31.8.2018

Antti Plathin on hankkinut työurallaan harvinaislaatuisen yhdistelmän patenttialan työkokemusta. Kovan luokan patenttiammattilaisemme osaamista täydentää erikoistuminen mallioikeuksiin.

Laaja kokemus on asiakkaan etu

Palvelen asiakkaitani kaikissa IPR-asioissa, jotka liittyvät patentteihin, hyödyllisyysmalleihin ja mallioikeuksiin. Patenttiasiamiehen työstä tekee kiinnostavaa se, että saan taistella asiakkaideni puolesta heidän elintilastaan markkinoilla.

Innovaatioiden suojausprosessissa on kolme olennaista osapuolta: hakija, viranomainen ja asiamies. Olen ollut etuoikeutettu ja saanut toimia kaikissa näissä rooleissa − tutkijana patenttivirastossa, patentti-insinöörinä kansainvälisessä teknologiayrityksessä ja vuodesta 2011 patenttiasiamiehenä Kolsterilla. Kokemus eri näkökulmista auttaa saamaan hakemukset läpi sellaisessa muodossa, että asiakkaan innovaation suojasta tulee kattava.  

Suojauksesta saa kilpailuetua

Jos olet luovan työn tekijä, sinun kannattaa miettiä, mitä osaa tai ominaisuutta kehittämästäsi tuotteesta tai prosessista et haluaisi muiden kopioivan. Olennaisin kysymys on: ”Mitkä innovaationi piirteet tahdon suojata?” Asiamiehen murheeksi kannattaa jättää vastaus kysymykseen: ”Miten suojaus toteutetaan?” 

Tuotekehityksen tulokset voit suojata patenteilla, mallirekisteröinneillä ja hyödyllisyysmalleilla. Sopivin suojamuoto valitaan aina tapauskohtaisesti. Suojaus, kuten esimerkiksi patentti tai mallirekisteröinti, on sitä arvokkaampi, mitä enemmän se edistää liiketoimintaa.

Laatu tuo ongelmattomuutta

Laatu on asia, josta en halua työssäni tinkiä. Patenttihakemuksen laatua on kuitenkin hankala mitata. Hyvä laatu näkyy asiakkaalle yleensä ongelmattomuutena − mutta ongelmattomuus ei aina tarkoita, että hakemus olisi laadukas. Hakemuksen laadusta kertookin parhaiten se, miten hyvän suojan patentti lopulta tuo itse keksinnölle.

Patenttihakemuksen teknisen sisällön on oltava oikeanlainen ja kriittisten kohtien sanavalinnat sekä muotovaatimukset ovat luonnollisesti tärkeitä. Hyvässä hakemuksessa on lisäksi syvyyttä, taktisesti edullinen kuvaus keksinnöstä ja mahdollisimman laaja suojapiiri. Näin varaudutaan sekä mahdollisiin loukkausoikeudenkäynteihin että patentin mitätöintiyrityksiin. Kun laadin hakemuksia, ennakoin aina mahdolliset tulevaisuuden tilanteet, joissa puolustan patenttia asiakkaani kilpailijan hyökkäystä vastaan väitetilaisuudessa tai oikeudessa.

Vastalääkettä vasta-argumenteille

Kun patenttivirasto ei halua myöntää patenttia tai kun kilpailija todella tekee kaikkensa kumotakseen myönnetyn patentin, hakemuksen sisältö ja asiamiehen osaaminen ratkaisevat. Käänteentekeväksi pelastukseksi voi osoittautua hyvinkin pieni yksityiskohta monikymmensivuisessa patenttitekstissä. Se detalji ei ole siellä sattumalta.

Työurani alkuvuodet tutkijana patenttivirastossa kouluttivat minut hakemusten kriittisen arvioinnin ammattilaiseksi ja antoivat siten hyvän lähtökohdan patenttihakemusten kirjoittamiseen. Hakemuksen kriittinen arvioiminen laadinnan aikana ja kyky analysoida keksintöä objektiivisesti on tässä työssä etu. On osattava ennakoida erilaisia vasta-argumentteja, ja kirjoitettava niille vastalääke jo ensihakemukseen.

