Patentit  ⋅   Referenssit

Oululainen Uros nousi ennätysajassa maailman jättien kumppaniksi

20.03.2019
Takaisin

20.3.2019

Oululainen mobiilipalveluyhtiö Uros rakentaa tulevaisuuden IoT-ekosysteemiä ja yhdistää älykkäällä teknologiallaan ihmiset, koneet ja laitteet. Yhtiö on noussut arvostetuksi kumppaniksi maailman isoimmille teleoperaattoreille kuten AT&T:lle ja China Telecomille sekä teknologiajäteille kuten Qualcommille ja Motorolalle – ja yhdeksi Suomen talouselämän suurimmista kasvutarinoista. Kasvun kivijalkana on Kolsterin avulla rakennettu vahva patenttisalkku.

Yhtiön perustamisvuonna 2011 koko globaalilla matkapuhelinalalla kuohui. Kuohuista nousi mobiilialan visionäärin Jyrki Hallikaisen perustama Uros, ”Universal Roaming Solutions”. Yhtiö lähti nimensä mukaisesti kehittämään uudenlaista mobiilipalvelua, jonka avulla verkon käyttö on järkevän hintaista paljon työkseen matkustaville kaikkialla maailmassa. Visio oli kuitenkin jo tuolloin yhtä mobiilipalvelua paljon korkeammalla.

Mobiiliteknologian parissa työuransa tehneet Uroksen nykyinen toimitusjohtaja Jerry Raatikainen ja tuotejohtaja Ilkka Rahikainen vakuuttuivat hekin Jyrki Hallikaisen bisnesideasta ja tulevaisuuden visiosta, ja tekivät omat hyppynsä kohti tuntematonta. Se hyppy on ollut lennokas.

”Lähdimme liikkeelle isolla visiolla”

Vuonna 2017 yhtiön liikevaihto oli jo yli 483 miljoonaa euroa, ja viime vuonna Kauppalehti palkitsikin Uroksen Suomen kovimman kasvajan tittelillä. Yhtiö on nimetty myös yhdeksi maailman lupaavimmista telekommunikaatiopalvelujen tarjoajista. Myynnistä noin 98 prosenttia tulee maailmalta.

”Halusimme olla hyvin vahvasti kansainvälinen yhtiö heti alussa, ja se on toteutunut. Toimimme jo yli 120 maassa. Kumppaneitamme ovat maailman isoimmat teleoperaattorit kaikilla mantereilla. Lisäksi teemme yhteistyötä merkittävien teknologiatalojen sekä muiden strategisten yhteistyökumppaneiden kanssa yhä kasvavalla IoT-alueella monilla toimialoilla”, Jerry Raatikainen kuvaa pienen yhtiön isoja saavutuksia.

Jerry Raatikainen_Uros

Uroksen toimitusjohtaja Jerry Raatikainen

”IPR on se perusta, johon globaali liiketoimintamme nojaa. Kolsterin kanssa olemme luoneet vahvan ja aukottoman ydinliiketoiminnan patenttiportfolion, joka tuo uskottavuutta yhteistyöhömme isojen kansainvälisten yhtiöiden kanssa. Jo ennen ensimmäisiä keskusteluja kumppaneillamme on yleensä ollut hyvinkin tarkasti tiedossaan meidän IPR:mme”, Ilkka Rahikainen kuvaa suojauksen merkitystä teknologiamaineen rakentamisessa ja uusien ovien avaajana.

”Kumppanuusmallilla tehokkuutta myös patentointiin”

Kumppanuus on avainsana paitsi globaalissa liiketoiminnassa myös patentoinnissa. Tietoliikennealan hyvin tunteva Kolsterin patenttiasiamies Timo Pykälä on ollut ensimmäisestä hakemuksesta lähtien luomassa ja kasvattamassa yhtiön patenttisalkkua ”nollasta sataan”.     

”Kolster oli monille UROSlaisille tuttu yhteistyökumppani jo aiemmista työkuvioista. IPR-kumppanuus oli luonnollinen jatkumo yhteistyöllemme, ja pääsimme nopeasti alkuun. Läheltä löytyi juuri sitä teknologia- ja kansainvälisen patentoinnin osaamista, jota tarvitsimme”, Ilkka Rahikainen kuvaa helppoa kumppanivalintaa. 

