Tavaramerkit  ⋅   Uutiset  ⋅   Tapahtumat  ⋅   Kolster China Desk™

Kolsterin asiantuntemus yhä kysytympää Kiinassa

19.09.2018
Takaisin

19.9.2018

Kolsterin ainutlaatuiselle IPR-alan Kiina-osaamiselle on huikea kysyntä paitsi Suomessa myös Kiinassa. Syksyn suurtapahtumassa Kolsterin tavaramerkkiklinikka sai suursuosion ja yhtiö harvinaisen tunnustuksen.

Kiinan markkinoille pyrkivät suomalaisyritykset eivät ole ainoita, jotka hyötyvät Kolster China Desk™ -palvelusta. Nyt myös kiinalaiset brändinhaltijat ja IPR-asiantuntijat hakeutuvat palvelun käyttäjiksi. Sekä maailman kauppajättien kiistat että Kiinan IPR-kuvioiden suuri murros kääntävät siellä katseita yhä tiukemmin Euroopan suuntaan.

"Kiinankielisten tavaramerkkien suoja Euroopassa on tällä hetkellä heikko, ja kiinalaiset yritykset ovat alkaneet ymmärtää brändien ja tavaramerkkien suojauksen merkityksen liiketoiminnassa. Yhdysvaltain kanssa käytävän kauppasodan takia ne etsivät kiivaasti uusia markkinoita Euroopasta", kertoo Kolsterin Aasian markkinoiden johtaja Jani Kaulo.

Tavaramerkkihakemusten määrä Kiinassa nousi viime vuonna yli viiteen miljoonaan. Tänä vuonna hakemusten määrän arvioidaan nousevan jo lähelle 8 miljoonaa. Innovaatioiden ja brändien välinen kilpailu kiristyykin Kiinassa entisestään.

"Myös tavaramerkkien kaappauksiin halutaan puuttua siellä nyt entistä tehokkaammin. Kiinalaisetkin pohtivat nyt omia IPR-strategioitaan ja sitä, miten maksimoida aineeton omaisuus IP-oikeuksien avulla", Kaulo sanoo.

Tämä nousi vahvasti esille myös tämänvuotisessa China Trademark Festival -tapahtumassa (CTF2018), jossa Kolster järjesti EU-tavaramerkkiklinikan Kiinan tavaramerkkiyhdistyksen jäsenille. Tässä merkittävässä kansainvälisessä tapahtumassa Kolster myös palkittiin ensimmäisenä ulkomaisena yrityksenä tavaramerkkialan hyväksi tekemästään pitkäjänteisestä työstä.

Kolsterin klinikka kiinnosti

China Trademark Festival on Kiinan suurin kansainvälinen tavaramerkkialan vuosittainen tapahtuma. Sen järjestää Kiinan tavaramerkkiyhdistys CTA Kiinan valtion tuella.

Tapahtuman osallistujat ovat kiinalaisia brändinhaltijoita, tavaramerkkiasiamiehiä sekä IPR-organisaatioiden ja tavaramerkkiviraston edustajia. Kolster haluttiin sinne pitämään EU-tavaramerkkiklinikkaa, jonka teemana oli kiinankielisten tavaramerkkien suojaus Euroopassa.

"Käymme säännöllisesti kouluttamassa Kiinan tavaramerkkiyhdistyksen jäseniä Euroopan tavaramerkkijärjestelmästä", Kaulo kertoo.

Tämänkertainen klinikan teema herätti paljon kysymyksiä siitä, miten kiinankielisiä tavaramerkkejä kohdellaan Euroopassa.

"Kiinankielisten tavaramerkkien suoja Euroopassa on tällä hetkellä heikko ja muutosta tarvittaisiin. Kiinalaiset brändinhaltijat ja tavaramerkkiasiamiehet puhuvatkin sen puolesta, että Euroopan tavaramerkkiviranomaisten pitäisi tunnustaa kiinan kielen asema yhtenä Euroopassa puhuttuna kielenä."

Tavaramerkkijärjestelmä vaihtoon?

CTF-tapahtumassa sekä Kolsterin tavaramerkkiklinikassa syntyi vilkasta keskustelua myös USA:n ja Kiinan välisestä kauppasodasta ja sen vaikutuksista IPR-alaan sekä tavaramerkkialan kehityssuunnista Kiinassa. Eurooppa kiinnostaa näistäkin syistä yhä enemmän.

Kiinassa tavaramerkkien kaappauksiin halutaan nyt puuttua entistä tehokkaammin. Alalla keskustellaan lisäksi siitä, että Kiinan pitäisi kenties luopua tiukasta first-to-file-järjestelmästään. Siinä yksinoikeus tavaramerkkiin kuuluu sille, joka on hakenut tavaramerkin rekisteröintiä ensin. Merkin aiemmalla käytöllä ei ole lähtökohtaisesti juuri merkitystä. Tapahtumassa tuotiin useamman kerran esiin se, pitäisikö Kiinankin siirtyä first-to-use -järjestelmään eli tunnustaa se, että yksinoikeus tavaramerkkiin kuuluu sille, joka sen on ensimmäisenä vakiinnuttanut käytön kautta.

"Tämä merkitsisi käytännössä sitä, että tavaramerkin aikainen rekisteröinti Kiinassa ei olisi enää niin ehdoton vaatimus, koska yksinoikeuden merkkiin voisi saada myös käytön avulla. Tämä auttaisi käytännössä niitä yrityksiä, jotka ovat ottaneet merkin käyttöön Kiinassa mutta ovat ’unohtaneet’ rekisteröidä merkin."

Merkittävä IPR-alan tunnustus

CTAn__palkinto-7_5

Jani Kaulo otti CTF-tapahtumassa vastaan palkinnon, joka myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa ulkomaiselle yritykselle. Kolsterin lisäksi tunnustuksen saivat tavaramerkkialan kansainväliset yhdistykset INTA ja MARQUES sekä Japanin patenttiasiamiesyhdistys.

Palkintoseremonia kansainvälisen yleisön edessä oli jatkoa sille, että kesäkuussa 2017 Kolster hyväksyttiin Kiinan tavaramerkkiyhdistyksen ensimmäiseksi täysivaltaiseksi ulkomaalaiseksi jäseneksi. Tässä roolissa Kolster pääsee tuomaan aktiivisesti esille myös suomalaisten merkinhaltijoiden tarpeita Kiinan markkinoilla. Suhde vain syvenee vuosi vuodelta.

"Me Kolsterilla olemme ylpeitä siitä, että pitkäjänteinen työmme IPR-tiedon lähettiläänä ja tavaramerkinhaltijoiden etujen puolustajana tuottaa tulosta ja yhteistyömme kiinalaisten IPR-huippujen kanssa vain tiivistyy", Kaulo kertoo.

Kolsterin ja Kiinan tavaramerkkiyhdistyksen (CTA) yhteistyö jatkuu aktiivisena. Seuraavaksi CTA:n presidentti Mr. Ma Fu delegaatioineen vierailee Kolsterilla Helsingissä ja tapaa suomalaisia merkinhaltijoita.

Ota yhteyttä

Jani Kaulo
Partner, European Trademark and Design Attorney, Licensed Legal Counsel
jani.kaulo@kolster.com
040 637 5442