IPR-arvonmääritys

IPR-arvonmäärityksestä tukea lisensointiin, kaupallistamiseen tai rahoituksen hakemiseen

”Puolueeton näkemys IPR-omaisuuden arvosta on hyödyksi monenlaisissa tilanteissa. Arvonmääritys antaa tarkkaa ja perusteellista tietoa esimerkiksi lisensointia, kaupallistamista tai rahoituksen hakemista varten”, kertoo IP-lakimies Hannes Kankaanpää.

Teemme arvonmärityksiä asiakkaamme määrittelemälle IPR-salkulle. Tyypillisesti arvioitavana oleva IPR-omaisuus sisältää patentteja ja patenttihakemuksia − mahdollisesti myös tavaramerkkejä, hyödyllisyysmalleja, ohjelmistoja sekä liikesalaisuuksiksi luettavia teknisiä dokumentteja.

Käytämme arvioinnissa sekä kustannus- että markkinapohjaisia arvonmääritysmenetelmiä. Arvioimme lisäksi IPR:n laatua kuten patentointiprosessin vaihetta, maantieteellistä laajuutta, suojapiirin kattavuutta ja suoja-aikaa. Tuloksena saat käyttöösi perusteellisen raportin ja arvion IPR:n arvostuksesta ja vahvuudesta suhteessa muihin samoilla markkinoilla. Kaupalliseen potentiaaliin perustuva arviomme ei kuitenkaan ole sama asia kuin IPR:n tai lisenssien absoluuttinen hinta, johon vaikuttavat monet muutkin tekijät, kuten yrityksen neuvotteluasema ja muut olosuhteet.

”Puolueeton arvonmääritys antaa neuvotteluihin kättä pidempää, kun IPR-omaisuudesta on olemassa faktoihin pohjautuva ja perusteltu hinta-arvio. Yrityksesi voi käyttää raporttia hyödyksi lisenssien hinnoittelussa, yritys- ja liiketoimintakaupoissa sekä liiketoiminnan kehittämisessä ja suunnittelussa”, Kankaanpää täydentää.

Annamme tarjouksen aina tapauskohtaisesti: hintaan vaikuttaa oleellisesti arvioitavan IPR-salkun koko ja tilanne, teknologia ja markkinat. Työhön on hyvä varata 2-4 viikkoa aikaa.    

 KENELLE?

 IPR-arvonmäärityksestä on hyötyä monissa tilanteissa, kuten

  • Kaupallistaminen, lisensointi tai IPR:n myynti. Jos ei itse omaa selkeää käsitystä alan tyypillisestä hinnoittelusta tai mahdollisista royalteista, arvonmäärityspalvelumme takaa puolueettomat ja luotettavat lausunnot IPR-omaisuuden arvosta.

  • Apporttisijoitukset. Kun spin off-yhtiötä perustaessa haluaa hyödyntää alkuperäisen tai toisen yrityksen IPR:ää, yksi vaihtoehto on apporttisijoitus. Siinä IPR tai lisenssi sijoitetaan spin off-yhtiöön tai vaikkapa start-upiin, ja maksuksi saadaan rahan sijaan osakkeita. Silloin IPR:lle on pakko määritellä konkreettinen arvo.

  • Rahoituksen hakeminen. On rahoittajan kannalta hyödyllistä saada kattava näkemys siitä, minkä arvoinen kyseessä oleva IPR-omaisuus on.

  • Neuvottelut ja hintapyyntöjen perustelu. Kun hintaehdotukset perustuvat selkeästi johonkin eivätkä ole hihasta ravistettuja, se antaa paremmat lähtökohdat neuvottelujen käymiseen. Järkevät ja selkeät perustelut hintapyynnöille ja -tarjouksille tekevät neuvotteluista mielekkäämpiä.

LUE CASE
Idea-Keksi Oy jalostaa innovaatioista tuotteita ja uudistaa työmenetelmiä

Ota yhteyttä

Hannes Kankaanpaa, Kolster

Hannes Kankaanpää
hannes.kankaanpaa@kolster.fi
+358 40 9208703

Timo Joutsenoja, Kolster

Timo Joutsenoja
timo.joutsenoja@kolster.fi
+358 400 817045