Tavaramerkit  ⋅   Patentit  ⋅   IPR-strategia  ⋅   Tapahtumat

Yrittäjä, ovatko IPR-, tavaramerkki- ja suojausasiat sinulla hallussa? Maksuton koulutussarja Tampereella startup- ja pk-yrityksille

11.09.2019
Takaisin

11.9.2019

Miten suojaat yrityksesi ainutlaatuisuuden ja varmistat sekä kilpailuetusi markkinoilla että oman toimintavapautesi? Saat vastauksen, kun Business Tampere ja Kolster järjestävät syksyn aikana startup- ja kasvuyrityksille suunnatun IPR-koulutussarjan.

Koulutuksen tavoitteena on nostaa yritysten IPR-tietoisuutta. Samalla yritykset saavat käytännönläheistä tietoa siitä, miten oman erikoisosaamisen suojaaminen rekisteröidyillä oikeuksilla vauhdittaa sekä yrityksen kasvuloikkausta että edistää liiketoimintaa pitkällä tähtäimellä ja kasvattaa yrityksen arvoa.

”Business Tampere haluaa edistää startup- ja pk-yritysten yleistä ymmärrystä IPR-asioista ja erityisesti siitä, missä tilanteissa immateriaalioikeudet ovat relevantteja. Ongelmana on usein se, että pienillä yrityksillä ei ole mietittynä minkäänlaista IPR-strategiaa, joten myös suojaus on unohdettu. Omasta toiminnanvapaudesta ei siis ole varmuutta”, kuvaa Business Tampereen projektijohtaja Tapio Siik koulutussarjan tarvetta ja tavoitetta.

Koulutusiltapäivät sisältävät Kolsterin asiantuntijoiden pitämät tietoiskut IPR-teemoista. Osa iltapäivästä on varattu keskustelulle ja kysymyksille. Koulutus on avoin ja maksuton. Tapaamisiin Tampereella!

 

1. IPR-PERUSTEET, PATENTIT JA IPR-STRATEGIA

Maanantai 16.9.2019 klo 13−16 │ Kampusklubi, 5. krs, Korkeakoulunkatu 7, Tampere

ILMOITTAUDU TÄSTÄ

Kouluttajana Kolsterin eurooppapatenttiasiamies Sini-Maaria Mikkilä:

”Kehititkö hienon ratkaisun? Sitä ei kannata antaa ilmaiseksi muiden käyttöön”

Eurooppapatenttiasiamies Sini-Maaria Mikkilä - Kolster Tampere

Fiksusti toteutettu suojaus, kuten oikein kohdistettu patentti, on keino säilyttää yrityksesi kilpailuetu. Siksi suojaus on investointi tulevaisuuteen. Hankkimalla aineettomia oikeuksia erikoisosaamiseesi vakuutat myös rahoittajat. Patentti on teknologiayritykselle tärkeä suojamuoto, mutta ei välttämättä jokaiseen tilanteeseen paras tapa suojata osaamistaan. Koulutuksessa kuulet, mitä voi ja kannattaa patentoida, ja missä tilanteissa muitakin suojamuotoja, kuten hyödyllisyysmallia, mallisuojaa tai tavaramerkkiä kannattaa harkita patentin sijasta tai sen rinnalla – liikesalaisuuksiakaan unohtamatta. Merkittävä näkökulma suojaukseen on myös oma toimintavapaus. Yrityksen vastuulla on varmistaa, että se ei loukkaa jonkun toisen patentti- tai muita IP-oikeuksia.

Kouluttajana Kolsterin Senior IPR Manager Timo Joutsenoja:

”Pienikin yritys hyötyy IPR-strategiasta”

Timo Joutsenoja - Kolster - IPR-strategia

IPR-strategia on aina osa yrityksen laajempaa liiketoimintastrategiaa, ei irrallinen palikka. Se mitä yritys tavoittelee nyt ja tulevaisuudessa, vaikuttaa väistämättä myös suojaukseen. Peruskysymyksiä ovat, mitä yrityksen kannattaa omasta liiketoiminnastaan suojata ja ennen kaikkea miksi. Onko tavoitteena lisensointi vai suojataanko omia tuotteita ja toimintavapautta niillä markkinoilla, joilla kilpailijat toimivat aggressiivisesti? Tarvitseeko yritys lisenssejä muilta? Koulutuksessa opit hahmottamaan suojausta kokonaisuutena ja kuulet esimerkkejä pienille yrityksille soveltuvista IPR-strategioista. IPR-strategia on elintärkeä kaikille kansainvälisille markkinoille tähtääville yrityksille ja rahoituksen saamisessa.

