Tavaramerkit  ⋅   Mallioikeudet  ⋅   Rahoituspalvelut  ⋅   IPR-tietoa

Tukea pk-yrityksille: 20 miljoonaa euroa EU-rahaa jaossa IPR-asioihin

18.01.2021
Takaisin

Euroopan komissio ja Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto EUIPO lanseerasivat uuden rahoituksen tukemaan eurooppalaisia pk-yrityksiä IPR-asioissa korona-aikana. Kolsterin IP-lakimies Sanna Häikiö kertoo, mistä rahoituksessa on kyse ja kuka sitä voi hakea. 

EU-jäsenvaltioissa rekisteröidyillä pk-yrityksillä on nyt mahdollisuus hakea rahoitusta tavaramerkin tai mallisuojan rekisteröintikustannuksiin joko EU-malliin tai EU-tavaramerkkiin tai kansallisesti. Rahoitusta jaetaan yhteensä 20 miljoonaa euroa. 

Euroopan komission ja Euroopan unionin teollisoikeuksien viraston (EUIPO) myöntämä IPR-voucher eroaa esimerkiksi Business Finlandin innovaatiosetelistä siten, että EU-rahoitusseteli kattaa rajatusti vain tavaramerkki- ja mallihakemusten perusmaksuja.  

Rahoituksen hakemiseen on viisi aikaikkunaa, joista ensimmäinen käynnistyi tammikuun alussa ja päättyy 31.1.2021. Seuraavat ajankohdat ovat maaliskuu 2021, toukokuu 2021, heinäkuu 2021 ja syyskuu 2021. Joka kerralla jaetaan yhteensä 4 miljoonaa euroa. 

EU-rahoitus_AIkaikkunat

Rahoitusta voit hakea EUIPOn verkkosivuilla. 

Rahoituksen piiriin kuuluu tavaramerkki- ja mallioikeuksien rekisteröinnin lisäksi IP Scan-palvelu, joka koskee toistaiseksi vain tiettyjä EU-maita. Suomi ei kuulu palvelun piiriin. 

Kuka voi hakea rahoitusta? 

Rahoitusta tavaramerkin ja mallioikeuksien rekisteröintiin voi hakea EU-maassa rekisteröity pk-yritys, jolla on alle 250 työntekijää ja jonka liikevaihto on maksimissaan 50 miljoonaa euroa. Myönnettävä rahoitus tavaramerkki- ja mallihakemuksiin on 50 % hakemuskustannuksista, kuitenkin 1 500 euroon saakka. Rahoituksen saaminen ei edellytä, että hakemus menee läpi.   

Sama hakija voi hakea rahoitusta vain kerran. Konkurssi, selvitystila tai muu vakava ammatillinen väärinkäytös sulkee hakijan pois rahoituksen piiristä.  

Miten rahoitus myönnetään? 

Rahoitus myönnetään kaksiportaisesti. Ensin rahoituksen hakija täyttää EUIPO:n verkkosivuilla perustiedot alkukartoitukseen ja kertoo, mihin aikoo rahoituksen käyttää. Kun hakija saa hyväksynnän rahoituskelpoisuudestaan ja alustavan suostumuksen palvelun hankkimiseen, hakija voi tilata tarvitsemansa tavaramerkki- tai mallipalvelun valitsemaltaan yritykseltä, kuten Kolsterilta. Rahoitus haetaan palvelun suorittamisen jälkeen.  

Mitä hakijan kannattaa huomioida? 

Rahoitusta myönnetään “first come first served”-periaatteella, eli avustukset jaetaan hakujärjestyksessä. Siksi rahoitusta kannattaa hakea mahdollisimman pian uuden aikaikkunan auetessa.   

Rahoitusta ei voi saada, jos on saanut samaan palveluun EU:n rahoitusta tai kansallista rahoitusta jo aiemmin. Esimerkiksi Business Finlandin innovaatiosetelin käyttö tavaramerkki- tai mallihakemukseen estää EU-rahoitussetelin myöntämisen.  

Rahoituksen hakeminen kannattaa aloittaa täyttämällä EUIPOn sivuilla esitietohakemus, joka ei sido mihinkään. Verkkosivuilta löytyy myös checklist, jonka avulla voit varmistaa yrityksesi rahoituskelpoisuuden. Lisätietoja ja apua saat tarvittaessa Kolsterin ammattilaisilta. Ota meihin yhteyttä! 

Ota yhteyttä

Sanna Häikiö
Associate Partner, Counsel, IP & Technology Law
sanna.haikio@kolster.com
040 532 2511

LUE MYÖS

”IPR on loistava kohde hyödyntää innovaatioseteli”