Voiko ohjelmistoja suojata?

Pääsääntöisesti ohjelmisto osana laitteen tai järjestelmän toimintaa voi olla suojattavissa patentilla.

Erityisesti liiketaloudellisten menetelmien kohdalla tämä ei kuitenkaan ole mahdollista ainakaan Euroopassa. USA:ssa tilanne on elänyt, mutta sielläkin patentoinnin kynnys on selvästi noussut, tosin uuden hallinnon toimien vaikutus ei ole vielä nähtävissä.

Olennaista on keskittyä ohjelmistokeksinnön tekniseen luonteeseen: ratkaiseeko keksintö jonkin teknisen ongelman esimerkiksi prosessointitehon, muistinkäytön, tiedonsiirtonopeuden tms. suhteen? Patentoitavuus voi olla haasteellista erityisesti, jos sovellus liittyy ns. puhtaaseen ohjelmistoon eli yleiskäyttöisessä tietokonealustassa toimivaan sovellukseen, eikä sovellus käsittele esimerkiksi sensoridataa. Edelleen, jos sovellus käsittelee verkkokauppaa, rahaa, uuden liikeidean toteuttamista jne., on patentoitavuus mahdollista enintään USA:ssa.

Ohjelmisto ja siihen liittyvät ratkaisut voivat myös nauttia tekijänoikeussuojaa (joka tosin on heikko suoja, koska se suojaa vain implementaation, eikä sen pohjalla olevia ideoita). Joissakin tapauksissa ohjelmisto voidaan suojata mallisuojalla (harvinaista) tai tavaramerkillä (yleistä). Ratkaisuja on monia, anna osaavien asiamiestemme auttaa.

Ota yhteyttä

LUE LISÄÄ

Ohjelmistoille uudet patentointiohjeet – tulkinnanvaraisuus säilyy

Abstrakti idea vai patentoitava keksintö?