Patentit  ⋅   Uutiset  ⋅   Referenssit

Innovatiivinen Vauhti Speed patentoi uuden sukupolven suksivoiteet – ja hyppäsi hetkessä tuottamaan käsidesiä suomalaisten tarpeisiin

22.04.2020
Takaisin

22.4.2020

Suksivoideyhtiö Vauhti Speed ei aikaillut, kun aktiivihiihtäjien suosimiin pitokarvasuksiin tarvittiin uudenlaisia huoltotuotteita. Kun korona laajeni pandemiaksi ja käsidesi loppui apteekkien hyllyiltä, tuotantolinja valjastettiin rivakasti käsidesin tehotuotantoon. Innovatiivisuutta ja vauhtia riittää tulevaankin hiihtokauteen: yhtiö tuo ensimmäisenä markkinoille uusiin fluorivapaisiin lisäaineisiin perustuvat suksivoiteet.

Vielä ennen koronakriisiä perinteikkään suksivoideyhtiön Vauhti Speed Oy:n tuotantolinjalta Joensuusta valmistui suksivoiteita tasaisella 6 000 pullon vuorokausivauhdilla, yhdessä vuorossa läpi vuoden kansainvälisille markkinoille Norjaan, EU-alueelle, Pohjois-Amerikkaan ja Venäjälle.

”Näinä vaikeina aikoina teimme maaliskuussa nopean päätöksen, jonka mukaan ajoimme alas koko suksivoidetuotannon ja valjastimme vuorokauden maksimikapasiteetin, 20 000 pulloa, käsidesin tehotuotantoon kolmessa vuorossa kotimaan akuuttiin tarpeeseen”, yhtiön toimitusjohtaja ja kemian tohtori Esa Puukilainen kertoo.

Vauhti Speedin Esa Puukilainen kehitti fluorittomat suksivoiteet. Patenttihakemus vireillä!

Vauhti Speedin toimitusjohtaja Esa Puukilainen ja uuden sukupolven fluorivapaat suksivoiteet.
Kuva Ilari Hassinen.

Linjastolta valmistuu nyt käsidesipullo, Vauhti Clean & Go, kahden sekunnin välein. Vauhti Speed on halunnut palvella suomalaista yhteiskuntaa ja kantaa osaltaan vastuuta pandemian hillitsemisestä, sillä yhtiöllä on kemian alan osaamista ja pk-yrityksenä se voi reagoida ketterästi.

Päätös edellytti innovatiivista ajattelua ja rohkeutta hypätä uuteen liiketoimintaan. Kemistinä Puukilainen selvitti ensin rivakasti, mikä on Maailman terveysjärjestön WHO:n suositus käsidesin koostumuksesta.

”Olemme noudattaneet tarkasti WHO:n etanolipohjaista reseptiikkaa. Tuotannon näkökulmasta käsidesin valmistus on hyvin samanlaista kuin Kolsterin kanssa patentoidun Vauhti Skin Ski Cleaner -puhdistusaineen tuotanto, sillä erityisten tehoaineiden lisäksi siinäkin on mukana liuottimena denaturoitua etanolia. Tuotantolaitteisto ja tuotantotilat olivat jo hyvin soveltuvia helposti syttyville aineille, ja meillä on osaamista niiden käsittelystä, joten vaihto tapahtui sujuvasti parin päivän valmisteluilla”, Puukilainen kuvaa.

Puolet tuotannosta on varattu julkisen terveydenhuollon, hoivapalveluiden ja viranomaisten tarpeisiin. Toinen puolisko on jaeltu tasapuolisesti yksityiselle terveydenhuoltosektorille sekä jakelukumppaneille, kuten Intersportille, SOK:lle ja Orionille.     

Vauhti Speed Oy:n käsidesi Clean & Go on valmistettu Maailman terveysjärjestön WHOn reseptillä

Suksivoiteiden tuoteportfolio laajenee puhdistus- ja hygieniatuotteisiin

Käsidesin tuotantoa ei alun perin suunniteltu pysyväksi tuotannoksi, vaan paikkaamaan syntynyttä tuotepulaa kriisitilanteessa. Onnistunut loikka uuteen liiketoimintaan on kuitenkin saanut Vauhti Speedin päivittämään liiketoimintastrategiaansa ja pohtimaan täydentäviä tuotteita suksivoiteiden rinnalle.   

”Suunnitelmissamme on pitää käsidesiä tai muita puhdistus- ja hygieniatuotteita tuoteportfoliossamme myös normaaliaikoina. Perehdymme parhaillaan tähän meille uuteen toimialaan ja sen erityisiin asiakastarpeisiin. Tavoitteena on laajentaa omaa kemianteknologian osaamistamme ja kehittää uusia innovatiivisia tuotteita”, Puukilainen kertoo.

Vaikka mennyt talvi oli hiihto-olosuhteiden puolesta heikko eikä suksivoiteiden myynti yltänyt parhaiden vuosien tasolle, Vauhti Speed tarvitsee nykyisen tuotantolinjastonsa ensisijaisesti suksivoiteiden valmistukseen.

”Tulevan kesän ja alkusyksyn kirimme kiinni suksivoidetuotantoa. Käytännössä tulemme tarvitsemaan oman laitteiston ja tuotantolinjan puhdistus- ja hygieniatuotteiden valmistukseen. Olemme sitä jo suunnitelleet, ja hyvin todennäköisesti investoimme siihen jo lähitulevaisuudessa.” 

Puukilainen on erityisen tyytyväinen siihen, että Vauhti Speed on käsidesin myötä pystynyt tarjoamaan täystyöllisyyden omalle henkilöstölleen ja palkkamaan myös uusia ihmisiä.

