Tavaramerkit  ⋅   Mallioikeudet  ⋅   IPR-tietoa

Näin brexit vaikuttaa EU-tavaramerkkeihin ja yhteisömalleihin

22.03.2019
Takaisin

22.3.2019

Spekulaatiot brexitin ympärillä kiihtyvät. Kolsterin eurooppatavaramerkki- ja mallioikeusasiamies Kristiina Kaislisto kokosi yhteen tärkeimmät seikat tämänhetkisen tiedon pohjalta kovan ja pehmeän brexitin vaikutuksista EU-tavaramerkkeihin ja yhteisömalleihin.

Kristiina Kaislisto - Kolster

Brexit ilman sopimusta: Jo myönnettyjä oikeuksia ei menetetä

Jos Iso-Britannia eroaa EU:sta kevään/kesän 2019 aikana ilman erillistä sopimusta, eropäivänä voimassa olevat EU-tavaramerkkirekisteröinnit ja yhteisömaalirekisteröinnit ovat brexitin jälkeenkin voimassa myös Isossa-Britanniassa. Näitä jo myönnettyjä oikeuksia ei siis menetetä, ja kansallinen virasto UK Intellectual Property Office muuntaa rekisteröinnit kansallisiksi rekisteröinneiksi. Rekisteröintien etuoikeus- tai hakemuspäivät säilyvät nekin ennallaan, mikä on merkityksellistä erityisesti kiistatilanteissa silloin kun arvioidaan, kenellä on aiempi oikeus merkkiin tai malliin.

Vireillä olevat hakemukset muutettava kansallisiksi hakemuksiksi

Eropäivänä vasta vireillä olevat EU-tavaramerkki- ja yhteisömallihakemukset eivät enää brexitin jälkeen ole voimassa Isossa-Britanniassa. Vireillä olevan EU-tavaramerkkihakemuksen tai yhteisömallihakemuksen haltijalla on yhdeksän kuukauden ajan mahdollisuus tehdä vastaava kansallinen hakemus ja muuntaa EU-tavaramerkki- tai yhteisömallihakemus vastaavaksi UK-hakemukseksi ja maksaa erillinen hakemusmaksu. Alkuperäisen EU-tavaramerkki- tai yhteisömallihakemuksen hakemus- ja etuoikeuspäivät pysyvät kuitenkin voimassa.

Brexit ja erosopimus: Exit-säännöt voimaan siirtymäkauden jälkeen

Mikäli Iso-Britannia ja EU hyväksyvät erosopimuksen, EU-tavaramerkkeihin ja yhteisömalleihin tullaan soveltamaan EU:n Exit-sääntöjä. Nämä tarkentuvat ja astuvat voimaan siirtymäkauden jälkeen, joka päättyy vielä vahvistamattoman tiedon mukaan aikaisintaan 31.12.2020.

Seuraamme brexitin etenemistä. Kun ehdot ja vaikutukset täsmentyvät, annamme tarkempia toimintasuosituksia asiakkaillemme. Kysy lisää tavaramerkki- ja malliasiantuntijoiltamme: tm@kolster.fi

Entä miten brexit vaikuttaa patentteihin?

Lue eurooppapatenttiasiamies Marjut Honkasalon blogi IPR & brexit – mikä muuttuu, mikä ei?

 

Ota yhteyttä

Kristiina Kaislisto
kristiina.kaislisto@kolster.fi
050 5242416