Tavaramerkit  ⋅   Patentit  ⋅   Mallioikeudet  ⋅   IPR-tietoa  ⋅   Tiedotteet

Varo patentti- ja tavaramerkkialan huijauslaskuttajia

28.11.2018
Takaisin

28.11.2018

Kolster varoittaa asiakkaitaan virallisten laskujen näköisistä tarjouskirjeistä, jotka lisääntyvät jatkuvasti IPR-alalla. Jos saat patentti- tai tavaramerkkihakemustasi tai muuta IP-oikeuttasi koskevan laskun joltakin muulta kuin valtuuttamaltasi patentti- tai tavaramerkkiasiamieheltä tai vuosimaksuyhtiöltä, neuvo on lyhyt: Älä maksa!

Patenttiasiakkaamme ovat saaneet huijauslaskuja tyypillisesti pian sen jälkeen, kun Euroopan patenttivirasto EPO on julkaissut eurooppapatenttihakemuksen virallisessa tietokannassaan tai kansainvälisiä PCT-patenttihakemuksia hallinnoiva virasto WIPO on julkaissut PCT-hakemuksen vastaavasti omassa tietokannassaan. Sekä EPOssa että WIPOssa patenttihakemus tulee julkiseksi noin 18 kuukauden kuluttua ensihakemuksen jättämisestä.

Tavaramerkkiasiakkaamme ovat puolestaan saaneet aiheettomia laskuja tavallisesti heti sen jälkeen, kun tavaramerkin tai mallioikeuden rekisteröintihakemus on jätetty Euroopan unionin teollisoikeusvirastoon (EUIPO) tai kansainväliseen virastoon (WIPO) ja hakemus näkyy virallisissa tietokannoissa.

Digitalisaatio palvelee myös huijareita

Huijarit tai huijareiden robotit aktivoituvat, kun julkisiin tietokantoihin ilmestyy uusi hakemus tai rekisteröinti tai kun IP-oikeuden uudistaminen tulee ajankohtaiseksi. Oikeat perustiedot hakijasta, hakemuksesta ja rekisteröinnistä saavat aiheettomat laskut näyttämään virallisilta laskuilta, jotka kuuluisi maksaa, jotta rekisteröintiprosessi etenisi tai IP-oikeus pysyisi voimassa.

Käytännössä laskut ovat harhaanjohtavia tarjouskirjeitä, joissa tarjotaan maksua vastaan jotakin rekisteröinti-, julkistus- tai uudistamispalvelua täysin epävirallisessa ja huijaustarkoitusta varten perustetussa rekisterissä. Yleistä on myös IPR-alan virastojen (EPO, EUIPO, WIPO) nimien ja logojen kanssa sekoittuvien tunnusten käyttö laskuissa virallisen vaikutelman luomiseksi ja vastaanottajan harhauttamiseksi.

 Vältyt maksamasta turhia laskuja, kun muistat:

  • Euroopan patenttivirasto EPO ei lähetä laskuja. EPO julkaisee eurooppapatentit ja hakemukset omassa rekisterissään, muut rekisterit tai luettelot eivät liity millään tavalla eurooppapatentin patentointiprosessiin. Tällaisiin rekistereihin liittymisestä ei kannata missään tapauksessa maksaa.

  • Kansainvälisiä patenttihakemuksia eli PCT-hakemuksia sekä kansainvälisiä tavaramerkki- ja mallioikeushakemuksia hallinnoiva virasto WIPO ei myöskään lähetä laskuja. WIPO julkaisee omassa tietokannassaan kansainväliset PCT-patenttihakemukset sekä kansainväliset tavaramerkki- ja mallioikeushakemukset, jotka kansalliset tai alueelliset virastot myöhemmin vahvistavat. Muut rekisterit tai luettelot eivät ole virallisia, eikä niihin liittymisestä kannata missään tapauksessa maksaa.

  • Eurooppatavaramerkkejä ja yhteisömalleja rekisteröivä Euroopan unionin teollisoikeusvirasto EUIPO ei sekään lähetä laskuja. Vain EUIPO voi julkaista ja rekisteröidä EU-tavaramerkkejä ja -mallioikeuksia. Muut rekisterit tai luettelot eivät ole virallisia, eikä niihin liittymisestä kannata missään tapauksessa maksaa.

  • Lue myös laskun pienellä tekstillä kirjoitettu teksti, joka yleensä paljastaa, että kyseessä on tarjous, jonka allekirjoittamalla syntyy sopimus, esimerkiksi: ”…this form is exclusively an offer for the conclusion of a contract…”

  • Toiminta ei siis ole suoranaisesti laitonta, vaikkakin moraalitonta, joten laskun maksettuasi summan takaisin saaminen on käytännössä mahdotonta.

  • Ole tarkka myös kotimaisten huijareiden kanssa ─ Suomessa PRH on varoittanut erityisesti liikkeellä olevista tavaramerkkien huijauslaskuista.

Miltä huijauslasku näyttää?

WIPOn (World Intellectual Property Organisation) kotisivuilla on julkaistu useita esimerkkejä huijauslaskuista.

Myös Euroopan patenttivirasto EPO varoittaa sivuillaan aiheettomista laskuista ja antaa esimerkkejä.

Capture_IPTR_Huijauslasku

Kolster julkaisee luetteloa aiheettomien laskujen lähettäjistä

Ylläpidämme luetteloa tietoomme tulleista harhaanjohtavien laskujen lähettäjistä Kolsterin asiakkaille. Tuoreimmat huijauslaskuttajat ovat esiintyneet nimillä IPATD - International Patent and Trademark Directory (www.ipatd.com), ITP - Trademark Publication (Croatia) ja IPTR - International Patent and Trademark Register (Czech Republic).
Katso koko lista: Varoitus aiheettomista laskuista IPR-alalla

Jos epäilet saaneesi huijauslaskun ja olet asiasta epävarma, ota yhteyttä asiamieheesi Kolsterilla.

Ota yhteyttä