13.2.2020

Voiko patenttialalla yli 145 vuotta toiminut perinteikäs yritys ymmärtää startup-yrityksen tarpeita, ja voiko ohjelmistokeksinnölle saada patentin? Kamppailulajien harjoitteluun sensorisovelluksen kehittänyt Kick.AI yllättyi iloisesti. Teknologiapatentti taskussaan yhtiö tavoittelee nyt mustaa vyötä kansainvälisessä liiketoiminnassa.

Kick.AI on vuonna 2016 perustettu startup-yritys, joka kehittää suoritusta mittaavia, päälle puettavia älylaitteita kamppailulajeihin. Sen perustajat ovat sähäkkä kuuden hengen tiimi, josta löytyy intohimoisia taekwondon harrastajia, kovan luokan koodareita, brändityön osaajia ja innovaatioista innostuvia teknologiayrittäjiä.

Toimitusjohtaja Jan-Eric Wargelin ja liiketoiminnan kehittämisestä vastaava Tommi Perälä kertovat olevansa yllättyneitä siitä, miten kivuttomasti, nopeasti ja hyvin sujuneella yhteistyöllä he saivat ohjelmistokeksinnölleen patentin.

”Patentti oli ensin vain hauska läppä. Ensimmäinen ajatus oli, että kun keksintö on softaa, sitä on mahdoton patentoida. Kun rahoittajat alkoivat toistuvasti kysellä patentin perään, ryhdyimme selvittämään asiaa vakavammin. Olemme hämmästyneitä siitä vauhdista ja kivuttomuudesta, millä patentti saatiin. Patenttihakemus syntyi Kolsterilla muutamassa viikossa, ja alle vuodessa meillä oli jo käsissämme Suomessa myönnetty patentti, Tommi Perälä kertoo.

”Kaikki kartoituksesta toimintasuunnitelmaan ja itse patentointiprosessiin meni meidän näkökulmastamme erittäin vaivattomasti. Liiketoimintatarpeemme on huomioitu tavalla, jota emme startuppina osanneet odottaa, Jan-Eric Wargelin jatkaa.

Kick.AI_martial-arts

”Mustan vyön tavoittelu synnytti idean”

Kick:AI:n keksinnön ytimessä on liikkeentunnistamiseen kehitetty sensori, jota voi mobiilisovelluksen avulla hyödyntää kamppailulajien harjoittelussa. Ensimmäisinä sovelluksina ovat taekwondo ja karate.

”Sensori tutkii ja mittaa urheilijan jalan liikettä ja välittää puhelimella dataa taustalla toimivaan palveluun pilvessä. Taustapalvelussa dataa voi analysoida ja puristaa sen eri muotoihin, Perälä kuvaa keksintöä.

Kick.AI kuvaa älyteknologiaansa englanninkielisellä termillä martial arts wearable, joka tarkoittaa kuntoiluälykellojen, aktiivisuusrannekkeiden ja sykemittareiden kaltaista päälle puettavaa elektroniikkaa – ja Kick.AI:n tapauksessa jalkaan puettavaa älyteknologiaa.  

”Kansankielellä olemme kehittäneet kamppailulajeihin oman Polarintai Fitbitin’”.

Alkupotku keksintöön syntyi Wargelinin harjoitellessa taekwondon mustan vyön kokeeseen. Koe on vaativa ja edellyttää kovaa harjoittelua. Työprojektit pitivät miestä kiireisenä, joten hän ei ehtinyt säännöllisesti taekwondo-tunneille, vaan harjoitteli paljon yksin. Yksin harjoitellessa palaute kehittymisestä ja oikeanlaisesta harjoittelusta jäi saamatta. Hän alkoi pohtia, voisiko teknologian valjastaa sparraajaksi.

”Kick.AI-tiimissä on toinenkin syvällä lajissa oleva taekwondon harrastaja Juho Ranta, joka on kiertänyt myös Suomen maajoukkueen mukana taustajoukoissa kansainvälisissä kilpailuissa. Aloimme porukalla miettiä, minkälainen hyvän harjoittelusovelluksen pitäisi olla, miten sen voisi toteuttaa ja voisiko sen myös kaupallistaa”, Perälä kuvaa kehitystyötä. 

”Softaa voi patentoida − kunhan keksintö kytkeytyy fyysiseen laitteeseen”

Matka ideointi-istunnosta kaupalliseksi tuotteeksi kesti noin kolme vuotta.

