Tavaramerkit  ⋅   Mallioikeudet  ⋅   IPR-tietoa

Brexit tulee – tämä sinun tulee tietää eron vaikutuksista tavaramerkkeihin ja malleihin

28.01.2020
Takaisin

28.1.2020

Ison-Britannian EU-ero tulee – ja mutkistuu.

Iso-Britannia sai joulukuussa uuden, selvästi konservatiivienemmistöisen hallituksen. Se tarkoittaa, että pääministeri Boris Johnsonin lupailema EU-ero toteutuu tammikuun lopussa.

Ero ei silti ole tässä, vaan edessä on vielä vaikein vääntö. Eropäivästä alkaa vuoden siirtymäaika, jonka aikana Britannian on neuvoteltava Euroopan unionin kanssa sopimus uudesta suhteesta. Sovittavaa on paljon, ja yleinen ennuste onkin, ettei vuosi riitä sopimiseen. Niinpä ”no-deal brexit”, kova ja sopimukseton ero, on yhä mahdollinen. Lähtö ilman sopimusta tarkoittaisi, että EU:n ja Ison-Britannian välillä käydään tulevaisuudessa kauppaa vain Maailman kauppajärjestön WTO:n säännöillä.

Tässä brexitin tärkeimmät vaikutukset IPR-kysymyksiin:

Tavaramerkeille ja mallioikeuksille on luvattu EU-tasoa vastaava suoja…

Brexitin muodolla on suuri merkitys IP-oikeuksien haltijoille. Ison-Britannian hallitus on jo aiemmin luvannut, että voimassa olevat EU-tasoiset tavaramerkki- ja mallioikeusrekisteröinnit saavat vastaavan tason suojan Isossa-Britanniassa kansallisina oikeuksina.

Tämänhetkisten tietojen mukaan tämä siirtymä pyritään hoitamaan mahdollisimman vähäisellä vaivalla, ja mikä tärkeintä: tämän hetken tiedon mukaan ilman ylimääräisiä kustannuksia oikeudenhaltijoille.

…mutta jos hakemuksesi on kesken brexit-siirtymäajan päättyessä 31.12.2020, uutta rekisteröintiä on haettava Isossa-Britanniassa

Mikäli tavaramerkki- tai mallioikeushakemus on jätetty ennen brexitiä koskevan siirtymäajan päättymistä,  mutta käsittely on vielä kesken, tulee hakea erillistä rekisteröintiä Isossa-Britanniassa. Tämä tapahtuu normaaleja kansallisia määräyksiä noudattaen ja normaalit maksut maksaen. Hyvä uutinen hakijoille on se, että Ison-Britannian hallitus on luvannut myöntää lopullisen EU:sta irtautumisen jälkeen yhdeksän kuukauden ajanjakson, jonka puitteissa hakija saa prioriteetin alkuperäisen EU-hakemuksen hakemuspäivästä.

Ole tarkkana: brittihallitus ei varoita oma-aloitteisesti kansallisen hakemuksen tarpeesta

Huono uutinen hakijoille sen sijaan on se, ettei hallitus ole luvannut oma-aloitteisesti ilmoittaa hakijoille mahdollista tarvetta uudelle kansalliselle hakemukselle Isossa-Britanniassa. Tämän vuoksi hakijoiden täytyy itse olla aktiivisia mahdollisen jatkohakemuksen suhteen. Tämä epävarmuus saattaa antaa huijareille mahdollisuuden lähettää hakijoille harhaanjohtavia ilmoituksia, jotka voivat aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia ja muuta vaivaa.

Olen hakemassa uutta EU-tavaramerkkiä tai prosessini on kesken – mitä minun pitää siis tehdä nyt?

Sekä oikeudenhaltijoiden että uusien hakijoiden on nyt otettava huomioon, että Iso-Britannia ei enää kuulu EU:n piiriin lyhyehkön siirtymäajan jälkeen.

Ota viipymättä yhteyttä Kolsterin tavaramerkki- tai malliasiamieheen, jotta oikeudenmenetyksiä ei pääse tapahtumaan:

  • jos olet hakemassa uutta EU-tavaramerkkiä tai EU-mallia
  • jos sinulla on keskeneräinen hakemusprosessi EU-virastossa
Voit myös jo laittaa vireille kansallisen tavaramerkkihakemuksen

Jos haluat tässä yhteydessä minimoida brexitin mahdollisesti aiheuttamat ongelmat tavaramerkkien osalta, voit laittaa EU-tavaramerkkihakemuksen lisäksi vireille kansallisen tavaramerkkihakemuksen Isossa-Britanniassa. Hinta on 1165 euroa + alv (sis. yksi luokka, asiamiestyö ja virastomaksu). Läpimenneistä tavaramerkeistä tulevat rekisteröintikulut erikseen, kun rekisteröinti aikanaan myönnetään. Rekisteröintikulujen kanssa hinta on noin 1600 euroa + alv. Vastaavasti myös vireillä olevasta EU-mallihakemuksesta voi jättää kansallisen hakemuksen Isossa-Britanniassa. Kustannukset yhden mallin käsittävän hakemuksen osalta ovat noin 1100 euroa + alv (ei sisällä rekisteröintikuluja).

Voimme tarkistaa tilanteesi ja neuvoa sinua parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi.

Ota yhteyttä

Joose Kilpimaa
joose.kilpimaa@kolster.com
041 501 4507

Heli Hietamies
heli.hietamies@kolster.com
020 137 0625

LUE LISÄÄ

Patentit & brexit – mikä muuttuu, mikä ei?