Kielto-oikeus kilpailijoille

On aina hyvin mielenkiintoista nähdä maailmalla asiakkaani kilpailijan tuotteita, jotka ovat tekniseltä ratkaisultaan selvästi huonompia kuin asiakkaani tuotteet. Syynä voi olla laatimani patentti tai mallisuoja, joka yksinkertaisesti kieltää muilta parhaan mahdollisen toteutuksen. Vastaavasti on palkitsevaa, kun saan seurata, miten asiakkaalle patentoimani tai mallisuojaamani tuote johtaa hänen yrityksensä menestykseen. Hyvä patentti on markkinoilla arvokas.

Keksintösi arvoinen kumppani

Keksinnön laadukkaan suojauksen varmistamisessa avainasia on osaavan yhteistyökumppanin valinta. Hyvä kumppani suunnittelee ja rakentaa asiakkaansa hakemuksen alusta loppuun ja tekee koko prosessin ajan strategisia valintoja. Silloin kun IPR-kumppanisi aidosti välittää myös lopputuloksen laadusta ja liiketoiminnastasi, on keksintösi hyvissä käsissä. 

Yhteistyö asiakkaan ja asiamiehen välillä on tehokkainta ja toimivinta silloin, kun se on kaksisuuntaista kumppanuutta. Kumppanuuteen kuuluu asiamiehen proaktiivisuus, laaja ajattelu, asiakkaan tekniikan ja liiketoiminnan hyvä tuntemus, ajatusten esille tuonti ja osaamisen kartuttaminen. Asiakkaan oma etu on, että hän perehdyttää IPR-kumppaninsa toimialansa erityispiirteisiin ja liiketoiminnan strategisiin tavoitteisiin. Kun asiakas voi luottaa asiamiehen tietotaitoon ja kommunikaatio toimii, syntyvät edellytykset hyvälle lopputulokselle.

Asiakasnäkökulma on arvokas

Suojauksessa tulisi huomioida asiakkaan omien tuotteiden ja liiketoiminnan ohella muutakin, kuten esimerkiksi asiakkaan kilpailijoiden tuotteet. Suojausta edesauttaa lisäksi visio siitä, mihin asiakkaan toimiala on menossa.

Asiakkaissani on globaaleja suuryrityksiä, PK-yrityksiä ja yksityishenkilöitä. Teen Kolsterilla yhteistyötä asiakasyritysten patentti-insinöörien, keksijöiden sekä tuotekehityksen vastuuhenkilöiden kanssa auttaen heitä haasteissa, joita kohtasin itse aiemmin teollisuudessa. On tärkeää ymmärtää, mitä asiakas haluaa ja tarvitsee.  

Mallisuojaus vai patentointi?

Laadukkaan lopputuloksen varmistamiseksi asiamiehen on osattava tarjota asiakkaalle tilanteeseen parhaiten sopivaa suojamuotoa tai suojamuotojen yhdistelmää.

Patentoinnin lisäksi olen erikoistunut mallisuojaukseen, jossa suojavaikutus kohdistuu tuotteen tai laitteen ulkomuotoon. Mallisuojauksen kautta olen päässyt tutustumaan laajasti teolliseen muotoiluun sekä erilaisten kuluttajatuotteiden designiin.  

Patentti ja mallisuoja täydentävät mielestäni suojamuotoina tehokkaasti toisiaan. Työpöydälläni onkin usein pohdittavana yhtä aikaa tuotteen teknisen ratkaisun suojaaminen patentilla ja tuotteen ulkomuodon suojaaminen mallioikeudella.  

Kiinnostaako sinua ura Kolsterilla?

 Ota yhteyttä

Antti Plathin

antti.plathin@kolster.fi

040 704 7227

 

By Kolster

UUSIMMAT

KIINNOSTUITKO?

Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä.

TILAA UUTISKIRJEEMME

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Saat uusinta tietoa IPR-alalta.