Mallioikeudet

Mallioikeudet ovat arvokasta omaisuutta

"Mallioikeus on tehokas suoja luvattomia jäljitelmiä vastaan, mutta sitä ei vielä osata Suomessa hyödyntää laajamittaisesti. Mallisuoja tai tavaramerkki on pienellekin yritykselle kustannustehokas tapa suojata oma osaaminen pitkälle tulevaisuuteen", sanoo tavaramerkkiasiamies Heli Hietamies.

"Työssäni arvioin suojausstrategiaa kokonaisuutena ja autan asiakasta valitsemaan sopivan suojausjärjestelmän. Kerron myös asiakkaalle, millaisia malleja kannattaa suojata ja miten, jotta suojapiiri olisi mahdollisimman hyvä."

Miksi mallioikeus kannattaa hankkia?

Kun tuotteen ulkomuoto tai visuaalinen ilme on erityisesti suunniteltu ja olennainen osa tuotetta, se kannattaa suojata rekisteröimällä. Mallioikeudella voi suojata muotoa, kuviota, väriä ja muitakin piirteitä. 

Mitä voi tapahtua, jos ulkomuotoa tai muita piirteitä ei ole suojattu?

Joku toinen voi hyödyntää niitä. Rekisteröinti antaa tässä tilanteessa selkeän ja hyvän lähtökohdan puolustautumiselle. 

Mitä mallioikeus suojaa?

Voit suojata mallioikeudella tuotteen ulkomuodon tai osan siitä. Näin saat muotoilullesi määräaikaisen ja maakohtaisen tai alueellisen yksinoikeuden. Kilpailijan toiminnan vaikeuttamiseksi on mahdollista rekisteröidä myös oman tuotteen variantteja, jotta kilpailija ei pääse edes lähelle omaa ratkaisua. Kohteen on oltava lähtökohtaisesti julkistamaton, ja sen on erottava riittävästi aiemmin tunnetuiksi tulleista malleista.

Ota yhteyttä

LUE LISÄÄ

Mallisuojaus: mikä on mallisuojan merkitys ja miten mallirekisteröintiä haetaan? 

Graafiset käyttöliittymät – mallisuojauksen nouseva sovellusalue

Mallisuojaus mukaan patentointiprosessin tarkistuslistalle

Muotoilun monipuolinen suojaus kannattaa