IPR-strategia  ⋅   Rahoituspalvelut  ⋅   Tapahtumat

Nyt kannattaa laittaa IPR-asiat kerralla kuntoon

15.04.2020
Takaisin

15.4.2020

Vallitsevan poikkeustilan mahdollista suvantovaihetta ei kannata hukata, vaan nyt jos koskaan on hyvä hetki toimia yrityksen tulevaisuuden menestyksen eteen. Kolsterin Patent Agent Liisa Nieminen kertoo, kuinka laittaa IPR tuottamaan. 

Kaikkia yrityksiä koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne ei aja taloudelliseen ahdinkoon. Aikaa ja resursseja voi kuitenkin yhtäkkiä olla enemmän kuin ennen. Noususuhdanteessa ja usein normaalitilanteessakin aika tuntuu riittävän vain välttämättömiin asioihin, ja esimerkiksi ei-akuutit IPR-asiat jäävät helposti paitsioon. Nyt voikin olla hyvä hetki katsastaa näitä.

”Ylimääräisen ajan käyttäminen viisaasti on suora satsaus yrityksen tulevaisuuteen. Jos hoitaa roikkumaan jääneet IPR-asiat kuntoon nyt, pääsee korona-ajan jälkeen tehokkaasti takaisin toimintaan”, Patent Agent Liisa Nieminen kertoo.

Nyt on hyvä hetki esimerkiksi laatia IPR-strategia yritystoiminnan tueksi sekä huoltaa IPR-salkku ajan tasalle. Mielekkäintä on valmistautua tulevaan kehittämällä yritystoimintaa, panostamalla tuotekehitykseen ja etsimällä uusia ratkaisuja.   

”Saatavilla on myös rahoitusta tuotekehitykseen ja IPR-asioihin keskittymisen tueksi. Business Finland tarjoaa sekä innovaatioseteliä pk-yrityksille että rahoitusta koronavirustilanteesta kärsiville pk- ja midcap-yrityksille, jotka tähtäävät toimintansa kehittämiseen tulevaa varten.”

Poikkeustila kannattaa hyödyntää suuntaamalla vapautuneet resurssit ratkaisuihin, jotka kantavat mahdollisimman pitkälle tulevaan.

”Nyt kannattaa tehdä mitä tehtävissä on! IPR-asioita voi hoitaa turvallisesti ja tehokkaasti myös etänä, esimerkiksi sekä Kolsterin että virastojen työ jatkuu tavalliseen tapaan”, Nieminen muistuttaa.

Päivitä IPR-salkku ja ansaitse!

IPR-asioissa on kyse oman yritystoiminnan varmistamisesta ja selustan turvaamisesta. Laskusuhdanteen aikana tuotekehitysosastoilla saattaa olla aikaa muuhunkin kuin asiakasprojekteihin ja tämä aika kannattaa investoida kehittämiseen ja innovointiin. Syntyneet uudet ratkaisut kannattaa suojata tavaramerkein, mallisuojin ja patentein.

”Jos ei itse suojaa kehittämiään ratkaisuja, joku muu voi tehdä sen, tai yksinkertaisesti kopioida tuotteen. Se on nopeasti realisoituva riski”, Nieminen kertoo.

IPR-salkun päivittäminen kannattaa myös, sillä se saattaa johtaa säästöihin tai lisätuloihin. Tuotekehitys on voinut kulkea eri suuntaan kuin alun perin on ajateltu. Silloin tavaramerkkejä tai patentteja on voitu hakea keksinnölle, joka ei vastaakaan lopulta kaupallistettua innovaatiota.

”Yritys on voinut myös suunnata fokustaan uudelleen tai jopa vaihtaa toimialaa. Silloin IPR-salkkuun on voinut jäädä omassa liiketoiminnassa hyödyttömiä tai käyttämättömiä tavaramerkkejä tai patentteja. Sellaiset voi lisensoida tai myydä pois. Yksi vaihtoehto on myös antaa tarpeettomien suojien raueta, jolloin vältetään ainakin turhien kulujen juokseminen.”

IPR vauhdittaa kauppoja ja rahoitusta

Epävarmoina aikoina liikkuvuus lisääntyy yrityskauppojen ja fuusioiden muodossa. Ajantasainen IPR-salkku onkin vahva tuki sekä rahoitusta hakiessa, yritystä myydessä tai vaikkapa exitiä valmistellessa.

”Kun omat rivit ovat kunnossa, sekä itselle että mahdollisille ostajille on selvää, mitä on myynnissä. Myös rahoittajia kiinnostaa, onko yrityksellä todella oikeus tuotteisiinsa, vai voiko toinen toimija vetää maton yrityksen alta IPR-oikeuksiin nojaten.”

On yrityksen edun mukaista, että IPR-asioista ja muutostilanteissa toimimisesta on sovittu kirjallisilla sopimuksilla.

”Jos omistusoikeuksista ei ole sovittu kirjallisesti, yritys voi joutua ongelmiin vaikkapa tilanteessa, jossa joku yrityksestä vaihtaa työpaikkaa ja kokee omistavansa oikeudet tiettyyn keksintöön. Kun ehdoista on sovittu paperilla, jokainen tietää miten toimitaan ja kenelle IPR-oikeudet kuuluvat.”

IPR-asioiden hoitamista on helppo viivyttää, sillä ne eivät aina tunnu välttämättömiltä juuri sillä hetkellä. Poikkeustilanteen aiheuttama tyhjäkäynti onkin Niemisen mukaan loistava hetki hoitaa loppuun niin kutsuttuja ikuisuusprojekteja. 

”Tästä vielä noustaan! Jos IPR-asioihin panostaa nyt, on oma yritys loistavassa kisakunnossa, kun korona-ajan jälkeen toiminta ja jälleenrakennus käynnistyvät täydellä teholla. Silloin mukana ei ole enää hoitamattomien asioiden ylimääräistä painolastia.”

Autamme mielellämme esimerkiksi IPR-strategian luomisessa, tai voimme tehdä yrityksen IPR-tilanteen kartoittavan IPR-auditin

Ota yhteyttä

Liisa Nieminen
Patent Agent
liisa.nieminen@kolster.com
050 533 1559

Varaa maksuton konsultaatio

LUE LISÄÄ

Business Finlandin uusi rahoitus yrityksille auttaa luovimaan yli pahimman koronakriisin – ja keksimään uutta

Nuori yritys & IPR: Suojaa aineeton omaisuutesi heti, niin ei tarvitse katua myöhemmin

Näin lakeista lifestyleen loikannut Tella suojasi brändinsä innovaatiosetelin avulla

IPR-strategian eri tyypit: aggressiivinen tai puolustautuva

IP-strategia tukemaan liiketoimintaasi