Skip to content

Kiinan IPR-markkinat pähkinänkuoressa

28.12.2018

28.12.2018

Vanhaa näkemystä Kiinasta halpakopioiden liukuhihnana on nyt syytä ravistella: maasta on tulossa myös Eurooppaan monia vahvoja brändejä. Mitä enemmän innovaatioita Kiina tuo mukanaan, sitä suurempi tarve IP-oikeuksille herää sekä Aasiassa että Euroopassa.

Kiina on tarttunut hanakasti IPR-hallintonsa uudistamiseen 2000-luvun globaalien standardien tasolle. Presidentti Xi Jinping on todennut julkisesti, että IP-oikeuksien omistajien oikeuksia tulee kunnioittaa ja oikeuksien loukkaajia rangaista. Maa onkin jo saavuttanut konkreettisia tuloksia IP-ympäristönsä kohentamisessa. Kiina on parantanut määrätietoisesti sekä IP-lakejaan että oikeusrakenteitaan ja omaksunut uusia käytäntöjä muun muassa protektionismin rajoittamisessa.

Maailman suurin patenttitehdas

Kiinan IP-maisemaa hallitsee patenttihakemusten valtaisa volyymi. Euroopassa haetaan 350 000 patenttia vuodessa, mutta Kiinassa vastaava luku ylittää miljoonan. Myös kaksi eniten kansainvälisiä patenttihakemuksia jättävää yritystä, Huawei ja ZTE, ovat kiinalaisia. Trendi ei osoita hiipumisen merkkejä.

Kauppasota Yhdysvaltojen kanssa ohjaa kiinalaisyrityksiä Euroopan markkinoille, ja tämä kiihdyttää aktiivista yritysten suojaamista patentein ja tavaramerkkirekisteröinnein. Yritykset ja maan hallinto ymmärtävät IP-oikeuksien merkityksen liiketoiminnassa, joten patentti- ja tekijänoikeuslainsäädännön uudistuksia tehdään IP-oikeuksien suojelun tehostamiseksi ja hakemusten teon helpottamiseksi. 

Aiemmin USA oli selkeästi suotuisampi esimerkiksi ohjelmisto- ja bisnesmenetelmäliitännäisten patententoinnille. Maan korkeimman oikeuden päätös rajoittaa ohjelmistojen patentointia on kuitenkin tehnyt tilanteesta sekavan, ja samalla Kiina on muuttunut sallivammaksi ohjelmisto- ja bisnesmenetelmäpatenttien patentoitavuuden suhteen. Kiina aikookin olla vuoteen 2030 mennessä AI-teknologian johtava maa.

Kiinasta on tulossa Eurooppaan erityisesti vahvoja elektroniikka-, auto- ja tietokoneohjelmabrändejä, ja IP-suojan ja tehokkaan IPR-strategian tarve tunnistetaankin ydinteknologioiden kilpenä. Kolster toimii IPR-alan etujoukoissa mantereiden välillä: lokakuussa Etelä-Kiinan Shenzhenissä avautui Kolsterin uusi toimisto, jonka ansiosta Kolster pääsee suoraan tapahtumien keskipisteeseen.

Jatkuvaa kehitystä

Innovaatiot nostettiin jo vuonna 2015 yhdeksi Kiinan viisivuotissuunnitelman avaintavoitteista. Kiinan hallinto onkin kehittänyt patenttihakemusten jättämiseen kannustavia verohelpotuksia sekä rahallisia kannustimia. Myös IP-loukkauksien vahingonkorvausmääriä on korotettu huomattavasti. Esimerkiksi patenttiloukkauksissa vahingonkorvausten määrä on vuodesta 2015 lähes kolminkertaistunut 56 000 eurosta noin 175 000 euroon.

Pekingiin, Shanghaihin ja Guangdongin maakuntaan perustettiin vuonna 2014 kolme immateriaalioikeuksiin erikoistunutta tuomioistuinta, joilla on ensimmäisen oikeusasteen tuomiovalta kaikissa alueidensa IP-tapauksissa. Nämä IP-tuomioistuimet vähentävät systemaattisesti protektionismia ja takaavat ulkomaisille yrityksille tasapuolisen ja reilun kohtelun IPR-kiistoissa. Lisäksi IP-tuomioistuimissa on tuomareita ja teknisiä tutkijoita, jotka selvittävät mutkikkaita tapauksia muita paikallisia toimijoita tehokkaammin.

Lisäpontta Kiinan IPR-oikeuksien tehostamiseen tuovat ulkomaille laajentumisesta aiheutuvat tavaramerkkiriidat kiinalaisten ja ulkomaisten yritysten välillä. Kiistojen häviäminen kannustaa kiinalaisyrityksiä parantamaan IP-suojauksiaan. Lisäksi yhä useampi ulkomainen yritys laajentaa toimintaansa Kiinaan ja hakee siellä IP-suojaa mahdollisia IPR-loukkauksia vastaan.

Haastava markkinaympäristö

Kiinan IP-ympäristö kehittyy kohisten ja tarjoaa mielenkiintoisen liiketoimintaympäristön. Yritysten kohtaamia haasteita ei kuitenkaan voi ohittaa olankohautuksella. Kiinassa IP-loukkausten määrä on suuri, eikä paikallinen lainsäädäntö ole linjassa eurooppalaisten IPR-järjestelmien kanssa. Monissa IP-loukkaustapauksissa oikaisutoimet ovatkin joko haastavia tai puutteellisia. Huolellisella valmistautumisella sekä aukottomalla IPR-strategialla voidaan kuitenkin ehkäistä ja välttää suurin osa Kiinan IP-kentän hankaluuksista.

