Tavaramerkit  ⋅   Uutiset  ⋅   Kolster China Desk™

Korona sai huijarit liikkeelle Kiinassa – tavaramerkkikaapparit hyödyntävät kaikki tilaisuudet

06.03.2020
Takaisin

6.3.2020

Kiinan tavaramerkkejä hallinnoivan viranomaisen haaviin on jäänyt lukuisia vilpillisessä mielessä tehtyjä tavaramerkkihakemuksia, jotka ratsastavat koronaviruksen aiheuttamalla maailmanlaajuisella huolella. Myös tuoteväärennökset rehottavat jo Kiinan markkinoilla. ”Niin sanotut tavaramerkkikaapparit ovat nopeita ja valmiita käyttämään hyödykseen kaikki tilaisuudet”, tavaramerkkiasiantuntija Jani Kaulo varoittaa. 

Koronavirus on jo parissa kuukaudessa ehtinyt saada tavaramerkkien tehtailijat vauhtiin. Kiinassa on kielletty käyttämästä tavaramerkkeinä tuotenimiä, jotka liittyvät koronavirukseen, siihen liittyviin lääkäreihin, hoitotarvikkeisiin tai epidemian vuoksi pikavauhtia pystytettyihin sairaaloihin.  

Kielto ei ole näyttänyt hidastavan huijareita. Kiinan tavaramerkkivirasto julkaisi 5. maaliskuuta tiedotteen, jossa se kertoo havainneensa lukuisia koronaan liittyviä huijausyrityksiä. 

”Jo pelkästään tuotemerkkiin ´Vulcan Mountain´ (火神山) liittyi Kiinan tavaramerkkiviraston mukaan 63 erilaista vilpillistä tavaramerkkihakemusta. Nimi viittaa koronaviruksen keskiössä olleeseen Wuhanin kaupunkiin pikavauhtia rakennettuun sairaalaan”, Kolsterin tavaramerkkiyksikön johtaja Leena-Maija Marsio sanoo.  

Kolster on suomalainen immateriaalioikeuksiin (IPR, Intellectual Property Rights) ja lakipalveluihin erikoistunut asiantuntijayritys, jolla on toimisto myös mm. Kiinassa.  

Kiinan tavaramerkkivirasto huomauttaa tiedotteessaan, että tällainen toiminta on Kiinan tavaramerkkilakien vastaista ja kehottaa kaikkia tavaramerkkitoimistoja huolellisuuteen, ammattietiikan noudattamiseen, rehellisyyteen ja itsekuriin. Kiinan hiljattain uudistettu tavaramerkkilaki kieltää kaikki vilpillisessä tarkoituksessa tehdyt hakemukset. 

”Niin sanotut tavaramerkkikaapparit ovat nopeita ja valmiita käyttämään hyödykseen kaikki tilaisuudet. Kaikkien kannattaa olla varuillaan”, Kolsterin partneri ja tavaramerkkiasiantuntija, Kiinaan erikoistunut Jani Kaulo sanoo. 

Kiina-tuntijoita toiminta ei yllätä, sillä Kiinassa kopiointi on yleistä. Helmikuun lopussa Business Insider -sivusto  kertoi, että Kiinassa on takavarikoitu 31 miljoonaa väärennettyä kasvosuojusta sen jälkeen, kun niiden kysynnässä syntyi piikki ja varastot ehtyivät. 

Tutustu China Deskiimme

Ota yhteyttä

LUE LISÄÄ

Kyllä, korona-rokotteeseen voi saada yksinoikeuden – mutta asia ei ole niin yksinkertainen

Pisteytysjärjestelmä Kiinassa teettää lisätöitä yrityksille – mustalle listalle joutuminen voi tietää vaikeuksia

Kolsterin voittoputki Kiinassa: Jälleen paras kansainvälinen IP-toimisto

Näin viet tavaramerkkisi Kiinan markkinoille: tutustu säädöksiin ja päivitä IPR-strategiasi