Tavaramerkit  ⋅   Patentit  ⋅   Rahoituspalvelut  ⋅   IPR-tietoa

”Miten suojaan keksintöni?” ja kuusi muuta eniten kysyttyä kysymystä

09.12.2019
Takaisin

9.12.2019

Innovaatioseteli, patentin hakeminen, logon suojaus ja Kiinan markkinat. Näistä aiheista asiakkaat kysyvät eniten Kolsterilta. Vuonna 2018 avautunut chat on ollut menestys. Sen toiminnasta ei vastaa automaatti, vaan Kolsterin omat asiantuntijat.   

Miten voin hakea innovaatioseteliä ja miten voin suojata patentilla keksintöni? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin löytyy apu Kolsterin verkkosivujen chat-toiminnosta, johon vastaa aina Kolsterin oma asiantuntija.

Yksi vastaajista on asiakkuuspäällikkö Jaana Jalovaara, joka on ollut mukana vastaajatiimissä chatin alkuajoilta lähtien vuodesta 2018. Muut vastaajat ovat Kolsterin patenttiasiamies Heikki Karjalainen ja myyntikoordinaattori Päivi Suda.  

”Aluksi yhteydenottoja tuli harvakseltaan, mutta viimeisen vuoden aikana toiminta on vilkastunut. Meidän näkökulmastamme se on räjähtänyt käsiin”, Jalovaara kertoo.

Jalovaaran mukaan kysymyksiä tulee useita päivittäin. Niitä lähettävät yritykset, viranomaiset ja yksityishenkilöt.

Yhteydenotosta tulee ilmoitus jokaisen vastaajatiimin jäsenen näytölle, ja joku heistä ottaa kysymyksen työn alle niin pian kuin mahdollista. Kaikkiin kysymyksiin vastataan aina.    

Kolster Chatin yhteydenotot käsitellään kuten puhelimessa tai sähköpostilla tapahtuvat kontaktit: luottamuksellisesti ja nopeasti.

Jos asiakas haluaa tarkemman kartoituksen tilanteestaan, hänet ohjataan kyseisestä alasta vastaavalle asiantuntijalle, joka on yhteydessä kysyjään mahdollisimman nopeasti.

”Yhteydenottaja voi luottaa siihen, että linjan toisessa päässä on oikea, asiantunteva ihminen”, Jalovaara sanoo.

Kolster Chat_Päivi Suda_Jaana Jalovaara_Heikki Karjalainen

Päivi Suda, Jaana Jalovaara ja Heikki Karjalainen vastaavat kysymyksiin tai ohjaavat ne eteenpäin Kolsterin muille asiantuntijoille. 

Jalovaara listaa yleisimmät Kolster Chatissa käsitellyt teemat ja vastaukset olennaisimpiin kysymyksiin.  

1. Mitä voin suojata patentilla ja miten haen patenttia keksinnölleni?

Patentilla voit suojata tuotteen, laitteen tai menetelmän ja saat määräaikaisen sekä maakohtaisen yksinoikeuden keksintöösi. Keksinnön on oltava julkistamaton, teollisesti käyttökelpoinen ja erottauduttava olennaisesti jo tunnetuista ratkaisuista.

Patenttiasiantuntijamme auttavat sinua valitsemaan parhaan etenemisreitin ja optimoimaan tapauskohtaisesti patenttisi kohdemaat ja kustannukset. Pohdimme myös kanssasi, missä maissa patenttia kannattaa hakea ja määrittelemme keksinnön sekä sen erityispiirteet oikealla tavalla.

Käytännössä siis valitsemme kanssasi eri patenttimuodoista parhaan ja riittävän laajasti suojaavan ratkaisun keksinnöllesi. Laadimme patenttihakemuksen ja käymme kirjeenvaihtoa patenttiviraston tutkijoiden kanssa. Hoidamme puolestasi kaikki kotimaisen ja ulkomaisen patentointiprosessin tehtävät.

Lue lisää patentista ja patentoinnin vaihtoehdoista.

Jos suunnittelet patenttia keksinnöllesi, voit jättää yhteystietosi täällä. Otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. 

2. Suunnittelen yritystoimintaa. Miten tiedän, onko ideoimani yrityksen nimi jo olemassa?

Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) sivuilta löytyy nimipalvelu. Nimipalvelusta voi tarkistaa, onko ideoimasi nimi jo rekisteröity. Otathan huomioon, että yrityksen nimen rekisteröitävyys tutkitaan PRH:ssa vasta, kun sitä koskeva ilmoitus on vireillä.

3. Yrityksemme on suuntaamassa Kiinan markkinoille. Käymme parhaillaan neuvotteluja kiinalaisten kanssa. Miten meidän kannattaa edetä asiassa?

Tarjoamme yrityksellesi Suomen ja koko Euroopan parhaan Kiina-palvelun IPR-asioissa. Kolster China Desk™ tuntee sikäläiset käytännöt ja lait sekä toimii kiinan kielellä. Meillä on jo vuosikymmenten kokemus yhteistyökumppanuuksista Kiinassa. Autamme niin startupeja kuin suuryrityksiäkin perustamaan, laajentamaan tai suojaamaan liiketoimintaansa eri puolilla Kiinaa.