Ilkka Rahikainen_Uros

Uroksen tuotejohtaja Ilkka Rahikainen

Rahikaisen mukaan hyvässä lopputuloksessa eli ydinliiketoiminnan suojaavien patenttien saamisessa on ollut merkityksellistä se, että teknologia-alueen syvällisesti tunteva, kokenut patenttiasiamies on tahkonnut heti alusta lähtien erittäin laadukkaita hakemuksia. Se on näkynyt patenttien nopeana läpimenona sekä ongelmattomuutena myös niiden myöntämisen jälkeen.

”Käytännössä olemme saaneet läpi kaikki ne hakemukset, jotka olemme halunneet saada. Meillä on nyt 15 myönnettyä patenttiperhettä, joissa kaikissa on useita patentteja – ja lisää on tulossa. Olemme myös saaneet kehittää omaa liiketoimintaamme kilpailijoilta rauhassa.”

Uros on laajentanut patentoinnin kumppanuusmallia hankkimalla talon ulkopuolelta myös inhouse-patentti-insinööriosaamista. Näin aikaa on vapautunut liiketoiminnan suunnitteluun ja kasvattamiseen. Teknologiayritysten patentointihaasteet hyvin tunteva, SilverBlip-yrityksensä kautta toimiva Seppo Nissilä on pitänyt huolta siitä, että yhtiön IPR-toimintaa on hoidettu ammattimaisesti talon sisällä jo ennen kuin suojattaviksi lähtevät keksinnöt ovat siirtyneet jatkojalostukseen patenttiasiamiehen työpöydälle.

”Aina kun kehitämme jotakin uutta, pohdimme ensin sisäisesti, mitkä ideat voisivat olla patentoitavissa, mitkä kuuluvat samaan asiakokonaisuuteen ja miten ne liittyvät aiempiin keksintöihimme tai jo tunnettuun teknologiaan. Kun esiselvitykset ja suojauspäätökset on tehty, Kolster on työstänyt keksinnöt kokonaisuutta palveleviksi patenttihakemuksiksi, etsinyt väylät patenttimiinojen välistä ja hoitanut virastokäsittelyvaiheet nopeasti”, Ilkka Rahikainen kuvaa tehokkaaksi viritettyä kumppanuusmallia.

”Ideasta kaupalliseksi tuotteeksi 10 kuukaudessa”

4G Goodspeed diagonal right sideYhtiön perustamisen aikoihin EU:n sisämarkkinoillakin oli vielä käytössä roaming- eli verkkovierailumaksut. Roaming-kulujen pitäminen aisoissa käytännössä esti mobiililaitteiden ja verkon tehokkaan käytön ulkomailla. Edulliset hinnat tarjoavalle ratkaisulle oli tuolloin − ja on yhä − paljon kaupallista potentiaalia.

Kokenut Uros-tiimi kehitti GOODSPEED®-palvelun ja ensimmäisen 3G-matkamokkulansa superaikataulussa. Idean kehittämisen kaupalliseksi tuotteeksi kymmenessä kuukaudessa on jopa veikkailtu olevan mobiilialan maailmanennätys. Kännykän näköiset laitteet olivat saatavilla kotimaisen jakelukumppanin kaupoissa jo kesällä 2012.

3G-matkamokkulaan sai sijoitettua useita SIM-kortteja, joiden avulla käyttäjä sai edullisesti langattoman yhteyden niiden eri maiden verkko-operaattoreiden paikallisverkkoihin, joiden kanssa Uroksella oli kumppanuussopimus. Nykyisin sopimuksia on lähes kaikissa maailman kolkissa.

Heti perään yhtiö alkoi kehittää 4G-laitetta ja haki samalla kansainvälistä kumppania laajamittaiseen valmistukseen. Isojen pelureiden joukosta Uros löysi ja valitsi lisenssikumppanikseen kiinalaisen teknologiajätin ZTE:n. Samoihin aikoihin käynnistyi älypuhelinten tuotekehitys, jossa palvelu tuodaan erillisestä mokkulasta jatkojalostettuna versiona jo valmiiksi esiasennettuna sovelluksena omiin tai kumppanivalmistajien älypuhelimiin.  

Markkinoilta löytyy jo yhtiön kaksi omaa älypuhelinmallia, joiden myynti on lähtenyt hyvin käyntiin mokkuloiden rinnalla. Äskettäin Uros kertoi kumppanuudestaan Motorolan kanssa: GOODSPEED®-palvelu tuotiin valikoituihin Motorola-älypuhelinmalleihin. Palvelun avulla nettiä on mahdollista käyttää edullisesti yli 120 maassa ja yli 12 miljoonalla langattoman verkon käyttöalueella maailmanlaajuisesti.

