Skip to content

Jääkaapissa saattaa muhia lisenssiriita – näin vältät sen

01.11.2019

1.11.2019

Auton, jääkaapin tai kellon älyominaisuudet voivat kääntyä laitteen valmistajan painajaiseksi, jos standardoituun teknologiaan liittyviä patentteja ei oteta huomioon. Kolsterin eurooppapatenttiasiamies antaa laitevalmistajille arvokkaat IPR-vinkit.

Mercedes-Benz-autojen valmistajana tunnettu saksalainen Daimler ja suomalainen tietotekniikkayhtiö Nokia puivat parhaillaan verkottuviin ajoneuvoihin liittyvää patenttiriitaansa. Daimler hyödyntää autoissaan kolmannen ja neljännen sukupolven standardoitua matkapuhelinteknologiaa, jota muun muassa Nokia on ollut kehittämässä ja johon Nokialla on lukuisia patentteja.  

Myös muut verkkoteknologiaa ajoneuvoissaan käyttävät autonvalmistajat ovat olleet lisenssikaupoilla. Esimerkiksi Audi ja Porsche ovat sopineet tänä vuonna lisensseistä 2G-, 3G- ja 4G-teknologian käyttöön.

– Tämä kysymys liittyy teollisuuteen laajemminkin. Standardoitua teknologiaa hyödyntävät patentoidut radiomodeemit ovat nyt kysyttyjä kaikissa laitteissa, joihin liitetään nettiyhteys. Siksi laitevalmistajien on tärkeää tiedostaa, että teknologian hyödyntäminen ilman lisenssiä voi johtaa yllättäviin tilanteisiin, kertoo Kolsterin eurooppapatenttiasiamies.

Usein näitä laitteita aletaan kuitenkin valmistaa niin, että teknologian lisensointivaatimusta ei oteta huomioon.

– Mahdollinen seuraus on, että jonain päivänä patentin haltijan lisensointitiimi ottaa yhteyttä ja tarjoaa käyttölisenssiä patentoimaansa standardoituun teknologiaan. Lisenssisummat voivat yllättää yrityksen, jonka budjetissa ei ole varauduttu esitettyihin lisenssimaksuihin.

Lisenssimaksujen summat riippuvat myytävien tuotteiden volyymistä, käytetyistä teknologioista sekä lisensoitavan patenttiportfolion koosta. Summat voivat vaihdella kymmenistätuhansista jopa miljooniin euroihin.  

Mitä kaikkea lisenssisopimus sisältää? Lue asiantuntijamme vinkit.

Modeemi hyödyntää patentoitua teknologiaa

Kun esineiden internet eli IoT yleistyy, yhä useampia ja moninaisempia laitteita kytketään internetiin. Nettiyhteysmuotona käytetään tyypillisesti langatonta yhteyttä, ja erityisesti 5G-verkko mahdollistaa entistä useampien laitteiden kytkemisen nettiin.

Esimerkiksi autoissa on tällä vuosikymmenellä yleistynyt ominaisuus, jonka avulla matkapuhelimen sovelluksella voi laittaa lämmityksen päälle tai hallita lukitusta etänä. Jotta tämä onnistuu, autossa on oltava matkapuhelinmodeemi, joka ottaa yhteyden autonvalmistajan palvelimeen.

– Tulevaisuuden itseohjautuvat ajoneuvot ovat entistä riippuvaisempia nopeista radioyhteyksistä, joiden avulla havainnoidaan ympäristöä ja saadaan tietoa liikenteestä, Kolsterin eurooppapatenttiasiamies toteaa.

IoT on yleistymässä myös älykodeissa. Esimerkiksi jääkaapissa voi olla sellainen ominaisuus, että kaapin omistaja pystyy katsomaan kännykällään ruokakaupassa, mitä kaapista puuttuu.

– Tiedot saadaan jääkaapista sen omistajan kännykkään vain, jos jääkaappiin on asennettu tarvittavien anturien – kuten kameran – lisäksi tiedonsiirtomodeemi. Kodin laitteet muodostavat tyypillisesti yhteyden palvelimeen käyttäen WiFi-yhteyttä, joka on myös standardoitu ja patenttien suojaama, Kolsterin eurooppapatenttiasiamies kertoo.
 

IoT-markkinoiden ennakoidaan kypsyvän ensi vuosikymmenellä niin suureksi, että IoT-laitteiden valmistajat alkavat kiinnostaa entistä enemmän standardipatenttien haltijoita.

