Mallioikeudet

Mallisuoja on tehokas suojamuoto, jolla voidaan suojata tuotteen ulkoasua. Jotta suojaus onnistuisi ja olisi luonteeltaan kattava, kannattaa tuotteen ulkoasun suojaus tehdä osaavan asiantuntijamme avustuksella.

TYYPILLINEN TOIMEKSIANTO

Arvioitu hinta toimeksiannolle on 1400-5500€ (+alv).*

*Hinta määräytyy kokonaisuuden perusteella.

Muilla suojakeinoilla ei voi suojella tuotteen muotoilua yhtä kokonaisvaltaisesti kuin mallisuojalla. Mallisuoja on hyvä suoja teollisesti tai käsityönä valmistetulle esineelle. Se suojaa myös muun muassa vaatemallia, kankaiden kuviointia, graafisia käyttöliittymiä ja graafisia symboleja, logoja, pakkauksia ja kirjasintyyppejä. Suojaa uusi muotoilu kattavasti yrityksen tärkeimmillä markkina-alueilla. Kansainväliseen suojaukseen on paljon vaihtoehtoja kansallisista suojauksista EU-mallin kautta kansainvälisen rekisteröintijärjestelmän hyödyntämiseen.

Ota yhteyttä

Ajankohtaista aiheesta

Patentit • Mallioikeudet

Kolster vahvistuu kansainvälisellä osaamisella

Kolster

06.10.2022

Tavaramerkit • Patentit • Uutiset • Mallioikeudet • IPR-uutiset

Toimitko luovalla alalla? Nämä työsi tulokset sinun kannattaa suojata

Kolster

03.03.2022

Tavaramerkit • Patentit • Mallioikeudet • IPR-uutiset

Mistä tunnistat ideaalin IPR-kumppanin? Kiinnitä huomiota 4 seikkaan

Kolster

21.01.2022

Lisää ajankohtaista

"Mallisuoja suojaa tuotteen ulkoasun ja täydentää IPR-suojaa tekijänoikeuden, patentin ja tavaramerkin rinnalla. Muilla suojakeinoilla ei voi suojella tuotteiden muotoilua yhtä kokonaisvaltaisesti. Mallioikeuksien avulla voidaan estää tuotteiden kopiointia ja kannustaa suunnittelijoita innovatiivisuuteen."

NÄITÄ USEIN KYSYTÄÄN

Mikä on mallisuoja?

Mallisuoja eli mallioikeus suojaa tuotteen ulkomuotoa tai sen osia.  Mallisuoja on hyvä suoja teollisesti tai käsityönä valmistetulle esineelle. Se suojaa myös muun muassa vaatemallia, kankaiden kuviointia, graafisia käyttöliittymiä ja graafisia symboleja, logoja, pakkauksia ja kirjasintyyppejä.

Mallisuoja antaa määräaikaisen yksinoikeuden mallin käyttöön, joten sillä voi turvata uutta muotoilua kopioinnilta. Mallisuojaa haetaan Patentti- ja rekisterihallituksesta.

Miten mallisuojan saa?

Mallisuojan rekisteröintiä haetaan Patentti- ja rekisterihallituksesta. Suojattavan mallin on oltava uusi ja luonteeltaan yksilöllinen. Mallisuojaa voi hakea muun muassa vaatemalleille, kankaiden kuvioinneille, graafisille symboleille, logoille, pakkauksille, käyttöliittymän grafiikalle tai kirjasintyypeille.  

Mallisuoja antaa määräaikaisen yksinoikeuden mallin käyttöön siinä maassa tai alueella missä suoja on otettu käyttöön ja estää siten tuoteväärennöksiä. Mallioikeutta eli mallisuojaa käytetään yleensä elinkeinotoiminnassa, mutta sen hakija voi olla myös yksityishenkilö. 

Suomessa ja EU:n alueella mallisuojan voi saada viideksi vuodeksi kerrallaan ja sen voi uusia neljästi. Maksimissaan mallisuojan saa siis 25 vuodeksi. 

Ota yhteyttä