologiaa mobiilipalveluissaan.

BookIT Labs:in kotipaikka Teksas on innovaatiomyönteinen osavaltio. IP-oikeuksien loukkaukset pyritään ratkaisemaan nopeasti ja keksijöitä kunnioittaen.

 

 

 
Kolsterin kokeneet patenttiasiamiehet auttavat vahvan patenttisalkun luonnnissa:

Ota yhteyttä

Marjut Honkasalo
Partner, European Patent Attorney
marjut.honkasalo@kolster.com
050 524 2413