Skip to content

Mallisuojaamisen strategiat – suojaa enemmän kuin yksittäinen tuote

09.10.2023

Mallisuojaus tarjoaa tuotteen ulkomuodolle ja muotoilulle kokonaisvaltaista suojaa. Jokaista tuotetta ei kuitenkaan välttämättä kannata suojata samalla tavalla. Kolsterin patentti- ja malliasiamies Lassi Saarela kertoo vaihtoehtoisista mallisuojausstrategioista.

Mallisuojaus on erinomainen keino turvata oikeudet tuotteiden muotoiluun ja lopulliseen ulkoasuun. Mallisuojaus estää tuotteen ulkomuodon kopiointia ja kattaa kaikki tuotteet, joista syntyy käyttäjille sama yleisvaikutelma.

Mallisuojauksessa käytetään usein kahta päästrategiaa, joiden avulla voi tehokkaasti kohdistaa suojaa tuotteen ulkomuodon eri aspekteihin. Näin saavutetaan kattavampi suoja luvatonta kopiointia ja väärinkäyttöä vastaan.  

Kokonaisen tuotteen muotoilun suojaus sellaisenaan

Ensimmäinen lähestymistapa mallisuojauksessa keskittyy tuotteen ulkoasun ja sen antaman yleisvaikutelman suojaamiseen kokonaisuutena. Esimerkiksi BMW:n 118-mallin mallisuojaus estää kilpailijoita valmistamasta, tarjoamasta, saattamasta markkinoille, käyttämästä, maahantuomasta ja viemästä maasta samanlaisen yleisvaikutelman antavaa autoa.

Koska mallisuojaa arvioidaan kokonaisuutena, voi kilpailija hyödyntää auton pienempiä yksityiskohtia, mikäli auto ei kokonaisuudessaan asetu saman yleisvaikutelman sisään. Vastaavasti muuntelemalla ainoastaan pienempiä yksityiskohtia niin, että yleisvaikutelma säilyy kuitenkin samana, asettuu auto yhä mallisuojan alle.

BMW 118 - Saksan kansallinen mallisuoja rek.nro 402018101194-0001

Koko auton kuva: DPMAregister | Designs - Registerauskunft Saksan kansallinen mallisuoja rek.nro 402018101194-0001

Tuotteen uniikkien yksityiskohtien suojaus

Toinen lähestymistapa mallisuojauksessa on keskittyä tuotteen uniikkeihin ja erottuviin yksityiskohtiin. Toisin kuin edellinen lähestymistapa, tämä ei rajoita suojaa pelkästään koko auton yleisvaikutelmaan. Yksityiskohtaan keskittyvä mallisuoja tarjoaa laajemman suoja-alan, sillä se estää muita hyödyntämästä suojattua yksityiskohtaa missä tahansa tuotteessa.

Hyvänä esimerkkinä tästä toimii BMW:n kaksiosainen jäähdyttimen etusäleikkö, jonka saksalainen autonvalmistaja suojaa erillisenä yksityiskohtana kaikissa malleissaan. Näin BMW pyrkii estämään kilpailijoitaan käyttämästä samannäköistä maskia ja siten hyödyntämästä ikonista ja selkeästi erottuvaa muotoilua.

BMW 118 - Saksan kansallinen mallisuoja rek.nro 402018101194-0012

Etusäleikön kuva: DPMAregister | Designs - Registerauskunft Saksan kansallinen mallisuoja rek.nro 402018101194-0012

Muotoilun suojaus tunnistettavuuden keskiössä

Parhaan mahdollisen suojan saamiseksi kannattaa usein yhdistää koko tuotteen ja sen yksityiskohtien suojaus. Jokaisen tuotteen mallisuojausstrategia kannattaa arvioida asiantuntijan kanssa tapauskohtaisesti. Heikosti toteutettu mallisuojaus jättää pahimmassa tapauksessa selkeän väylän kilpailijoille päästä hyödyntämään arvokkaan tuotekehityksen lopputuloksena syntynyttä muotoilua.

Riippumatta siitä, haluatko suojata tuotteesi koko ulkomuodon vai suojata tiettyjä, uniikkeja yksityiskohtia, mallisuoja tarjoaa elintärkeän suojan luvatonta kopiointia ja väärinkäyttöä vastaan. Panostamalla mallisuojaan voit vaalia ja säilyttää brändisi visuaalista identiteettiä, parantaa brändin tunnettuutta ja varmistaa, etteivät kilpailijat pääse suoraan hyötymään tuotekehityksestäsi.

Tiesitkö, että Euroopan unionin yhteisömalli tarjoaa kaikkiin EU-maihin ulottuvan mallisuojan kustannustehokkaasti? Ota yhteyttä ja kerromme lisää.

OTA YHTEYTTÄ

Lassi Saarela
Patent Attorney & European Design Attorney
lassi.saarela@kolster.com
+358 50 348 9041