Skip to content

Shenzhen – IPR:n ja innovaatioiden keskus

01.11.2018

1.11.2018

Elinvoimainen miljoonakaupunki Shenzhen (kiinaksi ) jää syyttä tunnetumpien sisarustensa Pekingin ja Shanghain varjoon. Miljoonakaupungissa kulttuuri, teknologia ja innovaatiot kukoistavat, eikä kaupunkia turhaan kutsuta toiseksi Piilaaksoksi. 

Shenzhen sijaitsee eteläisessä Kiinassa Guangdongin maakunnassa, Hongkongin rajalla. Pieni rajakaupunki on kasvanut muutamassa vuosikymmenessä räjähdysmäisesti yli 10 miljoonan asukkaan metropoliksi.

Kyseessä on Kiinan innovaatiohubi: jokaista Shenzhenin neliökilometriä kohden kaupungissa on 5,6 valtiotason huipputeknologiayritystä. Tämä kansallinen talous-, tiede-, ja teknologiakeskus on myös yksi Kiinan ensimmäisiä IPR-protection-pilottikaupunkeja, jossa tehdään kolmasosa Kiinan patentoinneista. Patenttihakemuksia tehdään päivittäin 51 kappaletta.

Kolster avasi oman toimiston Shenzhenissä lokakuussa 2018.

“Kyseessä on strateginen ratkaisu, joka takaa entistäkin parempia laajenemismahdollisuuksia ja palvelua suomalaisille yrityksille”, kertoo Kolsterin toimitusjohtaja Timo Helosuo.

Kolster on panostanut pitkäjänteisesti Kiinaan, joten oman toimiston avaaminen on luonnollinen askel Kolster China Deskin™ laajentamisessa.

Shenzhenin katse on siis suunnattu lujasti tulevaisuuteen. Myös seuraavat seikat tekevät kaupungista ainutlaatuisen.

Näin Kolster China Desk palvelee

Vaurauden ja innovaatioiden koti

Shenzhen on yksi Kiinan merkittävimmistä kansainvälisistä kaupungeista. Vaikutusvaltaisen metropolin ilmapiiri on otollinen liiketoiminnalle niin markkinoiden, lainsäädännön kuin kansainvälisyydenkin kannalta. Shenzhenissä on myös valtavien globaaleiden yhtiöiden, kuten Huawein, Tencentin, Vanken, Amer International Groupin ja Evergranden koti. Lisäksi Shenzhen on Kiinan johtava kaupunki esimerkiksi huipputeknologian kehityksessä, rahoituspalveluissa, ulkomaankaupassa sekä luovilla ja kulttuuritoimialoilla.

Taloudellisen vallan näkökulmasta Shenzhen on Kiinan mantereen kolmanneksi voimakkain kaupunki. Vuonna 2017 kaupungin bruttokansantuote nousi 8,8 prosenttia, häviten nousun suuruudessa ainoastaan Pekingille ja Shanghaille. Sekä viennin että tuonnin volyymit ovat pysyneet maan huipulla 25 vuotta peräkkäin. Shenzhenissä onkin muuan muassa maailman suurimpiin kuuluvia satamia.

Kaupunki vetää magneetin lailla puoleensa sekä teknologia-alan startup-yrityksiä että kuuluisien huipputeknologiayritysten päämajoja. Koko kaupunki on muutettu SEZ-alueeksi eli erikoistalousalueeksi, jonka kauppa- ja talouslait eroavat muusta maasta. Tavoitteena on lisätä kaupankäyntiä, investointeja ja työpaikkoja liberaalilla verotuksella sekä kaupankäyntiin, investointeihin ja työvoiman säännöstelyyn liittyvillä laeilla.  

Huippuosaamisen tyyssija

Pysyäkseen maailman teknologiahubien kärkisijoilla Shenzhen pyrkii kaikin voimin houkuttelemaan huippuammattilaisia kaupunkiin. Innovaatioihin kannustetaan esimerkiksi tarjoamalla yrityksille taloudellista tukea. Vuonna 2011 lanseerattu The Peacock Initiative on yksi monista hankkeista, jotka tarjoavat tieteelliseen läpimurtoon tähtääville osallistujatiimeille rahoitusta aina 100 miljoonaan yuaniin eli noin 12,6 miljoonaan euroon saakka.

Shenzhen on myös luvannut rakennuttaa kymmenen laboratoriota, jotka pyrkivät läpimurtoihin muun muassa kemian, lääketieteen, robotiikan ja 5G-telekommunikaation aloilla. Laboratorioiden johtoon kiinnitetään Nobel-palkittuja tiedemiehiä. Kaupungissa majaileekin jo moni nobelisti, esimerkiksi kemisti Robert H. Grubbs, Nobelin fysiikanpalkinnon voittanut Shuji Nakamura, sekä lääketieteen ja kliinisen mikrobiologian pioneeri Barry Marshall.

Luovuuden ja kulttuurin klusteri

Huipputeknologian lisäksi Shenzhen on kulttuurin ja luovien alojen klusteri. Kaupungin 48 teollisuuspuistoa ulottuvat luovien alojen skaalan laidasta laitaan, kattaen esimerkiksi animaation, pelit, uusmedian sekä teollisuusalojen koulutuksen.

Kaupungin suunnittelijat ovat lisänneet yhteistyötään ulkomaisten suunnittelijoiden kanssa, minkä tuloksena kaupungin design on ollut esillä useissa kansainvälisissä alan tapahtumissa. Shenzhenistä onkin tullut uusi varteenotettava voima kansainvälisillä designmarkkinoilla.

Se on myös kuudes kaupunki koko maailmassa ja ensimmäinen Kiinassa, joka hyväksyttiin Creative Cities Networkin jäseneksi ja vastaanotti UNESCO City of Design -tittelin.

Avoinna maailmalle

Shenzhen haluaa olla yhä avoimempi. Kansainvälisen kaupungin miljoonista kansalaisista suuri osa onkin muualta muuttaneita siirtolaisia. Tämän vuoksi myös monikielisyys kukoistaa. Shenzhen on ainoa maakuntansa kaupungeista, jossa mandariinikiina on hallitseva kieli kantoninkiinan sijasta. Lisäksi suuri osa nuorisosta ja liikemiehistä osaa englantia.

Luontoa ei miljoonakaupungissa ole unohdettu: noin puolet sen kokonaispinta-alasta on suojeltuja kaupunkipuistoja ja puuston peitossa. Leuto ilmasto on miellyttävä ympäri vuoden, minkä vuoksi Shenzhen on ristitty talvettomaksi kaupungiksi. Lisäksi Shenzhen on ilmanlaadultaan Kiinan kymmenen parhaan kaupungin joukossa. 

Vuonna 2017 kaupunki voitti tittelin 2017 Amazing China – The 10 Most Attractive Chinese Cities for Foreigners.

Lähteet:

China Daily - Shenzhen aims to be a global technology innovation hub

Shenzhen Government Online

Shenzhen Light Show 2018

The Economist - Shenzhen Is A Hothouse of Innovation

UNESCO Creative Cities Network

YiCai Global - Shenzhen Unveils Intellectual Property, Financial Courts in China’s IPR Protection Pilot Zone

Onko yrityksesi tavoitteena Kiinan markkinat? Kolsterin patentti-, tavaramerkki- ja lakiasiantuntijat varmistavat tarvittavat IPR-suojaukset ja juridisen perustan:

OTA YHTEYTTÄ