Tavaramerkit  ⋅   Blogit  ⋅   IPR-tietoa

ECTAn IPR-asiantuntija Jani Kaulo vaikuttaa tavaramerkkien lainsäädäntöön eurooppalaisessa yhteistyössä

14.10.2019
Takaisin

14.10.2019

Kolsterin partneri Jani Kaulo vaikuttaa Euroopan kokeneimpien IPR-asiantuntijoiden kanssa EU:n IPR-lainsäädäntöön. Juuri nyt Euroopan yhteisöjen tavaramerkkiyhdistyksen hallitusta puhuttaa alan musta hevonen eli Kiina.

On hienoa olla mukana vaikuttamassa ja tuomassa omaa asiantuntemusta IPR-säädösten tulevaisuuteen ECTAn (European Communities Trademark Association) hallituksen jäsenenä. ECTA on yksi IPR-alan merkittävimmistä ja vaikutusvaltaisimmista järjestöistä, joka ajaa tavaramerkkien, brändisuojauksen ja laajemmin IPR-käytäntöjen ja lainsäädännön muutoksia EU-tasolla.

Kaikista järjestön hankkeista päätetään sen ylimmässä elimessä eli hallituksessa. Neuvostossa on yhteensä kolme suomalaista, joista yksi olen nyt minä. Luottamustehtävä kestää kaksi vuotta kerrallaan. 

Suomalaisten kannalta jäsenyys hallituksessa on merkittävä, sillä ECTA vaikuttaa myös Suomea koskeviin IPR-lainsäädäntöhankkeisiin. Kansallinen tavaramerkkilakimme noudattaa Euroopan unionin tavaramerkkidirektiiviä. Hallituksen jäsenenä edustankin osaltani suomalaisten yritysten IPR-tarpeita ja pyrin tuomaan asiakastyössä oppimaani ja kokemaani ECTA:n hallituksen käyttöön. 

Hallituksen jäsenyyden lisäksi toimin ECTAn uudessa Kiina-työryhmässä, ja siksi Kiinaan liittyvät hankkeet ovat tärkeitä sekä minulle henkilökohtaisesti että immateriaalioikeuksien tulevaisuudelle. Niiden eteen teen aktiivisesti töitä myös jatkossa. 

Miksi IPR-alalla pitää tuntea Kiinan markkinoiden kehitystä?

”Kiina puhuttaa ECTAssa"

Viime vuosien tavaramerkkilainsäädäntöuudistukset ovat työllistäneet paljon ECTAa. Uudistus esimerkiksi harmonisoi EU-maiden tavaramerkkikäytäntöjä, poisti graafisen esitettävyyden vaatimuksen ja täsmensi rekisteröintiluokituksia.

ECTAssa puhuttaa nykyään toinenkin tärkeä aihe, nimittäin Kiina. Maa on luokiteltu ECTAssa yhdeksi viidestä merkittävimmästä Euroopan ulkopuolisesta alueesta IPR-näkökulmasta, ja ECTA haluaa antaa panoksensa maan IPR-lainsäädännön muutokseen ja kehitykseen. Kiinan viranomaiset ja valtio käyvät IPR-dialogiaan Euroopan komission kanssa, ja me ECTAssa tuemme komissiota tässä dialogissa.

IPR-kysymykset ovat myös yksi osa Yhdysvaltojen ja Kiinan välistä kauppasotaa. USA käyttää Kiinan heikkoa IPR-oikeuksien kunnioitusta yhtenä perusteluna tulleille ja vastakkainasettelulle. EU ja ECTA pyrkivät samankaltaisiin tavoitteisiin kuin USA, mutta diplomaattisemmin keinoin. Amerikkalaiset asettavat aggressiivisilla toimillaan itsensä paitsioon kiinalaisten silmissä ja nostavat samalla Euroopan osakkeita. Kiinassa katsotaankin taloussuhteissa yhä enemmän EU:n suuntaan.

ECTA tuo esille IPR-haasteita ja ratkaisuja niihin vastapuolta kunnioittaen, joten järjestö koetaan Kiinassa ystävällismieliseksi. Konkreettisesti tämä näkyy muun muassa siinä, että Kiinan tavaramerkkiyhdistys CTA on lähestynyt aktiivisesti ECTAa yhteistyön merkeissä. ECTAn merkitys on siis selkeästi huomattu myös Kiinassa.

Näin suomalaisyritykset kokevat Kiinan kilpailun

”ECTA:n Vuosikokous on suuri IPR-seminaari”

ECTAn vuosikokoukset ovat suuria kolmen päivän konferensseja, joihin kokoontuu jäsenten lisäksi IPR-asiantuntijoita eri puolilta maailmaa. Kiinnostavien asiantuntijapuhujien, seminaarien ja workshopien lisäksi vuosikokouksessa eri ECTA-komiteat sekä hallitus pitävät omia sisäisiä kokouksiaan. Tänä vuonna vuosikokouksessa nähtiin yli 800 osallistujaa, mikä oli uusi ennätys. Tämä kertoo osaltaan ECTAn vahvasta kasvusta.

Moni ECTAn hallituksen jäsenistä on aiemmin tehnyt työtä järjestön hyväksi komiteoissa. Ne toimivat tavallaan ponnahduslautana hallitusjäsenyydelle. Itse en ole ollut mukana komiteatyössä, mutta toimin ECTAn Kiina-työntyhmän jäsenenä ja avustan siten Euroopan komissiota käymään IP-dialogia Kiinan viranomaisten ja valtion kanssa.

ECTA edistää tavaramerkkeihin, tekijänoikeuksiin sekä muihin immateriaalioikeuksiin liittyviä lainsäädäntöhankkeita ja ajankohtaisia asioita yhteistyössä kansallisten ja kansainvälisten organisaatioiden, kuten EUIPOn ja WIPOn, kanssa. Hallituksen jäsenenä työskentelen edistääkseni suomalaisten yritysten IPR:iin liittyviä intressejä EU:n alueella ja Kiinassa.

Ota yhteyttä

Jani Kaulo
jani.kaulo@kolster.fi
040 637 5442


LUE LISÄÄ

Jani Kaulo kertoo ECTAn Kiina-työryhmän tavoitteista Talouselämässä

Onko yrityksesi suuntaamassa Kiinaan? Lue vinkit

Kolster China Desk™ auttaa Kiinaan lähtijää