Siinä vaiheessa, kun Kolsterin patenttiasiamies Pertti Brockman hyppäsi projektiin mukaan, tuotetta oli jo testattu paljon kansainvälisissä harrastajapiireissä. Myös tuotteen myynti oli jo aloitettu. Julkistus ei kuitenkaan muodostunut esteeksi patentoinnille, sillä keksinnön ytimessä oleva ohjelmisto ei paljastu lopputuotteesta.    

Ennen patenttihakemuksen laatimista Brockman teki keksinnölle ennakkouutuustutkimuksen, jolla varmistettiin, että tekninen ratkaisu on patentoitavissa.

”Tutkimuksen pohjalta sitten vain sorvattiin patenttivaatimukset sopiviksi. Joitain aiempia keksintöjä löytyi läheiseltä teknologia-alueelta myös taekwondoon liittyen, mutta ne eivät mitanneet ollenkaan samoja asioita”, Brockman kertoo.     

Hän haluaa murtaa myyttiä siitä, että ohjelmistopohjaisia keksintöjä ei voisi patentoida.

”Ohjelmistokeksintö pitää sitoa johonkin laitteeseen ja tekniseen efektiin. Kun ne ovat mukana, kaikki tarvittava on kasassa. Kick.AI:n keksintöön liittyy sensoreita, antureita, kännykkä ja servereitä loppupäässä. Vaikka itse keksintö onkin tehty ohjelmistolla, se ei ole mikään ongelma. Patenttiteknisestä näkökulmasta tässä on patentoitu tiettyä menetelmää toteuttava laite”, Brockman selventää.

Kick.AI:n väelle patenttiprosessi opetti paljon.

”Meillä oli vahva ennakkokäsitys, etteivät softakeksinnöt mene ikinä läpi. Ajattelimme myös, että uutuusvaatimus ei täyty, koska komponentit ovat tilattavaa hyllytavaraa. Meillä ei ollut aiemmin mitään käsitystä siitä, että myös menetelmiä voi patentoida”, Perälä kertoo prosessista viisastuneena. 

”Kansainvälistymiskulma käänsi katseet Kolsteriin”

Kick.AI

Taekwondo on maailman suosituin kamppailulaji, jolla on yli 80 miljoonaa harrastajaa. Karaten harrastajiakin on noin 50 miljoonaa. Markkinat Suomessa ovat pienet, mutta huikeat Suomen rajojen ulkopuolella. Näiden lisäksi Kick.AI on jo laajentamassa sovellusta muihinkin kamppailulajeihin.

”Tämän vuoden aikana myös kädet tulevat sovellukseen mukaan, ja sen myötä uusina lajeina nyrkkeily ja potkunyrkkeily. Itse tuote sekä sen brändäys ja suojaus on toteutettu tavalla, joka kattaa kaikki kamppailulajit. Täydennämme vain sovellusta uusilla käyttöliittymään liittyvillä asioilla”, Perälä kuvaa uusia avauksia.

Alusta lähtien oli selvää, että Kick.AI tavoittelee maailmanlaajuisia markkinoita. Kansainvälistymiskulma ja iso markkinapotentiaali olivat merkittäviä tekijöitä, kun Kick.Ai arvioi patentoinnin kumppaniehdokkaita.

”Kansainvälistymiskulmasta Kolster vakuutti pitkällä kokemuksellaan ja verkostollaan. Meille oli ehdottoman tärkeää, että saamme hyvät suojaukset kansainväliseen liiketoimintaan ja pääsemme kasvattamaan liikevaihtoa ilman riskiä, että joku toinen alkaa tehdä samaa.”

Kick.AI näkee patentoinnin ennen kaikkea valuaatiotekijänä, joka nostaa yhtiön arvoa.

”Patentin valuaatiovaikutus on jo itsessään iso startupille. Patentti tuo lisäksi uusia bisnesmahdollisuuksia lisensoinnin kautta myöhemmässä vaiheessa. Olemme jo tutkineet erilaisia lisensointimalleja, ja Kolsteriltahan löytyy asiantuntemusta tähänkin”, Perälä sanoo.

”Juonimme nyt kansainvälisen suojauksen kuvioita”

Ensimmäinen Suomessa myönnetty patentti on Kick.AI:n kaltaiselle startup-yritykselle hyvä lähtökohta lähteä laajentamaan suojausta muihin maihin. Kansainvälisen PCT-hakujärjestelmän kautta se saa puolitoista vuotta lisäaikaa harkita, missä muissa maissa se haluaa saada patenttinsa voimaan. Kaikki lisäaika on arvokasta myynnin käynnistämiseksi ja kassavirran kasvattamiseksi.    

