Patentit  ⋅   Kasvutarinat

Kananmuna on monien tuoteinnovaatioiden lähde – ja myös patentoitavissa

15.10.2021
Takaisin

Varsinaissuomalainen kananmunatalo Munax Oy kehittää jatkuvasti uusia käyttötarkoituksia kananmunalle. Kolster auttaa yhtiötä patentoinnissa.

Munax innovoi ahkerasti. Uusimpana yritys on tuonut ruokakauppoihin lusikoitavat Pure Snack -välipalatuotteet. Pure Snack on maidoton, soijaton, viljaton ja säilöntäaineeton uutuus. Tuote on valmistettu fermentoimalla. Menetelmä mahdollistaa hyvän maun, vähän kaloreita ja lohkeavan rakenteen. Nämä valmistetaan uudessa tuotantolaitoksessa Kustavissa.

”Meillä on esimerkiksi linjasto fermentoiduille kananmunapohjaisille tuotteille. Sen ensimmäinen uutuus on Pure Snackit, joita on ruokakaupoissa nyt kolmea makua. Kyseessä on täysin uusi innovaatio, jonka kaltaisia tuotteita ei ole ennestään markkinoilla. Olemme hakeneet tuotteelle myös patenttia”, kertoo Munaxin laatupäällikkö Emma Mäkelä.

20211008_Kananmunapäivä_Artikkeli

Lusikoitavien tuotteiden pääraaka-aine on kananmunan valkuainen. Fermentointi eli hapattaminen maitohappobakteerikannan avulla mahdollistaa tuotteen valmistamisen ilman säilöntäaineita.

Kolster valikoitui kumppaniksi patenttiasioissa jo vuonna 2016, jolloin Munaxin Laitilan Kanatarhan Munavoin patenttihakemus pantiin vireille Euroopan patenttivirastossa. Niinpä Kolster oli apuna taas, kun Pure Snackille pantiin vireille suomalainen ja kansainvälinen patenttihakemus.

”Yhteistyö Kolsterin kanssa on sujunut hyvin. Toiminta on ollut asiantuntevaa, ystävällistä ja joustavaa”, Mäkelä kiittelee.

Ruokapatentti haetaan usein valmistusmenetelmiin

”Ruoka on iso bisnes. Erilaisille elintarvikkeille haetaan patenttia siinä missä muillekin tuotteille. Uusiin tuoteinnovaatioihin ei välttämättä liity aina patentoimisen edellytyksenä olevaa uutuutta, mutta valmistusmenetelmiin voi liittyä. Kun patentti on saatu, oikeuksia myös puolustetaan aktiivisesti, ainakin Euroopassa”, Kolsterin associate partner, eurooppapatenttiasiamies Kirsi-Marja Pitkänen sanoo.

Munax on panostanut omaan tuotekehitykseen merkittävästi jo vuodesta 2015 lähtien. Pure Snackien lisäksi tuotevalikoima on kasvanut vuonna 2021 uusilla valkuaispohjaisilla smoothieilla.

Laitilan Kanatarhan Munavoi on ollut kauppojen hyllyillä vuodesta 2015. Sille Munax sai Euroopan laajuisen patentin kesällä 2018. Patenttihakemukseen kirjoitettiin hyvin yksityiskohtainen kuvaus keksinnöstä ja siinä myös visioitiin tuotteen vaihtoehtoisia käyttötarkoituksia.

”Prosessi oli pitkä. Hakemusta täytyi viilata moneen kertaan, jotta siitä tuli täydellinen”, Mäkelä muistelee.

Säilyvyys omaa luokkaansa

Patentoidusta munavoista tekee erityislaatuisen sen säilyvyys ja notkeus: tuote säilyy avaamattomana 28 päivää ja on heti valmis levitettäväksi. Tuotteessa ei silti ole säilöntäaineita, vain voita, kananmunaa ja suolaa. Munax on ainoa suomalainen kananmunatalo, joka on kehittänyt ja jalostanut kananmunaa näin pitkälle.

”Laissa on määritelty, kuinka paljon elintarvikkeessa täytyy olla rasvaa, jotta tuotetta voi kutsua munavoiksi. Oikeaa voita täytyy käyttää paljon. Suurin haaste oli saada munavoi sekä säilymään hyvin että pysymään notkeana”, Mäkelä selventää.

Munavoin historia juontaa pula-aikaan, jolloin se syntyi tarpeesta säästää voita. Munaxin kehittämän tuotteen toimivuutta todistaa se, että moni ammattikeittiö on ottanut sen käyttöön.

Ytimessä liikesalaisuus

Laitilan Kanatarhan munavoi käsitellään ennen tätä prosessointia tavalla, joka jää liikesalaisuudeksi.

”Ajatuksemme oli jo munavoin kehitysvaiheessa, että haemme sille patenttia. Halusimme suojata nimenomaan tuon liikesalaisuutemme eli korkeapaineprosessointia edeltävän munavoin käsittelytavan”, Mäkelä kertoo.

”On tärkeää voida suojata innovaatioita, joiden kehittämiseen on käytetty paljon aikaa ja resursseja.”

Haluatko vinkkejä yrityksesi ainutlaatuisen osaamisen suojaamiseen? Ota meihin yhteyttä tai varaa maksuton konsultaatio asiantuntijamme kanssa.

Ota yhteyttä