17.5.2018

Gustav Boije af Gennäs, 40, siirtyi tiedemaailmasta Kolsterille ja jatkaa samalla tutkimustyötään. Hän toivoo korkeakoulujen patentoivan nykyistä enemmän, jotta tutkimuksesta saadaan kaikki hyöty irti.

Tutustuin immateriaalioikeuksiin jo pienenä

Muistan lapsuudestani sen, kun yrittäjäisäni hankki mallisuojan. Suomalainen keksijä oli suojannut mallisuojalla tuoteinnovaationsa ja isäni osti oikeudet siihen. Olin asiasta niin innoissani, että se jäi lähtemättömästi mieleeni. Unohdin immateriaalioikeudet vuosikausiksi, kunnes ne ensin tulivat vastaan yliopistourallani ja sen jälkeen työssäni täällä Kolsterilla.

Etsin apua syövän ja malarian hoitoon

Alojani ovat kemia, lääkekemia ja biotieteet, ja niihin liittyvät patentit kuuluvat työhöni nyt täällä Kolsterilla. Samalla kun teen patenttiasiamiehen työtä, vedän Helsingin yliopistossa vielä jonkin aikaa ryhmänjohtajana kahta tutkimusprojektia sekä ohjaan useita tohtorikoulutettavia. Toinen tutkimusryhmäni kehittää Suomen Akatemian kärkihankkeessa bioanalyyttistä mikrosirua. Kun saamme sen toimimaan, se mullistaa syövän hoitoa tulevaisuudessa. Toisessa projektissa ryhmäni suunnittelee molekyylejä, jotka auttaisivat uuden malarialääkkeen kehittämisessä. Olen myös kehittänyt uusia lääkekandidaatteja neurologisiin sairauksiin ja syöpään. Lisäksi olen ollut kehittämässä maailman ensimmäistä 3D-printattua mikrosirua, jonka avulla kemialliset reaktiot ja analyysit onnistuvat yhtä mikrosirua käyttäen.

Patentoin kaksi keksintöäni

Parikymmenvuotisella yliopistourallani olen patentoinut kaksi keksintöä. Toinen patenteistani on rauennut, toinen on noin vuoden takaa. Se liittyy mittavassa 3I-hankkeessa kehitettäviin yhdisteisiin, joiden avulla onnistuimme kasvattamaan uusia sydänsoluja. Näin sydän ja aivot kykenisivät tuottamaan omista kantasoluista uusia soluja kuolleiden tilalle esimerkiksi sydäninfarktin jälkeen suun kautta otettavien lääkkeiden avulla. Tämä mullistaisi sydänlihasvaurioiden ja aivosairauksien hoidon.

Näen uutuudet ensimmäisenä

On erityisen kiinnostavaa, että pääsen näkemään täällä Kolsterilla ensimmäisten joukossa, mitä omalla alallani on vireillä. Saan elää vahvasti tulevaisuudessa, kun teen päivittäin työtä uusien keksintöjen parissa. Innostun herkästi uusista asioista ja niiden kehittelystä. Vaikka olen tutkijaluonne ja nautin analysoinnista, en ole kammioissa viihtyvää tyyppiä. Odotan kaikkea sitä asiakastyötä, jota pääsen täällä tekemään! Pitkä tutkimusurani varmasti auttaa sekä tuomaan lisäarvoa asiakkaille että luomaan hyviä IPR-strategioita.

Pöllyttäisin korkeakoulujen käytäntöjä

Korkeakouluissa ollaan innovaatioiden alkulähteillä, mutta liian moni tutkimustulos jää vain tekstiksi eri julkaisuihin. Jos keksin maailman parhaan syöpälääkkeen ja julkaisen asian tiedelehdessä, lääkefirma ei pysty enää sen jälkeen patentoimaan lääkettä. Sitä ei siis todennäköisesti saada markkinoille. Korkeakouluissa olisikin tärkeää herätä enemmän patentoimaan ja hyödyntämään tutkimustuloksia kaupallisesti. Vaikka yliopiston tehtävä on opettaa ja tehdä perustutkimusta, sen on myös palveltava yhteiskuntaa ja koko maailmaa. Siinä immateriaalioikeudet ovat keskeisessä roolissa. Toivottavasti Suomessakin yhä useammat tutkijat alkavat perustaa omia yrityksiä. Farmasian alalla on hienoja menestystarinoita ja tiedän, että lähivuosina alalle syntyy useampi kiinnostava yritys.

