Patentit  ⋅   IPR-strategia  ⋅   Blogit

Elämä ilman IPR-oikeuksia – kuin villissä lännessä?

02.07.2019
Takaisin

2.7.2019

Veristä hintakilpailua, Aasiaan valuva tuotanto ja tuotekehitys ahdingossa. Yhteiskunta ilman immateriaalioikeuksia olisi villi länsi, jossa Suomi kuuluisi häviäjiin, kirjoittaa Kolsterin eurooppapatenttiasiamies Sini-Maaria Mikkilä.

Sanotaan, että tuote on hyvä, jos joku haluaa sen kopioida. Omat IP-oikeudet (Intellectual Property Rights, IPR) eli aineettoman omaisuuden oikeudet voi kuitenkin suojata. Onneksi, sillä ilman patentteja, mallisuojia ja tavaramerkkejä liike-elämässä vallitsisi viidakon laki, jossa vahvin voittaa aina.

”Vain nopeat elävät”

Immateriaalioikeudet ovat yritysten luovan työn sheriffejä. Ilman IP-oikeuksia markkinoilla ratkaisisivat nopeus ja hintakilpailu. Verinen hintakilpailu johtaisi siihen, että ensimmäinen tuotteen tai palvelun markkinoille tuonut hallitsisi markkinoita – kunnes ensimmäinen kopioija tekisi sen halvemmalla. Ennen pitkää tämä johtaisi halvimpien tuotteiden ja palvelujen tuottajien voittoon. Vahvoilla olisivat todennäköisimmin suuret yritykset, joiden tuotanto- ja jakelukoneistot on hiottu huippuunsa.

Jos omia immateriaalioikeuksia ei olisi mahdollista puolustaa tai valvoa, edistyksellistä tuotekehitystä tekevät yritykset menettäisivät markkinoita kilpailijoilleen. Kopioijat voisivat parantaa asemiaan keinoja kaihtamatta. Korkean kustannustason Suomen olisi vaikea kilpailla halpatuotantomaiden kanssa.

”Tuotekehityksestä riski”

Oman luovan työn ja tuotekehityksen hedelmiä olisi vaikea puolustaa ilman immateriaalioikeuksia. Yritysten ydintehtävä on tuottaa omistajilleen voittoa. Tämä logiikka pätee myös tuotekehitykseen: uusista innovaatioista ja kehittämisestä haetaan kilpailuetua tai laajempaa markkinaa. Tuotekehitys ei ole itsestäänselvyys, vaan vaati yrityksiltä niin rahaa kuin aikaakin. Miksi satsata uuteen, jos oman työn saavutukset olisivat vapaasti tarjolla muille? Ilman immateriaalioikeuksia tuotekehityksestä tulisi riski.

Toisaalta myös erilaisten sopimusten tekeminen tulisi haastavaksi: Mistä ja miten sopia esimerkiksi tuotteen valmistajan kanssa? Tai miten varmistettaisiin, että kumppani ei hyödynnä itse innovaatiota? Sopiminen täytyisi viedä aivan uudelle tarkkuustasolle.

”Luottamus yrityksiin koetuksella”

Kuluttajien näkökulmasta luottamus yrityksiin ja tuotteisiin romahtaisi ilman IP-oikeuksia. Enää ei voisi olla varma, että Valion maito on Valion maitoa, Hiltin porakone samaa laatua kuin ennenkin tai Chanelin hajuvesi todella Ranskassa valmistettua. Huonolaatuiset kopiot voisivat tuhota yritysten laatuimagon.

IP-oikeuksien suojaaminen on ollut perinteisesti suomalaisten yritysten valttikortti. Hyvä immateriaaliosaaminen on osaltaan vaikuttanut siihen, että tuotantoa on pystytty säilyttämään myös Suomessa. On mielenkiintoinen ajatus, kannattaisiko esimerkiksi automatisoituja työkoneita rakentaa Suomessa, jos niitä ei olisi mahdollista suojata yhtä hyvin kuin tällä hetkellä.

”Paremman maailman puolesta”

Vahvat IP-oikeudet ja kansainvälisten sopimusten tuki oikeuksien suojaamiselle ovat vastuullisuutta, koska immateriaalioikeudet kannustavat uuden ja paremman luomiseen. Maailma tarvitsee uusia innovaatioita globaalien haasteiden ratkaisemiseksi: ilmastonmuutoksen pysäyttäminen, ruoan, energian ja materiaalien riittävyyden varmistaminen sekä taistelu terveemmän ja turvallisemman elämän puolesta vaativat rohkeaa innovointia ja luottamusta tuotekehityskumppaneihin ja tulevaisuuteen.

Lue, kuinka IPR Audit sekä yhteistyössä laadittu IP-strategia helpottavat yrityksen päätöksentekoa, ohjaavat eri suojamuotojen optimaalista käyttöä ja mahdollistavat IPR:n johtamisen