Skip to content

Anarky Labs vie dronen välittämän datan pilotin älylaseihin

17.08.2022

Helsinkiläinen Anarky Labs parantaa drone-lentäjien tilannetajua ja turvallisuutta sekä operaatioiden tehokkuutta lisätyn todellisuuden avulla. Turvallisuusviranomaiset ovat jo havainneet keksinnön potentiaalin, ja yrityksen kasvu on turvattu kansainvälisillä patenttihakemuksilla.

Ilmatilassa pörrää kansallisen lentoliikenteen, helikoptereiden ja sotilaslentokoneiden lisäksi yhä enemmän droneja, jotka voivat väärin lennätettyinä aiheuttaa vaaratilanteita. Vuonna 2020 perustettu Anarky Labs tekee lennättämisestä turvallisempaa lisätyn todellisuuden (AR, Augmented Reality) avulla sekä piloteille että kanssalentäjille.

”Ilmailulaki vaatii, että lennättäjällä on jatkuva näköyhteys droneen. Lennättämisessä käytettävä data on perinteisesti mobiililaitteissa tai ohjaimen näytöllä, joten pilotti tarvitsee työparikseen niin sanotun spotterin eli varmistajan dronen silmälläpitoon. AirHUD AR -ratkaisumme tekee toisesta silmäparista turhan”, Anarky Labsin toinen perustaja ja toimitusjohtaja Hannu Lesonen kertoo.

”Microsoftin HoloLens 2 -laseilla ja digitaalisella kaksosella visualisoimme datan lentoympäristöön sinne, missä dronekin on, eli leijumaan pilotin silmikon näytölle. Pilotin katse palautuu ohjaimesta taivaalle, ja ohjaustilanteesta tulee tehokkaampi ja turvallisempi.”

Digitaalinen kaksonen tarkoittaa dronen virtuaalista mallia eli fyysisen dronen digitaalista vastinetta. Sen avulla voidaan seurata dronen toimintaa reaaliaikaisesti.

Alan edelläkävijänä koko maailmassa

Anarky Labsin ideasta tuli todellisuutta vauhdilla, kun kukaan ei tuntunut kehittävän Lesosen visioimaa teknologiaa, saati esittelevän mitään vastaavaa edes Euroopan suurimmilla virtuaali- ja lisätyn todellisuuden messuilla Saksassa.

”Moni lisättyä ja virtuaalitodellisuutta hyödyntävä yritys keskittyy leijuviin 2D-pintoihin, joissa on dokumentaatiota tai videokuvaa esimerkiksi teollisuuslaitteen korjaajalle. Me kehitämme suurempaa, monimutkaisempaa ja 3D-pohjaista teknologiaa”, Lesonen kertoo.

Lesonen perusti Anarky Labsin yhdessä Lassi Immosen kanssa ja ryhtyi kehitystyöhön itse.

AR-ratkaisut ja digitaalinen kaksonen parantavat tilannetajua

Yrityksen kehittämä AirHUD-ratkaisu helpottaa erityisesti manuaalista lennätystä, kun näkyvyys on huono ja reitillä esteitä. Drone-pilotti saa silmikkoonsa reaaliaikaista kuvaa lentoympäristöstä ja dataa esimerkiksi dronen etäisyydestä ja lentokorkeudesta.

”Drone-pilottien on ilmoitettava operaationsa ilmatila ja volyymi, jotta muut voivat tarvittaessa väistää. Kun drone lähestyy volyymin kattokorkeutta, taivaalle piirtyy virtuaalista kattoa ja korkeutta ilmaisevaa digitaalista kuviota. Autamme siis pilotteja ymmärtämään ilmatiloja koskevaa mutkikasta lainsäädäntöä, kun tuomme aiemmin aineettomaksi jäänyttä tietoa konkreettisesti heidän silmiensä eteen.”

AirHUD on avuksi myös infrastruktuurin tarkistuslentoja tekeville toimijoille. Tämä koko maailmassa hyvin harvinainen keksintö näyttää nimittäin reaaliaikaisen etäisyyden dronen ja rakennusten välillä.

”Lisätty todellisuus antaa rajattomat mahdollisuudet eri toimialoilla. Voimme näyttää kaivoskoneiden kuskille, mitä hänen poraamansa kallion sisällä tapahtuu, tai antaa nosturikuskille näkymän rakennuksen taakse.”

Ensimmäisinä keksinnön potentiaaliin ovat kuitenkin havahtuneet turvallisuusviranomaiset. Interpol on jo kutsunut startupin puhumaan Interpol Drone Expert Summit -tapahtumaansa Osloon.

