Skip to content

Näin varmistat tavaramerkin, mallisuojan tai patentin voimassaolon Britanniassa

17.05.2021

Ison-Britannian ero Euroopan unionista astui lopullisesti voimaan vuoden 2021 alussa. Keräsimme yhteen listan toimista, joita Brexit edellyttää jatkossa EU-tavaramerkkien ja EU-mallioikeuksien osalta. Patentteihin muutos ei vaikuta käytännössä lainkaan.

Brexit eli Ison-Britannian EU-ero aiheuttaa muutoksia voimassa oleviin EU-tavaramerkki- ja mallioikeusrekisteröinteihin ja vireillä oleviin hakemuksiin. Sen sijaan eurooppapatentteihin sillä ei ole vaikutusta eli niitä haetaan ja pidetään voimassa kuten ennenkin.

Brexitin siirtymäajan päättyessä vireillä olleet EU-tavaramerkki- ja mallihakemukset edellyttävät toimia, jos ne halutaan voimaan myös Britanniassa. Kansalliset UK-rekisteröinnit täytyy lisäksi muistaa uudistaa erikseen.

”Uusi tilanne aiheuttaa pientä lisätyötä sekä lisäkustannuksia. On tärkeää muistaa, että koska Britannia ei enää kuulu EU:hun, sinne pitää jättää erillinen tavaramerkki- tai mallihakemus. Se onnistuu joko nimeämällä UK mahdollisessa kansainvälisessä jatkohakemuksessa tai jättämällä kansallinen hakemus suoraan Britannian tavaramerkkivirastoon”, sanoo Kolsterin Paralegal-tiimin Service Team Manager Nina Laurila.

Rekisteröidyt EU-tavaramerkit ja EU-mallit

Viimeistään 31.12.2020 rekisteröidyt EU-tavaramerkit muutettiin automaattisesti kansallisiksi UK-rekisteröinneiksi. Hakemuspäivä, rekisteröintipäivä ja etuoikeus säilyivät ennallaan.

Vastaavasti vuoden 2020 loppuun mennessä rekisteröidyt ja julkaistut EU-mallit muunnettiin automaattisesti erillisiksi kansallisiksi UK-rekisteröinneiksi. Muutokset teki Ison-Britannian tavaramerkkivirasto, eivätkä ne edellytä merkin tai mallin haltijalta toimenpiteitä tai maksuja.

Vireillä olevat EU-tavaramerkit ja EU-mallit

Jos EU-tavaramerkin tai EU-mallihakemuksen rekisteröintiprosessi oli vielä kesken 1.1.2021 ja hakemukselle halutaan suojaa myös Britanniassa, on hakemuksen haltijan tehtävä muuntohakemus Ison-Britannian tavaramerkkivirastoon. Tämä on tehtävä 30.9.2021 mennessä, jotta alkuperäisen EU-hakemuksen hakemus- ja etuoikeuspäivät pysyvät voimassa.

Kansallisesta hakemuksesta on maksettava erillinen hakemusmaksu, ja hakemuksen tekemiseen täytyy käyttää paikallista asiamiestä. Asia hoituu Kolsterin kumppaniverkoston avulla.

”Välitämme asiakkaan meille antaman toimeksiannon kumppaniasiamiestoimistollemme Isoon-Britanniaan. Kumppanimme on rekisteröinyt itsensä asiamieheksi kaikkiin Kolsterin hoitamiin EU-hakemuksiin, joista on tehty Britanniaan muuntohakemus. Tällä varmistetaan, että tiedonvälitys on sujuvaa”, kertoo Laurila.

EU-mallirekisteröintejä, joita koskee siirtymäajan päättyessä julkaisemisen lykkäys eli salassapito, kohdellaan kuten hakemuksia. Myös niiden rekisteröintiä pitää hakea 30.9.2021 mennessä.

Uudet EU-tavaramerkit ja EU-mallit

1.1.2021 alkaen uusista EU-tavaramerkeistä ja -malleista täytyy jättää erillinen UK-hakemus, mikäli haluaa ne voimaan myös Britanniassa. Tämä onnistuu joko kansainvälisen tavaramerkin yhteydessä tai jättämällä suoraan kansallinen hakemus Britanniassa.

Tavaramerkin ja mallisuojan uudistaminen

Kun EU-tavaramerkkiä tai -mallisuojaa uudistetaan, UK-rekisteröinti ei sisälly siihen enää. Nämä on siis muistettava uudistaa erikseen Ison-Britannian virastossa. Tavaramerkki on voimassa kerrallaan kymmenen vuotta ja mallisuoja viisi vuotta.

Eurooppapatentit

Euroopan patenttivirastossa vireillä oleviin hakemuksiin ja sen kautta myönnettyihin eurooppapatentteihin eli maakohtaisiin validointeihin Brexit ei vaikuta lainkaan. Isossa-Britanniassa olevat eurooppapatenttiasiamiehet voivat myös jatkossa edustaa hakijoita EPOssa.

”Euroopan patenttivirasto EPO ei ole EU:n alainen organisaatio, joten nykykäytännöt eivät muutu. Patenttia voi hakea Isoon-Britanniaan eurooppapatenttihakemuksella kuten aiemminkin ja myönnetystä eurooppapatentista tulee automaattisesti brittipatentti. Valtaosa brittipatenteistakin haetaan EPOn kautta”, kertoo Kolsterin eurooppapatenttiasiamies Marjut Honkasalo.

Myös Britannian kansallinen patentinhakujärjestelmä pysyy ennallaan. Jos haluat jättää suoraan kansallisen patenttihakemuksen Britanniaan, tämän vuoden alun jälkeen tehdyissä hakemuksissa on käytettävä paikallista patenttiasiamiestä. Heitä löydät Kolsterin kumppaniverkostojen kautta.

”Ison-Britannian patenttiasetus päivitettiin sisältämään patentteihin liittyvää EU-lainsäädäntöä, sillä paikallinen lainsäädäntö haluttiin pitää yhdenmukaisena muun Euroopan lainsäädännön kanssa. Pitkällä juoksulla laki ja erityisesti oikeusistuimien tulkinta saattaa eriytyä ”, Honkasalo kertoo. 

Haluatko suojata tavaramerkkisi, mallisi tai patenttisi Britanniassa? Annamme mielellämme lisätietoja.

OTA YHTEYTTÄ

LUE LISÄÄ AIHEESTA:

Tukea pk-yrityksille: 20 miljoonaa euroa EU-rahaa jaossa IPR-asioihin

Pandemia käänsi EPO:n suullisten käsittelyiden käytännöt päälaelleen

Saksa ei voi ratifioida yhtenäispatenttisopimusta välittömästi – Euroopan kattava järjestelmä viivästyy toistaiseksi