Patentit  ⋅   IPR-strategia  ⋅   IPR-tietoa

Todelliset keksinnöt jalostuvat ajan saatossa

12.02.2018
Takaisin

12.2.2017

Kokeneet eurooppapatenttiasiamiehet Timo Pykälä ja Sami Aromaa kertovat, että pitkästä patentinhakuprosessista on hyötyä patentinhakijalle. He kuvaavat pienen yrityksen patentointistrategiaa, jossa odotusaika antaa arvokasta lisäaikaa kerätä rahoitusta, miettiä kohdemaita ja jaksottaa patentoinnin kuluja.

Kuvan esimerkissä patentinhakija jättää aluksi kotimaisen patenttihakemuksen ja etuoikeusvuoden sisällä kansainvälisen PCT-patenttihakemuksen, joka varaa mahdollisuuden hakea patenttia myöhemmin lähes kaikissa maailman teollisesti merkittävissä valtioissa.

Tällä strategialla kustannukset ovat kohtuulliset ja hyvin ennustettavissa aina 30 kuukauteen saakka, jolloin on päätettävä missä maissa patenttia lopullisesti haetaan.

Pelkistetty patentointistrategia strart-up-yritykselle.jpg

"Odottajan aika on hyödyllistä"

Timo Pykala, Kolster

– Ulkomaisten hakemusten käsittely saattaa viedä kymmenenkin vuotta, jolloin nähdään, onko keksintö voittavaa teknologiaa, Timo pohjustaa.

Patenttipäätöstä odottavan aika ei ole pitkä, sillä sen aikana voi jatkaa keksinnön kehittämistä ja myyntiä, kerätä rauhassa rahoitusta ja jakaa patentoinnin kuluja pitemmälle ajalle. Patentointi on luonnollinen osa yrityksen riskienhallintaa antaen toiminnanvapausturvaa globaalissa kilpailutilanteessa.

– Patentointistrategia voi olla ajan ostamista. Lisäksi hakemus pitää kilpailijat jatkuvassa epävarmuudessa patentin myöntämiseen saakka, Sami sanoo.

Sami Aromaa, Kolster

"Optimaalista suojaamista"

Usein patentinhakija ei tiedä immateriaalioikeuksiensa todellista arvoa vielä patentointiprosessin alkuvaiheessa. Kokenut patenttiasiamies osaa parhaiten neuvoa, mikä on patentointikulujen ja patentin optimaalisen suojan kannalta järkevin ratkaisu patentinhakijalle.

– Patentointi on mahdollisuuksien avaruuden taidetta. Mitä enemmän tietää eri alueiden (esimerkiksi Euroopan patenttivirasto, USA, Japani, jne.) käytännöistä, sitä enemmän voi harkita erilaisia vaihtoehtoja. Patentti on kuin räätälintyönä tehty puku, Timo vertaa.

- Meiltä saa maksutonta alkuneuvontaa. Ota meihin yhteyttä oman yrityksesi tilanteen selvittämiseksi ja sopivan suojan räätälöinniksi!

Ota yhteyttä

Sami Aromaa
Partner, Head of Kolster Oulu, European Patent Attorney
sami.aromaa@kolster.com
040 563 4735

Timo Pykälä
Associate Partner, European Patent Attorney
timo.pykala@kolster.com
050 528 4119

LUE LISÄÄ

Patenttisalkun rakentaminen strategisesti kannattaa

Hyvän ja huonon patenttihakemuksen ero voi olla miljoona euroa