”AR-ratkaisumme auttaa sekä yksittäistä pilottia että kokonaisia tiimejä operaatioissa, joissa dronea lennätetään haastavissa oloissa, kuten puiden latvustoissa ja yöaikaan. Pelastustehtävissä löydetyn ihmisen kohdalle voi sijoittaa valtavan virtuaalisen tolpan merkiksi pelastustiimille.”

Hiljainen lanseeraus meni puihin – kansainvälinen IPR-suoja auttoi

Yrityksen ensimmäisen tuotelanseerauksen oli tarkoitus tapahtua hiljaisesti vain Skandinavian alueella. Anarky Labs päätyi kuitenkin rytinällä maailmankartalle, kun kansainvälinen drone-palveluihin erikoistunut FlyBy Guys julkaisi AirHUDia hehkuttavan videon YouTubessa.

”Saimme välittömästi viestejä Yhdysvalloista ja Isosta-Britanniasta ja saman tien ensimmäiset lisenssimme Shellille ja Microsoftille. Onneksi meille oli ollut alusta saakka selvää, että kansainvälinen IPR-suoja on olennainen osa yritystoimintaamme”, Lesonen kertoo.

Eurooppapatenttihakemuksen lisäksi Anarky Labs on jättänyt Kolsterin avulla kaksi US-hakemusta. Lisäksi molemmista on jätetty PCT-hakemukset, jotka kattavat lähes 160 maata, mukaan lukien Kiinan, Intian, Japanin ja Kanadan.

”Kehitämme aivan uudenlaisia tuote- ja metodiyhdistelmiä, joten immateriaalioikeudet suojaavat tuotteemme kopioita vastaan. Patenttien ansiosta sijoittajammekin näkivät, että otamme suojausasiat vakavasti.”

Patentointiprosessin ja IPR-strategian vaiheiden suunnittelussa Kolster sai vapaat kädet.

”Tuotteessamme on kyse mutkikkaista maailman mittakaavaan sidotuista lisätyn todellisuuden ratkaisuista drone-piloteille, joten asiamiehen on avattava haastava teknologinen sekamelska patenttihakemukseksi. Se kävi Kolsterilta tuskattomammin ja nopeammin kuin osasimme odottaa”, Lesonen kertoo.

Tuotekehitys poikii vahvoja patentteja

Kymmenen hengen kasvuyritys toimii Helsingin Maria 01-yrityshautomossa. Lesonen yllättyi iloisesti sen avun määrästä, jota kasvuyritys voi Suomessa saada yrittäjäverkostolta, Business Finlandilta ja muilta vastaavilta toimijoilta.

”Venytimme alkuvaiheen minimaalisen rahoituksen äärimmilleen ja saimme ensimmäisen tuotteemme markkinoille vuodessa. Laajennetun todellisuuden keskus Helsinki XR Center tarjosi meille vuodeksi ilmaiset toimitilat, testauslaitteistoa ja HoloLens 2 -lasit ensimmäisten joukossa koko Euroopassa. Pelkäsin vatsahaavaa, mutta sainkin myyntikelpoisen tuotteen ja tasaisesti kasvavan henkilöstön”, Lesonen kertoo.

Toistaiseksi AirHUDin AR-näkymä on sidottu droneen ja keskustelee vain kartastojen kaltaisten informaatiolähteiden kanssa. Anarky Labs aikoo kuitenkin pysyä teknologia-alueensa aallonharjalla myös tulevaisuudessa. Se tarkoittaa vahvan ja nopean tuotekehitystyön lisäksi tarkkuutta oman osaamisen ja työpanoksen suojaamisessa.

”Koodarit saattavat olla sokeita työnsä tulosten ainutlaatuisuudelle. Kehitämme jatkuvasti uusia osia ja niiden yhdistelmiä, joten tutkimme säännöllisesti yhdessä niiden patentoitavuutta. Kansainvälinen kasvu ja markkinajohtajuus edellyttävät, että tunnistamme ja suojaamme innovaatiomme niiden ensimetreillä.”

Anarky Labsin AirHUD-tuotteelle on myönnetty patentti USA:n markkinoille. Lue aiheesta lisää tästä

Kolsterin palvelut Anarky Labsille:

  • Patentointi kansainvälisesti: eurooppapatenttihakemus, US-patenttihakemus, PCT-patenttihakemus

OTA YHTEYTTÄ

Tapio Kinnunen, Patent Attorney
tapio.kinnunen@kolster.com
050 530 4697