 

2. TAVARAMERKIT, MALLISUOJAT JA TEKIJÄNOIKEUDET

Maanantai 14.10. klo 14-15:30 │ Tribe Tampere, Pinninkatu 47, Tampere

ILMOITTAUDU TÄSTÄ

Kouluttajana Kolsterin IPR-lakimies Maria Ojala:

”Tavaramerkki voi olla yrityksesi arvokkain omaisuus, kruununjalokivi”

IPR-lakimies Maria Ojala - Kolster

Kilpailijoista erottavat kaupalliset tunnukset ja omintakeinen muotoilu ovat yrityksille arvokasta omaisuutta siinä missä innovatiiviset tekniset ratkaisutkin. Etenkään pienet teknologiayritykset eivät aina ymmärrä tavaramerkin ja brändin arvoa, vaan miettivät suojausta patenttikeskeisesti. Tavaramerkki ja mallioikeus ovat patentin rinnalla varsin edullinen tapa suojata tuotekehitykseen tehdyt merkittävät investoinnit. Rekisteröidyt oikeudet antavat myös mahdollisuuden puuttua väärinkäytöksiin. Kun patentin voimassaolo aikanaan päättyy, jäljelle jää brändi ja tavaramerkki, joka voi olla voimassa ikuisesti. Koulutuksessa saat ajantasaista tietoa erilaisista vaihtoehdoista suojata brändiä ja muotoilua sekä siitä, millainen on vahva tavaramerkki, mitä uusia mahdollisuuksia Suomen päivitetty tavaramerkkilaki toi tullessaan ja miksi tavaramerkkien luokitukset ovat tärkeitä vahvan suojan saamisessa.

 

3. IPR, SOFTA JA KNOW-HOW

Maanantai 11.11.2019, 14–15:30 │ Crazy Town, Rautatienkatu 21, Tampere

ILMOITTAUDU TÄSTÄ

Kouluttajana Kolsterin IPR-lakimies Hannes Kankaanpää:

"Miten ja milloin ohjelmistoja kannattaa suojata?"

Lakimies Hannes Kankaanpää - Kolster - IP & Technology Law

Ohjelmistot ovat perinteisesti tekijänoikeuksien alaisia teoksia. Niiden patentointi on mahdollista, mutta ohjelmistokeksintöihin liittyy paljon harmaata aluetta sen suhteen, mitä on mahdollista ja mitä kannattaa patentoida. Koulutuksessa pureudumme ohjelmistojen suojausstrategioihin: milloin, miten ja miksi kannattaa suojata? Käymme myös läpi tyypillisiä open source -ohjelmistojen haasteita. Open source-ohjelmistojen hyödyntämiseen liittyy useita näkökulmia, jotka on hyvä ottaa huomioon yrityksen liiketoiminnan suunnittelussa. Esimerkiksi rahoittajille huonosti mietitty suojausstrategia tai hallitsematon kolmansien osapuolten ohjelmistojen tai koodin käyttö on riski, joka saa punaisen lipun nousemaan.

 

4. IPR-SELVITYKSET, KILPAILIJASEURANTA JA RIIDAT

Maanantai 9.12.2019 klo 14−15:30 │ Kampusklubi, 5. krs, Korkeakoulunkatu 7, Tampere

ILMOITTAUDU TÄSTÄ

Kouluttajana eurooppapatenttiasiamies Kati Vesterinen:

”Tiedätkö, mitä toimialasi IPR-kentällä tapahtuu?”

Eurooppapatenttiasiamies Kati Vesterinen - Kolster Tampere

Mitä myöhemmin teknologiayritys tulee markkinoille, sitä vaikeampi sinne on päästä: aiemmat pelurit ovat jo patentoineet paljon. Loukkaatko jonkun toisen patenttia tai loukkaako joku sinun patenttiasi? Näistä asioista kannattaa ottaa selvää, ja niihin kannattaa käyttää myös IPR-asiantuntijoiden apua. Koulutuksessa opit, missä liiketoiminnan vaiheissa yritysten on hyvä tehdä erilaisia IPR-selvityksiä. Toiminnanvapausselvitys (FTO, freedom to operate) kertoo, löytyykö liiketoiminnalle esteitä tai riskejä muiden patenttien takia. Toimialan patenttimaiseman kartoitus antaa arvokasta tietoa siitä, mitä ympärilläsi tapahtuu ja mitä kilpailijasi suojaavat. IPR-riskeihin varautuminen alkaa jo yrityksen perustamisvaiheessa. Suojaukset ja IPR-strategia kuntoon IPR-tiedon pohjalta!

Ota yhteyttä

Timo Joutsenoja
timo.joutsenoja@kolster.fi
0400 817 045

Sini-Maaria Mikkilä
sini-maaria.mikkila@kolster.fi
050 591 0234

Maria Ojala
maria.ojala@kolster.fi
040 669 0527

Hannes Kankaanpää
hannes.kankaapaa@kolster.fi
040 920 8703

Kati Vesterinen
kati.vesterinen@kolster.fi
050 486 7813

 

LUE LISÄÄ

Elämä ilman IPR-oikeuksia – kuin villissä lännessä?

Turvaa yrityksesi ainutlaatuisuus

Näin saat parhaat hyödyt irti tavaramerkistä

Vaihtoehto patentille – näin käytät mallisuojaa ja hyödyllisyysmallia tehokkaasti