Uutiset  ⋅   Lakipalvelut  ⋅   Kolster China Desk™

Kiinalaisessa suojavälinekaupassa on nyt huijarin markkinat – myyjän taustojen tarkistaminen on erittäin tärkeää

09.04.2020
Takaisin

9.4.2020

Kun monet koronakriisin kanssa kamppailevat maat hankkivat samaan aikaan hengityssuojaimia ja muita suojavarusteita, kokeilevat myös vilpilliset toimijat onneaan. Tavarantoimittajalta ei välttämättä saa, mitä tilaa, mutta menettää silti rahansa. Hankinnoissa pitää selvittää myyjäyritysten taustat huolellisesti, painottaa myös Kiinassa toimivan IPR-asiantuntijayritys Kolsterin laki- ja tavaramerkkiyksikön johtaja Leena-Maija Marsio.

”Huolellisuus, taustojen tarkistus ja kaiken tarjolla olevan tiedon ja avun hyödyntäminen on nyt erittäin tärkeää. Esimerkiksi Kiinassa toimivien yritysten taustojen selvittämiseen pitää varata riittävästi aikaa, jotta niistä saadaan tärkeimmät tiedot ennen kaupan solmimista”, korostaa Marsio.

Suomalainen IPR-asiantuntijayritys Kolster tarjoaa kiinalaisten yritysten taustatarkistuspalvelua suomalaisille yrityksille, jotka haluavat solmia uusia kauppoja tai kumppanuuksia Kiinassa.

Taustatarkistuksessa selvitetään, onko tuotteita tarjoava yritys juuri se, joka se kertoo olevansa esimerkiksi iältään tai kokemukseltaan. Samalla kannattaa selvittää tuotteeseen ja tavaramerkkiin liittyvät asiat, kuten kauanko tavaramerkki on ollut voimassa, onko tuotteella CE-merkintä ja onko yrityksellä vientilupa.

Suojavarusteita hankittaessa taustojen tutkimisen tulee olla itsestäänselvyys.

”Siihen tarvitaan juuri sitä yksityisen sektorin Kiina-tuntemusta, osaamista ja suhteita suojavälineiden hankinnassa, jota presidentti Niinistö peräänkuulutti Huoltovarmuuskeskuksen hankintoja puitaessa”, sanoo Marsio.

Kolster on toiminut Kiinassa 1980-luvulta lähtien. Yrityksen Kiinan tytäryhtiö toimii Shenzhenissä, Kiinan teollisuuden ja tuotekehityksen ytimessä.

”Tällaisen palvelun tarjoaminen ei olisi mahdollista ilman kiinankielistä ja paikallista kulttuuria tuntevaa henkilökuntaa, joka voi perehtyä kohdeyritykseen, sillä suurin osa taustarkastusta varten tarvittavasta tiedosta on saatavilla ainoastaan kiinaksi”, Marsio sanoo.

Terveydenhuoltoalan tuotteiden ostaminen Kiinasta muuttuu nykyistä varmemmaksi, sillä Kiinan valtio on huhtikuun alussa säätänyt uuden asetuksen lääkinnällisten laitteiden ja tarvikkeiden viennistä ulkomaille. Kiinan tulli on hyväksynyt huhtikuusta alkaen vain niiden Kiinassa valmistettujen lääkinnällisten laitteiden (testisarjojen, suu-nenäsuojien, suojavaatteiden ja muiden lääkinnällisten laitteiden) maastaviennin, jotka ovat Kiinan lääketuotehallinnon (NMPA) sertifioimia ja täyttävät kohdemaan vaatimukset.

Suomalaistenkin ostajien on siis tästä lähtien tarkistettava, että tuotteiden valmistaja löytyy Kiinan lääkeviraston luetteloista.

Leena-Maija Marsio pitää muutosta hyvänä. Se selkeyttää tilannetta ja luo pelisääntöjä villiin tilanteeseen, josta kärsivät niin ostajat kuin koko toimiala.

Ota yhteyttä

Leena-Maija Marsio
Laki- ja tavaramerkkiyksikön johtaja 
050 516 9367
leena-maija.marsio@kolster.com

Timo Helosuo
Toimitusjohtaja
040 576 1659
timo.helosuo@kolster.com