30.4.2019

Pitkään valmisteltu Suomen tavaramerkkilain uudistus on saanut viimeisen vahvistuksen tasavallan presidentiltä, jonka allekirjoituksella uusi laki astuu voimaan 1.5.2019. Kolsterin tavaramerkkijohtaja Joose Kilpimaa muistuttaa merkinhaltijoita uuden lain mahdollisuuksista ja velvoitteista.

Laki harmonisoi Suomen lainsäädännön vastaamaan EU:n tavaramerkkiasetuksen sisältöä, ja tuo mukanaan useita käytännön muutoksia. Uusien tavaramerkkien hakijoiden näkökulmasta tärkein muutos on graafisen esitettävyyden vaatimuksen poistaminen laista.

"Tämä mahdollistaa täysin uudentyyppisten tavaramerkkien esimerkiksi hologrammien ja liikkuvaa kuvaa sisältävien tavaramerkkien hakemisen rekisteriin", Joose Kilpimaa kertoo uusista mahdollisuuksista, joissa rajana on vain luovuus sekä tavaramerkkirekisteröintien yleinen periaate, jonka mukaan "saat sen, minkä näet”.

Paitsi uusia mahdollisuuksia, lakiuudistus tuo myös velvoitteen täsmentää tavaramerkkirekisteröintien suojapiirin kannalta tärkeitä luokituksia myös takautuvasti. Se on tehtävä kaikille ennen 31.12.2013 haetuille tavaramerkeille.

EU:n tavaramerkkiasetuksen mukaisesti rekisteröintien kattamat tavarat ja palvelut on yksilöitävä niin, että tavara- ja palveluluettelosta näkyy selvästi kaikki ne yksittäiset tavarat ja palvelut, jotka rekisteröinti kattaa ja joiden halutaan pysyvän rekisteröinnin suojapiirin sisällä.

”Yksilöintivaatimus koskee erityisesti tavaramerkkirekisteröintejä, jotka on haettu käyttämällä niin sanottuja luokkaotsikoita. Tavaramerkkisalkku on hyvä käydä läpi yhdessä oman tavaramerkkiasiamiehen kanssa ja varmistua siitä, että rekisteröinnit varmasti kattavat kaikki yrityksen liiketoiminnalle tärkeät tavarat ja palvelut myös tulevaisuudessa”, Joose Kilpimaa kehottaa.

Vanhojen tavaramerkkirekisteröintien luokitukset on mahdollista täsmentää milloin tahansa. Se on tehtävä kuitenkin viimeistään kunkin rekisteröinnin seuraavan uudistamisen yhteydessä.

Lue lisää muista tavaramerkkilain mukanaan tuomista uudistuksista, uuden ajan tavaramerkeistä sekä siitä, miten käytät tavaramerkkiäsi oikein:  

Suomen tavaramerilaki harmonisoituu EU-yhteensopivaksi

Tavaramerkkilain muutokset avaavat ovia

Näin saat parhaat hyödyt irti tavaramerkistä

 

Ota yhteyttä

Joose Kilpimaa
joose.kilpimaa@kolster.fi
+358 41 5014507

By Kolster

UUSIMMAT

KIINNOSTUITKO?

Jätä yhteystietosi, niin otamme yhteyttä.

TILAA UUTISKIRJEEMME

Tilaa uutiskirje sähköpostiisi. Saat uusinta tietoa IPR-alalta.