Paikkaan IPR-tietämättömyyttä

Myös IPR- eli immateriaalialan on muututtava. Olenkin innoissani meillä Kolsterilla tapahtuvasta muutoksesta sekä siitä, mitä kaikkea voimme tarjota asiakkaille. IPR-alaa tarvitaan enemmän kuin ennen, mutta sitä ei tunneta riittävästi. Tietoa on levitettävä, ja se on myös minun tehtäväni. Jos tuot tuotteesi markkinoille, mutta et patentoi tai suojaa sitä muuten, toiset saattavat napata oikeudet. Pahimmassa tapauksessa joudut maksamaan omasta tuotteestasi korvauksia kilpailijalle.

Opiskelen uutta alaa

Tämä hyppyni IPR-maailmaan on luontevaa jatkoa tutkimustyölleni, ja täällä Kolsterilla minulla on loistavat mahdollisuudet uuden alan opetteluun. Opin valtavasti tiimiltäni ja muilta asiantuntijoilta. Käyn parhaillaan niin sanottua pitkää patenttikurssia, ja suoritan patenttiasiamiestutkinnon jo ensi keväänä.

Autan asiakkaita kokemuksellani

Oma persoonallinen työotteeni koostuu tieteellisten ja patenttikysymysten yhdistelmästä. Pystyn käyttämään asiakkaidemme hyväksi laajaa poikkitieteellistä osaamistani: lääkekemian, orgaanisen ja analyyttisen kemian sekä biokemian tuntemustani samoin kuin pitkää tutkimustaustaani. Yhteistyössä asiakkaiden kanssa luomme hyvän patenttistrategian ja hyödynnämme keksinnöt mahdollisimman monipuolisesti.

Kohtaan jatkuvasti yllätyksiä

Patent Agent Gustav Boije af Gennäs - Kolster

Parhaillaan teen myös keksintöjen uutuusselvityksiä sekä patenttikäännöksiä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kun asiakas haluaa suojata keksintönsä patentilla, me selvitämme, onko kyseinen tuote uusi. Selvittelen sitä monin keinoin muun muassa patenttitietokannoista. Tutkimista on tässäkin työssä paljon – ja yllätyksiä tulee eteen jatkuvasti. Esimerkiksi muutama viikko sitten vanha kollegani otti minuun yhteyttä omaan keksintöönsä liittyen. Toinen yllätys oli, kun oma veljeni käytti Business Finlandin innovaatioseteliä ja pyysi minua selvittämään uuden tuotteensa patentoitavuutta. Patentointi-intoa on siis suvussa.

Ota yhteyttä

Gustav Boije af Gennäs
gustav.boijeafgennas@kolster.fi
044 300 9876

KIINNOSTAAKO PATENTTIURA KOLSTERILLA?

Vahvasti kansainvälinen Kolster tarjoaa monia urapolkuja. Laaja asiakaskuntamme maailman suurimmista yrityksistä toimintansa alkuvaiheessa oleviin paikallisiin startup-yrityksiin antaa asiantuntijalle mahdollisuuden tarttua monipuolisiin haasteisiin ja kehittyä IPR-ammattilaisena. Kansainvälisyys on vahvasti mukana päivittäisessä toiminnassamme. IPR-työpaikat eivät tästä parane. 

Tällä hetkellä haemme erityisesti ICT-, kone- tai sähkötekniikan alan patenttiasiamiehiä. Lue lisää.

By Kolster

UUSIMMAT

KIINNOSTUITKO?

Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä.

TILAA UUTISKIRJEEMME

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Saat uusinta tietoa IPR-alalta.