Ongelmia ulkomaiselle yritykselle voi aiheuttaa paikallinen protektionismi, minkä vuoksi kotipaikkakunnallaan käräjöivää tahoa suositaan loukkaustapausten päätöksenteossa. Käräjöinti kiinalaisyrityksiä vastaan on tuottanut ulkomaisille yrityksille vaikeuksia paitsi puolueellisen suhtautumisen vuoksi myös pitävien todisteiden hankkimisessa.

Kiinalaiset tuomioistuimet eivät kuitenkaan aina ratkaise tapauksia vain kotimaisten yritysten eduksi. Esimerkiksi maaliskuussa 2017 Apple Inc voitti Pekingin IP-tuomioistuimessa iPhone 6 - ja iPhone 6 Plus -puhelimen designiin kohdistuneen loukkaustapauksen kiinalaisyritystä vastaan. Lokakuussa 2018 taas brittiläinen miestenvaatebrändi Alfred Dunhill voitti muun muassa pitkään kestäneen tavaramerkkikiistan yrityksen logon kopioinnista kiinalaista Danouli-brändiä vastaan, ja marraskuussa 2018 Lego A/S voitti tapauksen, jossa legopalikoita ja miniatyyrihahmoja kopioitiin kiinalaisen LEPIN-brändin alla.

Käräjöinti kiinalaisyrityksiä vastaan on toisinaan haasteellista, mutta yhä useammin erityisesti keskenään käräjöivät ulkomaiset yritykset valitsevat Kiinan patenttikiistojensa oikeudenkäyntien sijainniksi. Ulkomaiset käräjöijät kokevat, että tämänkaltaisissa tilanteissa heitä kohdellaan Kiinan tuomioistuimissa oikeudenmukaisesti.

Kopiointi kuriin

Päänvaivaa aiheuttaa myös tavaramerkkien kaappaus ja tuotteiden kopiointi, jotka ovat Kiinassa liiketoimintaa. Koska rekisteröinti on halpaa, tavaramerkkitrollit eli botit skannaavat esimerkiksi ulkomaisia brändejä ja tekevät satamäärin tavaramerkkihakemuksia. Paikallisten tekemät nopeat hakemukset voivat estää ja rajoittaa brändin alkuperäisen omistajan liiketoimintaa Kiinassa.

Moni suomalaisyritys ei rekisteröi tavaramerkkejään tai rekisteröi ne liian myöhään. Siten Kiinan markkinoilla voi tulla vastaan ikäviä yllätyksiä, kun jo rekisteröidyn merkin takaisin lunastamisesta joutuu maksamaan suolaisen hinnan.

Tavaramerkkien ja tuotteiden kopiointi koskee kuitenkin tasapuolisesti sekä ulkomaisia että kiinalaisia yrityksiä, erityisesti verkkokaupan puolella. Lisäksi Kiinan korkeimman oikeuden syksyllä 2018 tekemä uusi linjaus muuttaa tavaramerkkitrollauksen lainvastaiseksi.

Kiina-kumppaniksi Kolster

Vaikka Kiinan IPR-järjestelmässä on vielä aukkoja, jo tehtyjen ja alati jatkuvien uudistusten merkitystä ei tule vähätellä. Muutokset kuvaavat positiivisena jatkuvaa trendiä Kiinan markkinoilla. Uudet lait vaalivat innovaatioita ja helpottavat niiden suojaamista sekä Kiinassa että Euroopassa. Ulkomainen yritys sivuuttaa Kiinan IPR-kentän edistyksen omalla vastuullaan, sillä Kiinan kasvumarkkinat tarjoavat huomattavia mahdollisuuksia yrityksen toiminnalle.

Asiantuntijapalvelumme helpottavat Kiinan markkinoille laajentumista liiketoiminnan eri osa-alueilla. Kolster China Desk™’illä on vuosikymmenien kokemus yhteistyöstä kiinalaisten yritysten kanssa, ja siksi meillä onkin lyömätön paikallisen kielen, kulttuurin ja lakien tuntemus. Luomme yhdessä yksityiskohtaisen IPR-strategian yrityksesi suojaksi ja lokalisoimme tavaramerkkisi. Kuukausimaksulla saat käyttöösi huippuluokan IPR-asiantuntijan. Monipuolisten palveluidemme avulla yrityksesi saa kattavan ja juuri omiin tarpeisiisi sopivan turvan Kiinan markkinoille.

Näin Kolster China Desk palvelee


Lähteet

Bloomberg “Lego Wins Intellectual Property Lawsuit In China”

China Daily “To ease load, more IP courts planned”

European Commission

Global Innovation Policy Center (GIPC) “U.S. Chamber International IP Index, Sixth Edition, February 2018”

IPKitten “Chinese Supreme Court: hoarding trademarks in bad faith falls within scope of ‘illegitimate means’”

IPWatchdog “Chinese President Xi Jinping says infringers should be punished and pay a heavy price”

South China Morning Post “China applying for more patents than ever before as companies push to innovate, protect brands”

The Diplomat “China’s Progress on Intellectual Property Rights (Yes Really)”

The Economist “China grapples with trademark infringement  of its own brands”

LUE MYÖS

OTA YHTEYTTÄ