Patentit  ⋅   Uratarinat  ⋅   Blogit

Patenttiasiamiehen tärkein työväline on kuuntelemisen taito

12.09.2019
Takaisin

12.9.2019

Eurooppapatenttiasiamies Kati Vesterinen innostuu hyvistä keksinnöistä. IPR-ammattilaisen on kuunneltava asiakasta tarkkaan ja osattava pukea asiansa sanoiksi, jotta syntyvä patentti kestää kovimmankin myllytyksen ja arvioinnin.

Ajauduin IPR-alalle, vaikka en tiennyt patenttiasiamiehen tehtävistä enkä edes patenteista mitään. Olin urani alkuvaiheessa, kun huomasin Nokian hakevan patentti-insinööriä. Minulla ei ollut aiempaa syvällistä kokemusta immateriaalioikeuksista, lukuun ottamatta opiskeluaikana järjestettyä infotilaisuutta, jossa Euroopan Patenttivirasto (EPO) kertoi tarjoamistaan työmahdollisuuksista. Sieltäkin jäi mieleen lähinnä se, että EPOlla on virasto Münchenissä ja ’siellähän järjestetään ne Oktoberfestitkin’. Uteliaisuuteeni oli kuitenkin herännyt ja päätin kokeilla alaa. Sillä tiellä olen edelleen.

Diplomi-insinööritaustastani on ollut suuri apu patenttimaailmassa. Olen työskennellyt pitkään erityisesti käyttöliittymiin liittyvien immateriaalioikeuksien parissa. Tyypillisesti insinöörityössä keskitytään teknisiin ominaisuuksiin, mutta omat suosikkini ovat keksinnöt, joiden avulla laitteista saadaan helposti käytettäviä. Laitteen käyttökokemuksen on oltava hyvä, jotta sen ääreen palataan uudelleen. Helppous on avainsana, ja käytettävyyteen liittyvät keksinnöt ovat todella tärkeitä, etenkin kun otetaan huomioon, että käyttöliittymien patentinloukkaukset on yleensä kohtuullisen helppo havaita.

Kiinnostuitko Kolsterista? Katso avoimet työpaikkamme.

”Hyvä keksintö on hyvin suojattu”

Nautin työstäni ja innostun hyvistä keksinnöistä! Parasta on saada omalle työpöydälleni keksintö, josta huomaan heti, että siinä on potentiaalia. Hyvä innovaatio tarvitsee hyvän suojauksen, joten on palkitsevaa lähteä tekemään töitä patentoinnin ja hyvän IP-suojauksen eteen. Ja vielä parempi on, jos keksintö punnitaan eri oikeusasteissa: jos patentti kestää valitusprosessit ja muun rääkin, olen onnistunut.

Patenttiasiamiehen työhön kuuluu seurata lainsäädäntöä ja olla perillä uusista säädöstuulista. Kun keksinnölle lähdetään rakentamaan suojausta, patenttihakemus on kirjoitettava niin, että se taipuu myös lainsäädännön muutoksiin ja toimii eri maissa. Hakemuksen on oltava aukoton. Patenttiasiamiehen on kyettävä kertomaan ymmärrettävästi ja yksityiskohtaisesti, mistä keksinnössä on kyse. Myös termistö on selitettävä perusteellisesti.

”Patenttiasiamiehen pitää osata kuunnella”

IPR-ammattilaisen tärkein työväline on kuuntelemisen taito. On osattava kuunnella keksijää ja kyettävä hahmottamaan, mistä innovaatiossa todella on kyse, millainen mahdollinen markkina on, mitä erityispiirteitä kyseiseen teknologia-alaan liittyy. Patenttiasiamiehen on jo hakemuksen kirjoitusvaiheessa ajateltava myös kaukaisempaa tavoitetta eli sitä, miten patenttia tullaan käyttämään tulevaisuudessa. Kyse on siis varautumisesta.

Vuosien varrella yritysten tietoisuus keksintöjen ja tuotekehityksen suojaamisesta on lisääntynyt. Aiemmin patentit koettiin enemmän kulueräksi, mutta onneksi patenttien hyödyntäminen on tehostunut. Immateriaalioikeuksien suojaamisessa on ehdottomasti kyse oman liiketoiminnan suojaamisesta.

”Yksityiskohtien on oltava hallussa”

Työurallani on ollut muutaman kerran tilanteita, joissa jo jätettyä patenttihakemusta olisi haluttu jälkikäteen muuttaa. On muistettava, että ’peli’ ikään kuin alkaa, kun hakemus kirjoitetaan. Kun hakemus jätetään virastoon, on pelattava niillä korteilla, mitä on.

Patentoinnin perusidea on paljastaa keksintö yleisölle ja saada vastineeksi määräaikainen yksinoikeus, jonka perusteella voi kieltää muilta keksinnön ammattimaisen käytön. Törmäsin hiljattain vanhaan patenttihakemukseen, jonka yksityishenkilö oli kirjoittanut itse. Valitettavasti hakemus ei täyttänyt kaikkia muotovaatimuksia, ja sen laatu ei todennäköisesti riittänyt suojan saamiseen. Innovaatio paljastui ikään kuin turhaan.

Olisi ollut todella tärkeää, että IPR-ammattilainen olisi lukenut hakemuksen läpi. Immateriaalioikeuksien suojaamiseen liittyy valtavasti detaljeja, joista yksityishenkilöiden on mahdoton pysyä kärryillä. Huonosti tehty hakemus on hukkaan heitettyä rahaa. Asiamiehen käytön kustannus patenttihakemuksen laatimisessa on pieni, kun huomioidaan patentoinnin kokonaiskustannukset.

Lue toinen uratarina: Tavallinen patenttiasiamies on timanttinen sanataituri

”Viherkenttien shakki rentouttaa”

Aloitin Kolsterilla tammikuussa ja olen kotiutunut hyvin. Varsinainen työ, kuten hakemusten kirjoittaminen ja välipäätöksiin vastaaminen, on minulle ennestään tuttua. Talon tapojen oppimisessa ja uusien järjestelmien sisäistämisessä menee kuitenkin oma aikansa. Viihdyn Kolsterilla ja pidän rennosta ilmapiiristä, joka meillä on.

Työpäivien jälkeen aikani kuluu perhe-elämän pyörteissä ja lasten harrastusten parissa. Salainen paheeni on jalkapallo: kun muut jo nukkuvat, avaan tv:n ja katson jalkapalloa. Hyvän matsin seuraaminen on oma rentoutumiskeinoni.

Haemme uusia osaajia!

Katso avoimet työpaikkamme

Kati Vesterinen
kati.vesterinen@kolster.fi
050 486 7813