”Avaimet käteen -ratkaisuja osana IoT-ekosysteemiä”

Goodspeed GO App + SIMLiiketoiminta räjähti toden teolla kasvuun, kun Uros vuonna 2017 toi markkinoille älykkään eSIM-sovelluksensa, jossa ei enää tarvita fyysisiä SIM-kortteja. Sovellus mahdollistaa eri verkko-operaattoreiden profiilit ja palvelut yhdessä eSIM-kortissa, ja ohjelmisto huolehtii verkkovalinnoista ja datapaketeista reissaavan käyttäjän puolesta.

Uros on kehittänyt lisäksi koko mobiilialaa mullistavan teollisen internetin eSIM-pilvialustan. Ohjelmoitava eSIM mahdollistaa erilaisten älykkäiden sensoreiden, antureiden ja laitteiden liittämisen verkkoon erilaisilla radioteknologioilla.

IoT on avannut ovia yhä uusille toimialoille ja uusiin kumppanuuksiin. Pilvialustaa on jo käytetty menestyksellisesti esimerkiksi veden laadun mittauksissa ja vesihuollon tehostamisessa pilottiprojektissa teknologiajätti Qualcommin kanssa. Osana Smart City -konseptia Yhdysvalloissa on käynnistynyt myös Clary Icon -yhteistyö koululuokkien tuomiseksi digiaikaan. Avaimet käteen -tyyppisille eSIM-IoT-ratkaisuille, jotka hyödyntävät sensoriteknologiaa, tekoälyä ja data-analytiikkaa, on kysyntää monilla teollisuuden aloilla kuten paperi-, sellu-, öljy-, kaasu- ja elintarviketeollisuudessa sekä urheilu- ja media-aloilla.

Uros testasi vastikään onnistuneesti eSIM-sovelluksensa toimivuutta tulevaisuuden 5G-mikroverkoissa yhteistyössä Oulun yliopiston kanssa. Yhtiön kehittämä teknologia toimii todistettavasti myös 5G-maailmassa, joten tuotekehitysvauhti ei ole ainakaan hidastumassa.

”Perusratkaisumme on hyvin skaalattavissa erilaisiin liiketoimintoihin. Visiomme on tuoda toimialoja yhteen, luoda kokonainen IoT-ekosysteemi ja olla maailman suurin IoT-palveluiden toimittaja”, Jerry Raatikainen sanoo.

”IPR-investoinnit jatkuvat”

Tj Jerry Raatikainen_UrosUusien innovaatioiden patentointi siis jatkuu ja laajenee tulevaisuuden IoT-palveluihin.

UROS®-brändi ja GOODSPEED®-palvelu on suojattu tavaramerkeillä tärkeillä kasvumarkkinoilla. Myös brändin suojauksessa Uros on tukeutunut Kolsterin kansainväliseen suojausosaamiseen.

”Olemme olleet todella tyytyväisiä Kolsterin osaamiseen, joka on edistänyt visiomme toteuttamista. Kun tässä on ollut alusta lähtien ammattimainen porukka tekemässä, on syntynyt hyvää tulosta. Meillä ei ole ollut tarvetta edes miettiä vaihtoehtoisia IPR-kumppaneita”, Jerry Raatikainen sanoo.

Kuluvan vuoden kasvuodotukset ovat huikeat. Yhtiöllä on jo tytäryhtiöt Hongkongissa, Kiinassa, Brasiliassa, Etelä-Afrikassa, Yhdysvalloissa, Sveitsissä ja Luxemburgissa sekä joint venture -yhtiö Kazakhstanissa. Suunnitteilla on avaus Pohjois-Amerikkaan. Melkoinen saavutus noin 60 henkeä työllistävälle oululaiselle startupille alle kymmenessä vuodessa!

”Olemme globaali yhtiö, joka on pitänyt ydinporukan pienenä ja hakenut kasvua kumppaneiden kautta. Käytämme uusia teknologioita hyödyksi ja teemme asiat järkevästi. Silloin pienikin porukka voi saada paljon aikaan”, Jerry Raatikainen kiteyttää menestysreseptin. 

 

 

Haluatko rakentaa yrityksellesi vahvan patenttisalkun?

Ota yhteyttä

Eurooppapatenttiasiamies Timo Pykala - Kolster

Timo Pykälä
timo.pykala@kolster.fi
+358 50 5284119