Skip to content

Terveysteknologiayhtiö Optomed taivuttaa fysiikan lakeja

24.03.2022

Terveysteknologiayhtiö Optomed uudistaa alaa yhdistämällä kädessä pidettävät silmänpohjakamerat ohjelmistoihin ja tekoälyyn. Sinnikkyys ja IPR ovat vieneet yrityksen globaaliksi markkinajohtajaksi hitaasti muuttuvalla markkinalla.

Oululainen Optomed ei tyydy vähään: terveysteknologiayhtiö haluaa uudistaa sokeuttavien silmäsairauksien, kuten nopeasti lisääntyvän diabeettisen retinopatian, diagnosointiprosessia ympäri maailman. Se onnistuu taivuttamalla fysiikan rajoja.

”Silmäseulonnat voivat säästää ihmisen näön, mutta niiden tekeminen vain sairaaloissa aiheuttaa pullonkaulan. Puristimme silmänpohjan tutkimuksissa käytettävien kameroiden suuret optiset komponentit pieneen kädessä pidettävään kameraan, jonka voi yhtä lailla viedä kentälle kehitysmaissa tai integroida paikalliseen terveydenhuoltojärjestelmään vaikkapa Yhdysvalloissa”, yhtiön perustajajäsen ja strategisista kumppanuuksista vastaava Markku Virta kertoo.

Kookas mutta näppärä kamera vastaa silmänpohjakameroille asetettuja laatustandardeja. Kameran lisäksi Optomed tarjoaa erilaisia ohjelmisto- ja tekoälyratkaisuja.

”Tekoäly kertoo luotettavasti, onko silmässä muutoksia. Siten lääkäriresurssit voidaan keskittää tapauksiin, joissa ilmenee muutoksia tai sairauksia.”

Vahva IPR-salkku vakuutti sijoittajat

Optomed kehitti tuotettaan useita vuosia ennen kuin se sai markkinoille kuvanlaadultaan nykyisiä pöytäkameroita vastaavan tuotteen ja sille lääkinnällisten laitteiden hyväksynnät. Nyt yhtiöllä on CE-merkki Euroopassa, FDA-hyväksyntä Yhdysvalloissa ja CFDA-hyväksyntä Kiinassa.

”Terveydenhuoltoala on hierarkkinen ja hidas muuttumaan. Omia saavutuksiaan ei aina edes huomaa, sillä ne tapahtuvat niin maltillisesti ja pitkällä aikavälillä. Hoitokäytäntöjä globaalisti muuttavalle pienelle yritykselle se on ollut turhauttavaa ja haastavaa”, Optomedin markkinointijohtaja Niina Huikuri kertoo.

Vuonna 2019 yhtiö listautui pörssiin. Hyvin suojattu teknologia ja harvinaisen vahva IPR-salkku kasvattivat merkittävästi yhtiön uskottavuutta ja arvoa sijoittajien ja yhteistyökumppanien silmissä.

”Mikään yritys ei osta suojaamatonta teknologiaa. IPR myös vakuutti sijoittajat rahoittamaan tuotekehitystämme silloin, kun meillä ei vielä ollut myytävää tuotetta. Patenttien ja mallisuojien lisäksi panostamme kansainväliseen brändäykseen, jonka keskiössä ovat tavaramerkeillä suojellut tuotenimet ja tuotemerkit. Tekoäly- ja ohjelmistoratkaisujen toteutustavan pidämme salassa”, Virta kertoo.

Kunnianhimoinen kasvuyritys halusi IPR-kumppanikseen yrityksen, jolla on kattava palveluvalikoima ja hyvät verkostot maailmalle.

”Suojauksen ja uutuustutkimusten lisäksi Kolster auttaa meitä tarvittaessa puolustautumaan patenttiemme loukkaajia vastaan ja hyödyntämään IPR-salkkuamme kaupankäynnin välineenä. Kaivamme myös vallihautaa kilpailijoillemme: he eivät voi valmistaa yhtä tiukkaan pakettiin puristettua optiikkaa, jolla saadaan yhtä hyvälaatuinen kuva.”

