Tavaramerkit  ⋅   Blogit  ⋅   IPR-tietoa

Hyvin hoidettu IPR on verkko-ostajan paras suoja

15.10.2018
Takaisin

15.10.2018

Parhaillaan käynnissä oleva laaja yhteiskuntavastuukampanja muistuttaa vastuullisesta verkko-ostamisesta. Kolster korostaa, että IPR:n kunnioittaminen suojaa verkko-ostajaa ostopettymyksiltä.

Kun tuotteen IPR eli immateriaalioikeudet ovat kunnossa, aito tuote ei päädy arveluttaville myyntipaikoille helposti, toteaa Kolsterin IPR-lakimies Maria Ojala.

Vastuulliseen verkko-ostamiseen kuuluu Ojalan mukaan immateriaalioikeuksien kunnioittaminen ja arvostaminen. Se näkyy erityisesti siinä, että ostokset tehdään vain luotettavilta sivustoilta, jotka myyvät varmasti aitoja merkkituotteita.

”Vastuullinen verkko-ostaja ymmärtää immateriaalioikeuksien merkityksen ja arvon. Brändin luominen edellyttää paljon työtä ja mittavia investointeja aina tuotekehityksestä markkinointiin.  IPR-oikeudet ovat yrityksille avain brändin suojaukseen, ja hyvin suojattu brändi on myös yrityksen keino tukea ja edistää vastuullista verkko-ostamista”, Ojala sanoo.

Ojala hoitaa työssään monipuolisesti tavaramerkkien suojaukseen ja puolustukseen liittyviä toimeksiantoja sekä tekee yhteistyötä myös Suomen tullin kanssa. Hän kertoo, mihin asioihin kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota verkko-ostoksilla.

1. Valitse verkkokauppa huolellisesti

Tietokoneen ääressä tehdään ostoksia verkkokaupoista eri puolilta maailmaa, joten kuluttajalla on oltava myös uudenlaisia taitoja ja paljon tietoja ostopäätöstensä tueksi. Ostopaikalla on väliä, onpa kyse verkkokaupasta tai esimerkiksi huutokauppa-alustasta.

Sivujen ulkoasu kannattaa käydä tarkasti läpi: Onko sivulla kirjoitusvirheitä ja löytyvätkö myyjän yhteystiedot helposti vai ovatko tiedot puutteelliset. Onko sivu luotettavan oloinen? Onko siellä riittävät ja kattavat tiedot itse tuotteesta sekä toimitus- ja maksuehdoista? Jos olet epävarma, selvitä, onko muilla ostajilla kokemusta kyseisestä verkkokaupasta.

Tuoteväärennöksiä on monenlaisia, ja yli 80 prosenttia niistä tulee Kiinasta tai Hongkongista. EU-maissa on tiukat vaatimukset esimerkiksi lelujen, lääkkeiden ja kosmetiikan turvallisuudelle, mutta kun näitä ostetaan EU:n ulkopuolelta, vaatimukset eivät välttämättä täyty.

2. Tarkastele hintaa kriittisesti

Jos merkkituotetta myydään huomattavalla alennuksella, kannattaa olla varuillaan. Esimerkiksi muotitalo Chanelin laukkua ei saa ostettua 70 prosentin alennuksella. Jos hinta on liian hyvä ollakseen totta, jäljet johtavat usein tuoteväärennökseen.

Toisaalta väärennöksiä voidaan myydä myös hinnalla, joka on hyvin lähellä alkuperäisen tuotteen hintaa. Näin ostajaa koetetaan harhauttaa uskomaan, että tuote on aito.

Myös esimerkiksi halpa, tuoteväärennetty merkkikosmetiikka voi sisältää mitä tahansa ja aiheuttaa pahimmillaan allergisen reaktion tai muita vakavia terveyshaittoja.

Keväällä uutisoitiin Yhdysvalloissa takavarikoidusta väärennetyistä meikeistä, jotka sisälsivät eläimen ulostetta.

3. Tutki tuotemerkinnät ja pakkaus

Katso, millaisia merkintöjä tuotteessa on ja selvitä, että kaikki tarvittavat tuotetiedot löytyvät. Tarkista myös logon kirjoitusasu. Tuoteväärennöksessä esimerkiksi yksi kirjain saattaa olla erilainen kuin aidossa tuotteessa. Verkkokauppaostoksen tuotteen ja pakkauksen laatua voi olla hankala tutkia, koska tuotteen kuvassa saattaa olla aito tuote, mutta tilaaja saakin postissa jotain aivan muuta.      

4. Muista, että ulkonäkö voi hämätä

Esimerkiksi lasten lelu voi ulkoisesti muistuttaa aidon brändin tuotetta, mutta EU:n ulkopuolelta edullisesti tilatun tuotteen laatu voi olla huono. Tuote voi sisältää myrkyllisiä ainesosia. Tuoteväärennöksillä ei ole myöskään takuuta.

Maailmalla on myös uutisoitu esimerkiksi auton jarrupaloista, jotka on tehty kasaan puristetusta ruohonleikkurin jätteestä ja turvatyynyn kuorista, jotka eivät ole sisältäneet itse turvatyynyä. Mitä tahansa väärennetään, ei ainoastaan luksuskäsilaukkuja tai kelloja.

5. Käytä maalaisjärkeä

Jos et ole varma tuotteen alkuperästä tai sen aitoudesta jää epäilyksiä, jätä tuote tilaamatta. Tuoteväärennösbisnestä pyörittää järjestäytynyt rikollisuus, ja tuoteväärennökset ovat esimerkiksi yksi suuri terrorismin rahoituskeino.

Tutustu suomalaisten viranomaisten ja organisaatioiden Omalla vastuulla -kampanjaan täällä.

Pääkuva: Kolsterin toimistossa Helsingissä on vitriini, jonka hyllyille on koottu laaja valikoima sellaisia tuoteväärennöksiä, joiden etenemisen Suomen markkinoilla Kolster on onnistunut pysäyttämään. Joukossa on niin kosmetiikkaa kuin muitakin merkkituotteita.

Ota yhteyttä

Maria Ojala
IP Lawyer, European Trademark and Design Attorney
maria.ojala@kolster.com
040 669 0527