28.8.2019

Kun mietit, mistä ostaisit IPR-palvelusi, tarjolla on paljon ja monenlaista. Muutama tärkeä valintaperuste on hyvä opetella, onpa kyse patenteista, tavaramerkeistä tai IPR-konsultoinnista – tai pienestä tai suuresta yrityksestä. Lue Senior IPR Business Managerimme Timo Joutsenojan neuvot IPR-palvelujen ostajalle. 

Valitse mieluummin toimisto kuin yksittäinen asiamies

Kun etsit patenttihakemuksellesi tekijää ja hakemusprosessin hoitajaa, valitse ensisijaisesti toimisto, älä tiettyä henkilöä. Hyviä patenttiasiamiehiä on varmasti kaikissa suomalaisissa patenttitoimistoissa, mutta kaikilla toimistoilla ei ole kattavia resursseja ja verkostoja. Käytännössä kuitenkin juuri toimiston tarjoama palvelukokonaisuus takaa, että saat kattavat palvelut tilanteessa kuin tilanteessa. Yksi asiamies ei yksin pysty ihmeisiin ilman toimivaa ja monipuolista tukiverkostoa, joka mahdollistaa esimerkiksi kansainvälisten prosessien hoitamisen. IPR-palvelujen laadukas ja kokonaisvaltainen hoitaminen on parhaimmillaan yhteistyötä, johon eri tavoin erikoistuneet IPR-asiantuntijat tuovat oman osaamisensa.

Patentointi on pitkä ja monipolvinen prosessi, jonka uskominen yhden nimetyn henkilön varaan sisältää monia riskejä – alkaen siitä, että vuosia kestävän prosessin aikana henkilön työuralla saattaa tulla muutoksia, joiden vuoksi asiamies vaihtuu kesken prosessin. Kun valitset toimiston, varmistat, että pitkätkin prosessit hoidetaan alusta loppuun asti katkoitta ja sujuvasti.

Suosi kiinteää kumppanuutta yksittäisten toimeksiantojen sijaan

Usein palvelun tarve iskee akuutisti, kun on saatava pikaisesti yksittäisen uuden keksinnön patenttihakemus virastoon, tavaramerkkihakemus Kiinaan tai lisenssisopimus voimaan. Tällöin on hyvä muistaa, että yksittäisestä asiasta voi alkaa hyvinkin pitkäkestoinen prosessi. Yhtä lailla muita IPR-palvelutarpeita saattaa tulla pian lisää esimerkiksi strategian, toiminnan kehittymisen tai liiketoimintaympäristön muutoksen vuoksi.

Kun valitset alun perin kumppanisi huolellisesti ja varmistat sen monipuolisen IPR-osaamisen, saat palveluntarjoajan, joka vastaa kaikkiin IPR-palvelutarpeisiisi. Selvitä siis, pystyykö valitsemasi toimisto hoitamaan eri tekniikan alojen keksinnöt, tavaramerkit, mallisuojat, toiminnanvapausselvitykset, lisenssisopimukset, IPR strategian ja muut tarpeesi? Jos tämä ei onnistu, saatat joutua turvautumaan useisiin eri palveluntarjoajiin. Siitä seuraa yrityksellesi ylimääräistä työtä ja haasteita esimerkiksi salkunhallintaan. Jos jokainen toimeksianto mietitään, kilpailutetaan ja tilataan erikseen, yrityksen resursseja valuu melkoisesti hukkaan.

Varmista laatu ja luotettavuus, älä haksahda halpuuteen

Kaikki haluavat halpoja palveluja, mutta harva on valmis tinkimään laadusta. IPR-asioissa laadusta tinkiminen voikin olla kohtalokasta. Huonosti laadittu patenttihakemus saattaa vesittää koko suojaamisen tavalla, jota ei pysty paikkaamaan jälkikäteen. Hintaa myös kannattaa pohtia pitkällä aikavälillä. Rahat voivat mennä kokonaan hukkaan, kun patentit jäävät huonosti laaditun ensihakemuksen vuoksi saamatta tai osoittautuu, että hakemuksen laatija ei pystykään tarjoamaan kokonaisvaltaista ja laadukasta jatkopalvelua muihin IPR-tarpeisiin. Asiakkaan on pystyttävä luottamaan siihen, että määräpäivistä pidetään hyvää huolta ja valintatilanteissa asiamieheltä saa neuvontaa, suosituksia ja ohjeita, joiden noudattaminen on yrityksen edun mukaista ja myös kustannustehokasta.

Mistäkö sitten tiedät, että palveluntarjoaja on laadukas ja luotettava? Kokemus on tietysti tässäkin paras opettaja, mutta jotakin kertoo se, kuinka pitkään yritys on toiminut alalla, millaisia asiakkaita sillä on, onko yritys saanut tunnustuksia toiminnastaan ja suosittelevatko sitä uskottavat tahot. Myös se kertoo laadusta ja luotettavuudesta, miten palveluntarjoaja kantaa vastuun omasta ja yhteistyökumppaniensa mahdollisista virheistä. Tieto löytyy yleensä pienellä präntillä palveluntarjoajan yleisistä sopimusehdoista. Ainakin palvelun ostaminen saalishinnoittelulla asiakkaita kalastelevalta uudelta tulokkaalta on tällä alalla riski, joka on hyvä tiedostaa.

Varaa maksuton konsultaatio


Timo Joutsenoja
timo.joutsenoja@kolster.fi
+358 400 817 045

IPR-asioissa sama ratkaisu ei sovi kaikille. Edustatko startup-yritystä, pk-yritystä, suuryritystä tai julkista toimijaa? Optimoimme IPR-palvelut tarpeiden ja resurssien mukaisiksi.

Kiinnostaako ura Kolsterilla?

By Kolster

UUSIMMAT

KIINNOSTUITKO?

Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä.

TILAA UUTISKIRJEEMME

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Saat uusinta tietoa IPR-alalta.