Vauhti Speed toi markkinoille fluorivapaat suksivoiteet. Patenttihakemus vireillä!tanto

Ensimmäiset fluorittomat suksivoiteet markkinoille – patenttihakemus vireillä

Suksivoidepuolellakin tapahtuu, ja Vauhti Speed on päässyt maaliin tavoitteessaan kehittää uuden sukupolven fluorivapaat suksivoiteet. Yhtiö on jo parin vuoden ajan testannut erilaisia tehoaineita ja koostumuksia, joilla ympäristöä kuormittavat fluoriyhdisteet voidaan korvata suksien luistovoiteissa.  

”Viime syksynä onnistuimme löytämään koostumuksen, joka osoittautui testeissä hyvin toimivaksi. Jätimme siitä Kolsterin avulla patenttihakemuksen – jatkona muutama vuosi aiemmin patentoiduille pitokarvasuksien puhdistus- ja hoitotuotteille.”

Haitallisten fluoriyhdisteiden käyttö suksivoiteissa päättyy Euroopan kemikaaliviraston päätöksellä kesällä 2020. Vireillä olevalla patenttihakemuksella ja patentilla on Vauhti Speedille iso merkitys, sillä se tuo markkinoille uusiin fluorittomiin lisäaineisiin perustuvat luistovoiteet ensimmäisenä alalla.

”Lanseerasimme tuotteet vähin erin markkinoille jo viime marraskuussa, pian patenttihakemuksen jättämisen jälkeen. Niiden toimivuudesta on jo ehditty saada hyvää palautetta sekä kilpahiihdosta että aktiiviharrastajilta. On jännittävää nähdä, minkälaisilla ratkaisuilla kilpailijat tulevat markkinoille tulevana hiihtokautena.”

Vauhti Speedillä uskotaan, että he ovat onnistuneet löytämään kaikkein parhaiten toimivat tehoaineet ja koostumukset ja suojaamaan ne omaan käyttöön suksivoiteissa.

”Uutta ja keksinnöllistä on erilaisten metallistearaattien, erityisesti sinkkistearaatin sekä tietyntyyppisten silikonivahojen, polysiloksaanien, käyttö tehoaineina korvaamaan fluoriyhdisteitä. Näiden erilaisten tehoaineiden suhde on optimoitu parantamaan suksen luistoa kaikissa lumiolosuhteissa”.

Vauhti Speed toi ensimmäiset fluorittomat suksivoiteet markkinoille – patenttihakemus vireillä

Ensimmäinen patentoitu tuotesarja vakuutti Fischerin ja siivitti kasvu-uralle

Uusista fluorittomista suksivoiteista ollaan erittäin innostuneita myös suksijätti Fischerillä.

”Fischer on ottamassa uudet Vauhti Pure™ tuotteemme omaan myyntivalikoimaansa tulevalla hiihtokaudella”, Puukilainen vahvistaa.

Fischer innostui Vauhti Speedistä jo muutama vuosi sitten yhtiön ensimmäisen patentoidun pitokarvasuksien tuotesarjan myötä, ja toimii nyt myyntikanavana kaikille Vauhti Speedin tuotteille – myös kilpahiihdon ja alppilajien erikoistuotteille − talviurheilun avainmarkkinoilla Keski-Euroopassa ja Venäjällä.

Nyt yhteistyö on syvenemässä ja laajentumassa entisestään.

”Fischer- ja One Way -tuotemerkkien maahantuonti ja jakelu Suomessa ja Baltiassa siirtyvät ensi syksyn aikana Vauhti Speedille. Sen myötä toimintamme laajentuu merkittävästi”, Puukilainen kertoo.

Liiketoiminnan uudet avaukset hygienia- ja puhdistustuotteissa sekä Fischer- ja One Way -tuotemerkkien edustus tekevät Vauhti Speedistä vahvasti kasvavan yhtiön.

”Visiomme on olla globaali markkinajohtaja voiteluteknologiassa, ja kehittää uusia innovatiivisia tuotteita myös hygienia- ja puhdistustuotekategoriassa. Fischer-yhteistyö ja Kolsterilla patentoidut tuotesarjat ovat merkittäviä kasvun vauhdittajia.”   

Lue lisää Vauhti Speedin ketterästä innovoinnista, kiristä kohti suksivoidealan kärkeä sekä yhteistyöstämme innovaatioiden suojauksessa:

Pitoa ja luistoa! Vauhti Speed kirii suksivoiteiden maailmanmestariksi

Vauhti Speed kirii kohti suksivoidealan kansainvälistä kärkeä patentoiduilla tuotesarjoillaanlainen-7_5(1)(1)

Ota yhteyttä

Kemian ja bioteknologian innovaatioiden patenttisuojauksessa sinua palvelevat:

Krister Karlsson
Associate Partner, Head of Biotech & Chemistry, European Patent Attorney
krister.karlsson@kolster.com
044 236 5676

Minna Seppänen
European Patent Attorney
minna.seppanen@kolster.com
050 341 0516

Kirsi-Marja Pitkänen
Associate Partner, European Patent Attorney
kirsi-marja.pitkanen@kolster.com
020 137 0568

Christoffer Karlsson
Patent Attorney
christoffer.karlsson@kolster.com
040 920 8122

Ulla Lenkkeri-Schütz
German & European Patent Attorney
ulla.lenkkeri@kolster.com
+49 176 3207 0468

Simon Mügge
German & European Patent Attorney
simon.mugge@kolster.com
040 920 8814

Nina Virolainen
Patent Agent
nina.virolainen@kolster.com
050 303 5068

Gustav Boije af Gennäs
Patent Agent
gustav.boijeafgennas@kolster.com
044 300 9876