Patentit  ⋅   Uratarinat

”Kun patentti kestää kunnon rääkin, tiedän onnistuneeni”

31.08.2020
Takaisin

31.8.2020

IPR-ammattilainen innostuu, kun hän saa suojata upean idean ja näkee, että patentti kestää kovimmankin höykytyksen, summaa eurooppapatenttiasiamiehemme Kati Vesterinen.

Mikä sinua inspiroi työssäsi Kolsterilla?

Diplomi-insinööritaustastani on ollut suuri apu patenttimaailmassa. Tyypillisesti insinöörityössä keskitytään teknisiin ominaisuuksiin, mutta omat suosikkini ovat keksinnöt, joiden avulla laitteista saadaan helposti käytettäviä. Innostun hyvistä keksinnöistä!

Parasta on saada omalle työpöydälleni keksintö, jonka potentiaalin huomaan heti. On palkitsevaa lähteä tekemään töitä hyvän IP-suojauksen eteen. Ja vielä parempi on, jos patentti kestää mahdolliset valitusprosessit ja muun rääkin eri oikeusasteissa: silloin olen onnistunut.”

Kiinnostuitko urasta Kolsterilla? Joukkoon mahtuu.


Kuinka päädyt IPR-alalle?

Ajauduin alalle, vaikka en tiennyt patenttiasiamiehen tehtävistä enkä edes patenteista mitään. Päätin kuitenkin kokeilla alaa. Sillä tiellä olen edelleen.

Toimin viidentoista vuoden ajan kansainvälisessä tietoliikennealan yrityksessä ensin patentti-insinöörinä ja sitten IPR Managerina. Tehtäviini kuului keksintöjen suojaaminen, patenttien kaupallinen hyödyntäminen ja patenttilisenssiliiketoiminnan tukeminen.

Tammikuussa 2019 siirryin patenttiasiamieheksi Kolsterille. Viihdyn täällä ja pidän rennosta ilmapiiristä, joka meillä on!”

Mitä ammatissasi menestyminen edellyttää?

IPR-ammattilaisen tärkein työväline on kuuntelemisen taito. On osattava kuunnella keksijää ja kyettävä hahmottamaan, mistä innovaatiossa todella on kyse, millainen mahdollinen markkina on, ja mitä erityispiirteitä kyseiseen teknologia-alaan liittyy. 

Mikä saa työsi tuntumaan tärkeältä?

Olen nähnyt työssäni, minkälainen patentti on arvokas, ja tämän tietämyksen haluan siirtää asiakkailleni. Huonosti tehty hakemus on hukkaan heitettyä rahaa. Törmäsin hiljattain vanhaan patenttihakemukseen, jonka yksityishenkilö oli kirjoittanut itse. Valitettavasti hakemus ei täyttänyt kaikkia muotovaatimuksia, ja sen laatu ei todennäköisesti riittänyt suojan saamiseen. Innovaatio paljastui turhaan. On muistettava, että peli alkaa, kun patenttihakemus kirjoitetaan. Haluan antaa IPR-näkökulmasta pienillekin yrityksille täydet mahdollisuudet menestyä maailmalla omilla keksinnöillään.

Kiinnostaako ura patenttiasiamiehenä? Lue lisää ja ota rohkeasti yhteyttä tiiminvetäjiimme!

Voit myös jättää avoimen hakemuksen täällä.

Ota yhteyttä

Kati Vesterinen
European Patent Attorney
kati.vesterinen@kolster.com
050 486 7813