Asiakkaina maailman suurimmat alan yritykset

Optomed on valmistanut kädessä pidettäviä kameroita valtaosalle maailman suurimmista silmänpohjakameroita valmistavista tai saman segmentin tuotteita myyvistä yrityksistä, kuten Zeiss Meditecille, Topcon Medicalille ja Volk Opticalille.

Yhtiön yli 50 kansainvälistä teknologiapatenttia, kymmenet tavaramerkit ja useat mallisuojat ovat myyntivaltti erityisesti Yhdysvalloissa. Patenteilla on suojattu tarkoin kädessä pidettävä kamera, siihen kytkeytyvät moduulit ja kameran optiikka, mallisuojilla puolestaan kameroiden ulkomuoto.

”Yhteistyö alkuperäisenä laitevalmistajana (OEM) on vauhdittanut liikevaihtomme kasvua, varsinkin yrityksen alkutaipaleella. Yhteistyökumppanimme eivät luottaisi meihin, jos teknologiamme ei olisi korkealaatuista ja hyvin suojattua. IPR:llä osoitamme, että on kannattavampaa ja tehokkaampaa ostaa tuotteet meiltä kuin alkaa keksiä uusia ratkaisuja jo suojaamiemme ympäriltä”, Huikuri kertoo.

Suomen osuus markkinoista on pieni, joten Optomed on ulottanut jälleenmyyntiverkostonsa kansainvälisesti yli 60 maahan. Kiinasta ja Yhdysvalloista löytyvät myös tytäryhtiöt. Vuonna 2021 yhtiön liikevaihto oli 14,9 miljoonaa euroa.

”Globaalissa kilpailussa pärjäävän innovaation lisäksi menestyksemme salaisuus on rohkeus ja sinnikkyys. Meille on sanottu moneen kertaan, että olemme aivan hulluja, mutta harvalla suomalaisyrityksellä on yhtä paljon rohkeutta kurkottaa tähtiin.”

Uusi tuotekategoria venyttää alan normeja

Optomedin ennakkoluulottomat ratkaisut rikkovat alalla vallinneita normeja silmänpohjan tutkimisesta valon avulla.

”Perinteisesti silmälääkäri laajentaa pupillia tipoilla ja lähettää silmään valoa. Häiritsevien heijastusten välttämiseksi valon on poistuttava toisesta kohtaa pupillia. Optomedin optiset ratkaisut venyttävät tätä periaatetta ja antavat laajemman näkökentän silmänpohjaan ilman laajennustippoja”, kertoo Kolsterin eurooppapatenttiasiamies Arto Karppinen.

Optomed on pystynyt yllättävästi hyödyntämään sellaisiakin piirteitä, jotka ovat olleet alan ammatti-ihmisen käsitysten vastaisia. Joissain ratkaisuissa on jopa onnistuttu käyttämään hyväksi optista aberraatiota, jota normaalisti pyritään välttämään kaikin voimin.

Vaikka aineettomat oikeudet saattavat vaikuttaa varsinkin pienestä yrityksestä ylimääräiseltä kustannukselta, Optomedin Markku Virta painottaa niiden merkitystä osana yrityksen strategiaa.

”IPR voi olla se tekijä, joka viime kädessä ratkaisee sijoittajien kiinnostuksen tai isojen kauppojen onnistumisen. Haluamme näyttää esimerkillämme, kuinka IPR:n avulla voi luoda globaalin markkinan ja säilyttää asemansa markkinajohtajana.”

Palvelumme Optomedille

Patentit
Mallisuojat
Tavaramerkit
Uutuustutkimukset

OTA YHTEYTTÄ

Arto Karppinen
Partner, European Patent Attorney
arto.karppinen@kolster.com
020 137 0686