Laitteen ja tukiaseman radiorajapinta keskiössä

Olennaista IPR:n kannalta on Kolsterin eurooppapatenttiasiamiehen mukaan se nettiin kytketyn laitteen ja tukiaseman välinen radiorajapinta ja -liikenne, joka on standardoitu ja patenttien suojaama.

– Kun laitevalmistaja asentaa radiomodeemin laitteeseensa ja modeemi toimii standardoidun teknologian avulla, standardoidun teknologian patentoijalla on oikeus vaatia lisenssimaksuja teknologian käytöstä.

Kolsterin eurooppapatenttiasiamiehen mukaan langattomien verkkojen kehittäjät investoivat tällä hetkellä huikeita summia tuotekehitykseen, jolla halutaan mahdollistaa yhä suuremman datamäärän siirtäminen entistä tehokkaammin ja palvella yhä suurempaa käyttäjäjoukkoa. IoT, teollinen internet, Big Data ja tekoälyn (AI) eri muodot perustuvat pitkälti laitteiden verkottumiseen.
 

Lisensointiin varauduttava IPR-strategiassa

Kun yritys hyödyntää laitteissaan standardoitua verkkoteknologiaa, hälytyskellojen pitäisi siis soida – ja mitä aiemmin, sitä parempi. Tähän varautuminen on Kolsterin eurooppapatenttiasiamiehen mukaan olennainen osa yrityksen IPR-strategiaa.

– Viisainta on, että yrityksen IPR-strategiassa otetaan huomioon, että käytetylle teknologialle joutuu jossain vaiheessa ottamaan lisenssin. IPR-strategiassa voidaan määrittää valmiiksi toimenpiteet ja resurssit lisenssineuvottelujen käymiseen. Jos nämä unohtuvat eikä laitevalmistaja reagoi patentin omistajan lisenssitarjoukseen, seuraavaksi voi tulla haaste patentin loukkauksesta. Koska lisenssimaksut riippuvat myyntimääristä, pieni yritys voi säilyä pitkäänkin niin sanotusti tutkan alapuolella – erityisesti toimiessaan vain Suomessa,Kolsterin eurooppapatenttiasiamies kertoo.

Kansainvälistymistä tavoitteleva kasvuyritys ei kuitenkaan voi luottaa ikuisesti pienuuteensa. Niinpä kasvu- ja kansainvälistymisstrategian yksi olennainen osa on IPR-strategia ja suhtautuminen patentteihin, jotka liittyvät yrityksen käyttämään teknologiaan.

FRAND-ehdot säätelevät teknologian lisensointia

Standardoidun teknologian lisensoinnissa on omat reunaehtonsa. Ennen kuin luvattomasta teknologian käytöstä voi haastaa ketään oikeuteen, on tarjottava lisenssimahdollisuutta niin sanottujen FRAND-ehtojen (Fair, Reasonable, and Non-Discriminatory) mukaan.

– FRAND-ehdot liittyvät siihen, että standardoitua teknologiaa patentoinut taho sitoutuu myöntämään lisenssejä kolmansille osapuolille, myös kilpailijoilleen. FRAND-ehdot myös määrittävät osin lisenssineuvottelujen raameja. Patentin haltijan on tarjottava lisenssiä ennen kuin se voi jättää haasteen patentin loukkauksesta, Kolsterin eurooppapatenttiasiamies toteaa.

Hän muistuttaa, että IPR-strategian luonnissa on tärkeää käyttää apuna alan ammattilaisia, jotka tuntevat kaikki alan kiemurat.

– Autamme laatimaan liiketoiminta- ja kasvustrategiaa tukevan IPR-strategian, jossa määritetään yritykselle sopivat toimintamallit ja resurssit eri skenaarioita varten. Pystymme myös toimimaan neuvonantajana siinä tilanteessa, kun kutsu lisenssineuvotteluihin realisoituu. On myös hyvä muistaa, että FRAND-ehdot asettavat tiettyjä velvoitteita kummallekin osapuolelle lisenssineuvotteluissa, Kolsterin eurooppapatenttiasiamies korostaa. 

Jos epäilet lisensointiongelmaa, ota yhteyttä.

OTA YHTEYTTÄ

Lue myös lisensointiasiantuntijamme blogi siitä, miten saat IPR-salkkusi tuottamaan.