Patentit  ⋅   Referenssit

Startup-yritys Valo Therapeutics patentoi innovatiivisen syöpälääkkeen

25.07.2018
Takaisin

25.7.2018

Mullistavan syöpälääkekeksinnön ympärille syntynyt startup-yritys Valo Therapeutics tarttui ajoissa keksintönsä suojaamiseen ja sai siihen kumppanikseen Kolsterin. Patenttiasiamiehemme Gustav Boije af Gennäs ja Anu Taivainen kuvaavat artikkelissaan, kuinka prosessi eteni.

Mitä jos ihmisen oma puolustusjärjestelmä voisi tappaa syöpäsoluja samalla tavoin kuin se tappaa viruksia? Tästä pohdinnasta syntyi lupaava lääkekeksintö ja sen ympärille startup-yritys Valo Therapeutics (Valo Tx).

Yksi yrityksen perustajista ja sen tieteellinen johtaja on Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan apulaisprofessori Vincenzo Cerullo, jolla on monta rautaa tulessa. Cerullo myös muun muassa johtaa terveyden tutkimuksen tutkijakoulun lääketutkimustohtoriohjelmaa ja vetää immunoviroterapian tutkimusryhmää, jossa kehitetään kokeellisia syöpälääkkeitä.

Cerullo aloitti yliopiston apulaisprofessorina vuonna 2012 ja sai samana vuonna idean: hän mietti, voisiko virusta muokata syöpäspesifeillä peptideillä niin, että ihmisen oma puolustusjärjestelmä oppisi viruksen avulla tunnistamaan ja tuhoamaan syöpäsoluja.

Näin syntyi ainutlaatuinen, innovatiivinen syövän hoitoon tarkoitettu immunoterapia, joka sai nimekseen PeptiCRAd (Peptide-coated Conditionally Replicating Adenovirus). Uusi hoitomuoto perustuu kahteen jo kliinisesti tunnettuun syövänhoitotapaan: onkolyyttiseen adenovirushoitoon ja peptidirokotteeseen.

Keksinnön suojaus kuntoon

Cerullon ideoimassa immunoterapiassa adenovirukseen lisätään syöpäspesifejä peptidejä.
Kun ihmisen omat antigeenejä esittelevät solut (APC, antigen presenting cells) tunnistavat adenoviruksen, ne hajottavat sen palasiksi ja alkavat esitellä pinnallaan syöpäspesifejä peptidejä. Näin ihmisen omat T-solut aktivoituvat ja ryhtyvät tappamaan syöpäsoluja.

Uuden syöpähoidon kehittäminen ei ole ilmaista, joten Cerullo päätti hakea tutkimukselleen rahoitusta. Ensimmäinen rahoituskierros ei kuitenkaan tuottanut tulosta. Vaikka ideaa pidettiin loistavana, näyttöä hoidon toimivuudesta ei pidetty riittävänä. Lopulta tilanne ratkesi, kun farmasian tiedekunta myöntyi tutkimuksen rahoittajaksi.

Vuoden 2013 loppupuolella Cerullo teki keksintöilmoituksen ja Helsingin yliopiston innovaatiopalvelut Helsinki Innovation Services (HIS) tarttui ideaan.

Tässä vaiheessa tulivat ajankohtaisiksi sekä Valo Tx:n perustaminen että keksinnön suojaaminen patentilla.

Patentti houkutteli rahoittajia

Helsinki Innovation Services -innovaatiopalvelu otti yhteyttä Kolsteriin, ja ensimmäinen patenttihakemus jätettiin alkuvuodesta 2014. Saman vuoden lopulla Cerullo kävi pitchaamassa eli esittelemässä keksintöään teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushissa Helsingissä. Päätös kannatti. Yleisössä istunut rahoittaja tarttui tilaisuuteen.

Tähän mennessä Valo Tx on onnistunut keräämään yhteensä toistakymmentä miljoonaa euroa syöpähoitonsa kehittämiseen. Tukea on myöntänyt myös Euroopan tutkimussäätiö ERC.

Viimeisin suurempi summa tuli loppuvuodesta 2017, kun Business Finland – entinen Tekes – päätti rahoittaa kliinisten tutkimusten valmisteluja 4,1 miljoonalla eurolla.

Valo Tx etenee kehitystyössään kliinisiin lääketutkimuksiin syöpäpotilailla vuonna 2019. Lääkkeen tulevaisuus näyttää hyvin lupaavalta.

Vincenzo Cerullon vinkit muille keksijöille ja startupeille

• Jos sinulla on hyvä idea, vie sitä eteenpäin ja perusta startup.
• Suojaa keksintösi immateriaalioikeuksilla (patentit, tavaramerkit, mallit) ennen kuin mainostat sitä tai tuot sen muulla tavalla julkisuuteen.
• Ota yhteyttä patenttiammattilaisiin ajoissa. Käytä mieluiten kokenutta ammattilaista, joka tuntee alaa ja jolta saat neuvoja myös esimerkiksi IPR-strategian luomiseen. Ammattilaiset auttavat myös kilpailijaseurannassa ja toiminnanvapauskartoituksessa (freedom to operate).
• Ole aktiivisesti yhteydessä rahoittajiin. Esimerkiksi Slush on hyvä paikka verkostoitua.

Patentti suojaa keksintöä

Patentti merkitsee yksinoikeutta käyttää keksintöä. Keksinnön käytöllä tarkoitetaan ammattimaista hyödyntämistä, kuten tuotteen valmistusta, myyntiä, käyttöä ja maahantuontia. Patentin voi myydä tai sen suojaamaan keksintöön voidaan myöntää käyttölupa eli lisenssi.

Patentoinnin tavoitteena on siis suojautua jäljittelijöitä vastaan ja puolustaa omaa markkinaosuutta tai vallata uutta. Patentti tuo myös mainos- ja imagoarvoa. Rahoittajille patentti tai patenttihakemus on usein perusedellytys.

Patenttihakemuksen laatimiseen tarvitaan keksijöiltä taustatietoa keksinnöstä, muun muassa tuloksia kokeista. Materiaali voi olla esimerkiksi keksintöilmoitus tai tiedeartikkeliaihio. Patenttihakemukseen otetaan usein mukaan myös laajempia visioita käyttötarkoituksesta.

Patenttihakemusta työstetään yhteistyössä patenttiasiamiehen kanssa. Käytäntö varmistaa sen, että patenttivaatimukset on muotoiltu suojauksen näkökulmasta niin, että keksintö saa parhaan mahdollisen suojan.

Patenttiasiamieheltä kannattaa myös pyytää tutkimusta keksinnön uutuudesta ja keksinnöllisyydestä, suunnitelmaa patetointistrategiasta tai kilpailijan IPR-seurantaa jo aikaisessa vaiheessa.

Kirjoittajat

Gustav Boije af Gennäs on filosofian tohtori (farmaseuttinen kemia) ja Kolster Oy:n patenttiasiamies. 

Anu Taivainen on filosofian maisteri (biokemia) ja Kolster Oy:n rekisteröity patenttiasiamies.  

Katso video Valo Tx:n keksinnöstä.

Artikkeli on julkaistu Kemia-lehden numerossa 4/2018

Kaipaatko asiantuntijan arviota keksintösi patentointimahdollisuuksista?

Ota yhteyttä

Gustav Boije af Gennäs
gustav.boijeafgennas@kolster.com
044 300 9876

Anu Taivainen
anu.taivainen@kolster.com
020 137 0571