Tavaramerkit  ⋅   IPR-strategia  ⋅   Lakipalvelut  ⋅   IPR-uutiset

IPR-ekspertti Tuukka Airaksinen Kolster Brand Protectionin vetäjäksi

21.02.2022
Takaisin

Head of Brand Protection Tuukka Airaksinen aloittaa Kolster Brand Protection -palvelujemme vetäjänä maaliskuussa. Monipuolinen IPR-asiantuntija ja vahva tavaramerkkiosaaja on myös arvostettu kansainvälinen toimija ja alan kehittäjä.

Oikeustieteen kandidaatti, varatuomari Tuukka Airaksisella on 25 vuoden kokemus tavaramerkkien suojaamisesta ja IPR:stä. Hänen vankka osaamisensa on kertynyt sekä tavaramerkki- että asianajotoimistoissa, joissa hän on vastannut monipuolisista aineettoman omaisuuden suojaamiseen liittyvistä tehtävistä. 

Airaksinen on uransa aikana hoitanut vaativia suurten teknologia- ja kuluttajatuoteteollisuuden yritysten IPR-salkkuja. Hänellä on laaja kokemus niin IPR-strategioiden laatimisesta kuin tavaramerkkeihin liittyvien riitojen hoitamisestakin. Toimeksiantojen kansainvälisyys ja tiivis vuorovaikutus asiakkaiden kanssa ovat  vain lisänneet hänen kiinnostustaan immateriaalikysymyksiin.

”Asiakkaan tavaramerkkikokonaisuuksien hoitaminen on jo sinänsä erityisen mielenkiintoista. Siihen liittyvä maailmanlaajuinen toiminta tuo työhön koko ajan uusia haasteita. Globaalin IPR-kentän jatkuvassa muutoksessa pysyy itsekin virkeänä”, Airaksinen sanoo.

Vahvan kumppanuussuhteen rakentaminen asiakkaiden kanssa on ollut hänelle aina tärkeää. 

”Aito vuorovaikutus on työn perusta, sillä se mahdollistaa asiakkaiden liiketoiminnan ymmärtämisen. Yhtä tärkeää on avoimuus ja muiden kannustaminen omassa työyhteisössä”, Airaksinen sanoo.

IPR kuuluu johtoryhmän asialistalle

Airaksiselle on kertynyt kansainvälistä kokemusta esimerkiksi käsittelijän tehtävässä EU:n teollisoikeuksien virastossa. Yksi hänen näköalapaikkansa maailmalla on panelistin rooli YK:n alaisessa Maailman henkisen omaisuuden järjestössä WIPO:ssa. Hän on ainoa suomalainen juristi WIPO:n välimies- ja sovittelukeskuksessa, joka käsittelee verkkotunnusten nimiin liittyviä riitoja. Jo toistakymmentä vuotta jatkuneessa tehtävässään hän ratkoo puolueettomana asiantuntijana yksittäisiä riitatapauksia.

Tapauksissa painottuvat erilaiset verkkohuijaukset ja luvaton tietokantojen kerääminen. Ne ovat lisääntyneet viime vuosina selvästi. Tyypillisessä tapauksessa huijarit rekisteröivät verkkotunnuksen, joka on hyvin samanlainen kuin jollakin tunnetulla brändillä. Huijaussivuston käyttäjiltä kerätään nimiä ja luottokorttitietoja. Kun yritysten asiakkaita petetään, yrityksille aiheutuu sekä taloudellista että mainehaittaa”, Airaksinen kertoo.

Näissä tapauksissa korostuu sama ydinasia kuin Airaksisen uudessa tehtävässä Kolster Legal -tiimiin kuuluvien Kolster Brand Protection -palvelujen vetäjänä: brändinhallinnan ja brändin kattavan suojaamisen merkitys.

”Tuotteen tai palvelun tavaramerkin rekisteröinti on ainoa keino saada lainsuojaa yrityksen markkinointi-investoinneille. On aivan olennaista nähdä tavaramerkit liiketoiminnan ytimessä ja osana yrityksen strategiaa. IPR:n onkin oltava yrityksen johtoryhmän tai hallituksen asialistalla”, Airaksinen korostaa.

Vastapainoa työlle Airaksisen elämään tuovat normaalin perhearjen pyörittäminen, mökkeily ja laskettelu sekä kesäisin saariston koluaminen purjeveneellä.

Ovatko yrityksesi tavaramerkkiasiat kunnossa ja IPR-salkku ajan tasalla? Varaa maksuton konsultaatio Kolster Brand Protection -palveluihimme.