Skip to content

Älykäs InnoTrafik – tavoitteena nolla onnettomuutta ja markkinajohtajuus

16.08.2023

InnoTrafikin älyteknologiaa hyödyntävät keksinnöt kirjaimellisesti kiinnittävät huomion liikenteessä ja teollisuudessa. Palkittuja innovaatioita yhdistää se, että ne lisäävät turvallisuutta työpaikoilla ja pelastavat henkiä tien päällä. Tampereella 2013 perustettu yritys tähyää nyt maailmalle Kolster strategisena kumppaninaan.

”Mottomme on 'turvallisuus ensin'. Yrityksen alkutaipaleella keskityimme tuotekehitykseen, jonka satoa nyt korjaamme. Tuotteitamme on jo käytössä Ruotsissa, Puolassa, Saksassa, Hollannissa ja Belgiassa, mutta hamuamme uusia markkinoita”, InnoTrafikin perustaja sekä myynnistä ja tuotekehityksestä vastaava Jouni Hänninen kertoo.

Yhden InnoTrafikin innovaatioista voi nähdä kaupunkiliikenteessä eri puolella Suomea. Välkky-tehostemerkkikapseli tunnistaa suojatielle astuvan kävelijän ja alkaa välkyttää valoa autoilijoille.

Ennakoiva Cyclope®-varoitusjärjestelmä puolestaan vähentää törmäyksiä työtiloissa, ja maailman ainoa Äänimajakka ehkäisee hirvionnettomuuksia valtateillä sekä opastaa kulkijoita kaupunkiympäristössä. Äänimajakkaa testataan parhaillaan valtatie 8:lla hirvien ylikulkupaikoissa ja Helsingin Pasilan nopeasti muuttuvassa ympäristössä.

InnoTrafikissa liikenteen ja työympäristöjen turvallisuutta kehittävät omat vakituiset työntekijät sekä alihankintaverkosto. Yhtiön tavoitteena on olla lähivuosina esineiden internetiin (IoT) pohjaavien älykkäiden liikennetuotteiden ykkönen kotimaassa ja Euroopassa.

”Olemme tässä tilanteessa suomalaisen huipputason insinööritaidon, tuotteidemme teknologisen ylivertaisuuden ja uutteruutemme ansiosta. Olen ylpeä siitä, että InnoTrafik on rakennettu kokonaan tulorahoituksella ja ilman pääomasijoittajien apua.”

Jouni Hänninen_InnoTrafic Oy_1920px

Kuvassa: InnoTrafikin perustaja sekä myynnistä ja tuotekehityksestä vastaava Jouni Hänninen.

Innovaatio välähti eduskunnan kyselytuntia katsoessa

InnoTrafikin tuotteet ovat toimintavarmoja ja helppoja käyttää. Lisäksi niiden valttina on skaalautuvuus. Sama älyteknologia taipuu erilaisiin tarpeisiin.

Hyvä esimerkki skaalautuvuudesta ja myös tavasta keksiä uutta on mediassa laajasti huomiota saanut Turvatolppa-välituntivalvoja, joka on muunnelma liikenteen Välkky-huomiovalokapselista ja teollisuuden Cyclope®-törmäysvaroitinjärjestelmästä. Idea Turvatolpasta syntyi, kun Hänninen katseli televisiosta eduskunnan kyselytuntia.

“Siellä puhuttiin koulukiusaamisesta ja sanottiin, että olemme menettäneet pelin. Ajattelin, että eihän se näin voi olla. Minulla välähti, että koulun pihalla pitäisi olla tolppa, josta nappia painamalla voi kutsua aikuisen paikalle”, Hänninen kertoo.

Syntyi väsymätön välituntivalvoja Turvatolppa, joka pystytettiin Seinäjoen Törnävän koulun pihaan. Pilotin päätyttyä opettajille ja oppilaille tehtiin kyselytutkimus: 80 prosenttia vastaajista kertoi, että Turvatolppa on lisännyt turvallisuuden tunnetta.