”Käytännössä ensi keväänä pitää ladata kaikki paukut pankkitililtä pöytään ja katsoa, mitä suojauksia sillä saa”, Perälä kuvaa pienen yrityksen realiteetteja.

Kick.AI haluaa saada patenttinsa voimaan mahdollisimman laajasti.

”Yhdysvalloista tulee todella iso markkina, ja patentti siellä olisi meille erittäin merkittävä. Se toisi paljon mahdollisuuksia ja lisää paukkuja myös rahoituskeskusteluihin.”

Päämarkkinoiden Euroopan ja Yhdysvaltojen lisäksi erittäin kiinnostavia ovat myös esimerkiksi Kanada ja Aasian maista taekwondon kotimaa Etelä-Korea – ja jättimarkkina Kiina, missä jo yhden ”pikkukaupungin” alueelta voi löytyä satoja kamppailusaleja.   

Patenttiasiamies Pertti Brockmanin kanssa on jo ”juonittu” erilaisia patentoinnin strategioita ja vaihtoehtoja. 

”Pertti antoi meille hyvää hintatietoa ja ynnäili, mitä kustannuksia patentoinnista eri vaihtoehdoilla olisi tulossa. Tiedämme nyt kustannustasot päätösten pohjaksi ja pystymme ennakoimaan ja budjetoimaan. Pohdimme, missä maissa patentti on kaikkein tärkein, ja voisiko brändikin olla riittävä suojaus joillakin markkinoilla.”

Kick.AI_martial arts_taekwondo_karate

Kick.AI-teknologiasta hyötyvät niin kamppailulajien harrastajat kuin olympiatasoiset urheilijatkin. Käyttäjäkokemuksia on jo ympäri maailmaa, ja palaute on ollut hyvästä erinomaiseen. ”Ihmiset ovat hämmästelleet, miksi kukaan ei ole tehnyt tätä jo aikaisemmin.”

”Kolsterilla ymmärretään startupin tarpeita”

Startupille jokainen euro merkitsee ja aikakin on kortilla, joten Kick.AI on erityisen tyytyväinen siitä, että Kolsterilla on ymmärretty hyvin startupin tarpeita ja vaatimuksia.

”Patentointi on edennyt sujuvasti muun liiketoiminnan käynnistämisen ja kehittämisen sivussa. Olemme käytännössä vain toimineet Kolsterin ohjeiden mukaan ja toimittaneet pyydetyt tarkennukset ja materiaalit. Jos emme ole jotakin ymmärtäneet, Pertti on pitänyt huolta siitä, että olemme päässeet takaisin patenttikartalle ja pystyneet tekemään tarvittavat päätökset”, Perälä kertoo.

Oleellista yhteistyössä onkin ollut, että patentointiprosessin erilaiset vaihtoehdot ja kustannusvaikutukset on käyty riittävän tarkasti läpi, jotta myöhemmässä vaiheessa ei tule yllätyksiä.

Kick.AI-tiimillä oli alkuun pieni epäilys siitä, miten yhteistyö toimii, kun edustettuina ovat ainakin yleisissä mielikuvissa ja historiassa kaksi lähes vastakkaista maailmaa: perinteisellä toimialalla pitkään toiminut Kolster ja vauhdikkaaseen ja ketterään toimintaan tottunut startup.

”On ollut erittäin mukava huomata, miten hyvin Kolsterilla on ymmärretty startup-yrityksen tarpeita ja pystytty palvelemaan tällaista pientä joukkiota, joka rynnii ovesta sisään ja maailmalle. Yhteistyö on toiminut todella hyvin!”

Haluatko selvittää, onko ohjelmistokeksintösi patentoitavissa?

Ota yhteyttä

Pertti Brockman
Associate Partner, European Patent Attorney
pertti.brockman@kolster.com
050 524 2409

LUE LISÄÄ

Ohjelmistoille uudet patentointiohjeet – tulkinnanvaraisuus säilyy

Abstrakti idea vai patentoitava keksintö?

Hookle patentoi somesovelluksen ja koukutti Googlen

Oululainen Uros nousi ennätysajassa maailman jättien kumppaniksi

KNL Networks digitalisoi maailman merien tietoliikenteen

BookIT: Kumppanuuksilla ja lisensoinnilla uutta liiketoimintaa USA:ssa

 

By Kolster

UUSIMMAT

KIINNOSTUITKO?

Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä.

TILAA UUTISKIRJEEMME

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Saat uusinta tietoa IPR-alalta.