Kiinan tavaramerkkiyhdistys CTA hyväksyi Kolsterin täysivaltaiseksi jäsenekseen vuonna 2017. Olemme ensimmäinen ulkomainen täysivaltainen jäsen CTA:ssa.

Voit lukea lisää Kolsterin China Deskin toiminnasta ja Kiinan IPR-markkinoista.

4. Mistä saan apua, jos haluan suojata oman logoni tavaramerkillä?

Tavaramerkki on erottautumisväline, joka toimii linkkinä asiakkaan ja yrityksen välillä. Tavaramerkillä yritys myös erottautuu kilpailijoiden tuotteista ja palveluista ja luo oman brändi-identiteetin. Lue lisää, miten saat parhaat hyödyt irti tavaramerkistäsi. 

Oikeuden tavaramerkkiin saa kahdella tavalla: rekisteröimällä sen eli jättämällä hakemuksen viranomaisille tai vakiinnuttamalla tavaramerkin. Vakiinnuttamisessa yksinoikeus tavaramerkin käyttöön ansaitaan, kun se saavuttaa yleisen tunnettuuden. Rekisteröiminen on kuitenkin helpompaa, sillä tunnettuutta voi olla vaikea arvioida.

Kolsterin Tavaramerkki kuukausimaksulla on erityisesti startupeille suunnattu palvelu. Tavaramerkin rekisteröinti maksetaan 36 kuukauden mittaisella määräaikaisella sopimuksella.

Kuukausimaksu vaihtelee 29 eurosta 59 euroon riippuen siitä, mille alueelle haluat tavaramerkkisi rekisteröidä. Vaihtoehdot ovat Suomi, Euroopan unioni ja Kiina. Rekisteröity merkki on voimassa 10 vuotta. Tavaramerkin hankkiminen on mahdollista myös kertaostoksena.

Lue lisää Kolsterin Tavaramerkki kuukausimaksulla -palvelusta täältä.

5. Mikä on Horisontti 2020 -ohjelma ja miten siihen pääsee mukaan?

Pienet ja keskisuuret suomalaisyritykset voivat hakea EU:n Horisontti 2020-puiteohjelman kautta rahoitusta muun muassa uusien teknologioiden, tuotteiden ja palvelujen kehittämiseen, käyttöönottoon ja kaupallistamiseen.

Puiteohjelman rahoituspäätöksissä suositaan hakemuksia, joissa korostuu vaikuttavuus eli kyky luoda Eurooppaan uusia työpaikkoja, kasvua ja kilpailukykyä.

Yritys voi saada puiteohjelman kautta avustusta tuotteen tai palvelun kaupallistamiseen 500 000 eurosta jopa 2,5 miljoonaan euroon saakka. Rahoituksen kattavuus voi olla 70–100 prosenttia, riippuen hankkeen muodosta ja rahoituksen saajan asemasta.

Voit lukea lisää Horisontti 2020 -puiteohjelmasta ja varata ajan maksuttoman konsultaation täältä.

6. Mikä on innovaatioseteli, kenelle se on tarkoitettu ja miten sitä voi hakea?

Business Finlandin (Tekes) innovaatioseteli on start up -yrityksille ja pk-yrityksille tarkoitettu rahoitus.  Sen arvo on 6 200 euroa (5 000 euroa + alv). Rahoitus pitää luontaisesti sisällään ajatuksen uuden liiketoiminnan luomisesta ja käynnistämisestä tai omien liiketoimintamahdollisuuksien kartoittamisesta kansainvälisillä markkinoilla.

Tammikuussa 2020 säännöt muuttuivat siten, että projektin koosta riippumatta innovaatiosetelin omarahoitusosuus on aina 1 000 € (+ alv). Tämä tarkoittaa, että yritys maksaa omarahoitusosuuden 1 000 € (+ alv) ja Business Finlandin rahoitusosuus on 4 000 € (+ alv). 

Tärkein edellytys rahoituksen saamiselle on, että hanke tukee uuden liiketoiminnan syntymistä ja että hankkeella on kansainvälistä kasvupotentiaalia.  Innovaatiosetelin haku aukesi jälleen tammikuussa 2021. 

Lähes poikkeuksetta IPR-prosessit saavat rahoitusta, kun kumppanina on asiansa osaava palveluntarjoaja ja rahoituksen saamisen muodolliset vaatimukset täyttyvät. Innovaatioseteliä voi hakea Business Finlandin sivujen kautta täältä.

Lue lisää innovaatiosetelistä täältä.

7. Voinko maksaa innovaatiosetelillä Kolsterin palveluja? 

Innovaatiosetelillä voi maksaa Kolsterin palveluja. Olemme luoneet viisi IPR-tehostarttipakettia, jotka vastaavat aloittavien yritysten yleisimpiin tarpeisiin. Esimerkiksi patenttia tai tavaramerkkiä voi hakea innovaatiosetelillä. Teemme halutessasi puolestasi myös Business Finlandille hakemuksen innovaatiosetelistä.

Lue lisää IPR-tehostarttipaketeistamme täältä.

Kolsterin Chat palvelee verkkosivuillamme ja Facebookissamme arkisin klo 8 – 16. Muina aikoina jätä yhteystietosi, niin palaamme asiaan pikaisesti. Chat-ikkuna avautuu automaattisesti, kun vierailet sivuillamme.

Ota yhteyttä

Jaana Jalovaara
jaana.jalovaara@kolster.fi
045 139 1635