Älyteknologiaan perustuva riistavaroitusjärjestelmä on InnoTrafikin uusin innovaatio. Järjestelmän toimivuutta ja vaikutusta onnettomuuksiin selvitetään Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja Riistakeskuksen kanssa. Mitattavat tulokset ovat lupaavia.

hirvimerkki_keltavilkut_1920px

”Hirvikolarien estäminen säästää ihmishenkien lisäksi selvää rahaa. Riistakeskuksen tutkimuksessa äänimajakka esti kahdeksan hirven pääsyn risteysalueelle. Säästönä se tarkoittaa 2,4 miljoonaa euroa, kun yhden hirvikolarin arvioitu hinta yhteiskunnalle on keskimäärin 300 000 euroa”, Hänninen laskee.

IPR tukee kansainvälistä kasvua

Kun tavoitellaan kansainvälistä kasvua, keksintöjen suojaaminen eri markkina-alueilla on ensiarvoisen tärkeää. InnoTrafikin ja Kolsterin yhteistyö alkoi 2015. Eurooppapatenttiasiamies Ossi Huhtanen on ollut mukana matkassa sen alusta asti.

”InnoTrafikin IPR-salkku koostuu pääosin patenteista ja hyödyllisyysmalleista. Kansainväliset suojaukset on rakennettu niin, että ne tukevat yrityksen kasvua. On myös oltava valmis puolustamaan IP-oikeuksiaan. Tähän on varauduttu InnoTrafikin IPR-strategiassa. Kolster on avustanut InnoTrafikia myös sopimusasioissa, kuten yhteistyösopimuksissa alihankkijoiden kanssa”, Huhtanen kertoo.

Jouni Hänninen arvostaa Kolsterin strategista otetta, syvällistä ymmärrystä InnoTrafikin liiketoiminnasta ja keskustelevaa tapaa tehdä yhteistyötä. Hän painottaa myös tavaramerkin hyötyä InnoTrafikin kaltaiselle kasvuyritykselle.

”Kilpailu maailmalla on kovaa ja häikäilemätöntä. Suojausten pitää olla kunnossa aina tuotenimistä verkkotunnukseen asti. Ilman tavaramerkkejä kilpailijan on helppo kiilata väliin aiheuttamaan hallaa liiketoiminnalle.”

IPR on kannattava investointi

Älyliikenneteknologian edelläkävijällä on viesti kasvu-uralla oleville ja etenkin ulkomaisille markkinoille tähtääville yrityksille.

”Aineettomien oikeuksien suojaamiseen kannattaa ehdottomasti panostaa. Se on investointi, joka maksaa itsensä takaisin. Maailmalla pitää olla lompakko kunnossa, ja IPR-salkkuhan on mitä suurimmassa määrin rahanarvoista omaisuutta”, Hänninen sanoo.

”Kolsterin ansiosta me voimme keskittyä ydinbisnekseemme varmoina siitä, että kaikki suojauksiimme liittyvä, kuten patenttien vuosimaksut, hoituvat. Ja aina jos tulee kysyttävää tai kaipaamme sparrausapua, saamme raudanlujan ammattilaisen langan päähän välittömästi.”

Yhteistyö on ollut antoisaa myös Kolsterille.

”Keksintöjen monipuolinen teknologia tekee InnoTrafikista erittäin kiinnostavan asiakkaan. Työssäni on ymmärrettävä elektroniikkaa, mekaniikkaa, viestintäteknologiaa ja tietoliikennetekniikkaa. On hienoa olla edistämässä IPR:n avulla InnoTrafikin liiketoimintatavoitetta: maailmanlaajuinen ykkönen omalla alallaan", Huhtanen summaa.

Ossi Huhtanen
Partner, European Patent Attorney
ossi.huhtanen@kolster.com
+358 50 524 2418