Skip to content

150 vuotta Kolsterin juhlaa

01.03.2024

Kuuntele blogi

150 vuotta Kolsterin juhlaa
4:52

Kolster 150

Rudolf Kolster perusti 150 vuotta sitten yrityksen, joka on säilynyt suvussa viiden sukupolven ajan. Mies on jättänyt jäljen myös teekkarikulttuuriin: tempauskäskyjä jakelevan myyttisen Jämeräpartaisen Insinöörin hahmon arvellaan kuvaavan juuri Rudolf Kolsteria.

Joskus suuret tarinat ovat pienestä kiinni. Suomalaisessa teollisoikeuksien historiassa olisi iso, Kolsterin mentävä aukko, jos insinööriopiskelija Rudolf Kolsterin kurssitoverina Hannoverissa ei olisi ollut muutamaa suomalaista. Ja jos eräs vuonna 1860 iloisessa seurassa vietetty ilta olisi jäänyt istumatta. Tämä kaikki kuitenkin tapahtui.

Pikaisella aikataululla Suomeen houkuteltu lahjakas saksalaisinsinööri Rudolf Kolster jätti Hannoverin kuningaskunnan ja lähti Suomen teknillisen koulun koneenrakennuksen opettajaksi. Loppu onkin suomalaisen patentoinnin historiaa. Nyt mies tervehtii tulijoita alan vanhimman suomalaisen yrityksen, Kolsterin, seinällä Helsingin Salmisaaressa. On juhlan aika, sillä tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta siitä, kun Rudolf toimi ensimmäisen kerran patenttiasiamiehenä.

Kolster-yrityksen alkuaikoina patenttihakemuksia tuli pari vuodessa ja vuonna 1899 jo 77 kappaletta. Ne olivat pitkään metalli-, konepaja- ja puunjalostuksen aloilta.

Suurin osa kansainvälisesti verkottuneen Rudolf Kolsterin hoitamista hakemuksista tuli ulkomailta. Hän oli kysytty asiantuntija myös kotimaassa ja toimi pyynnöstä muun muassa patenttiasetuksen asiantuntijana senaatissa.

Lukuisat tehtävät kuitenkin verottivat Rudolfin voimia, ja vuosisadan loppupuolella hän sai avukseen ja työnsä jatkajaksi poikansa Friedrichin.

Viides sukupolvi johdossa

Rudolfin kuoltua toimiston nimeksi tuli Rud. Kolster Söner. 1900-luvun alkuvuosikymmeninä toimisto nousi merkittäväksi asiantuntijaksi myös tavaramerkkien hoitamisessa.

Sotavuosina töitä oli vähän, mutta vaikeiden vuosien yli päästiin osin hyvän asenteen ansiosta. Synkimpänä lamavuonna 1992 yrityksen toimintakertomuksessa luki: Svåra tider öker idéer” eli ”Vaikeat ajat synnyttävät ideoita”.

Tämä sopeutumiskyvystä kertova asenne sekä jatkuvuus ovatkin olleet Kolsterin menestyksen avaimia. Ensimmäisten joukossa Kolster myös perusti eläkerahaston ja palkitsemisjärjestelmän työntekijöilleen.

Kolster on pysynyt kaikki nämä vuodet sukuyrityksenä – jo viiden sukupolven ajan. Johdossa on ollut aina suvun edustajia, mikä on taannut sen, että Rudolf Kolsterin henkinen perintö on säilynyt ja kasvanut yhteiskunnan kehittyessä ja maailman muuttuessa.

Tunnettuja maailmalla

Kolsterin historia on myös pitkien uratarinoiden jatkumo. Rudolf Kolsterin pojan Friedrichin leski Thyra peri yrityksen ja oli yhtiön palveluksessa viisi vuosikymmentä, osan niistä johdossa. Samaisessa testamentissa määrättiin osuudet myös Rudolfin kahden muun pojan pojille – Arne ja Åke Kolsterille – jotta yritys säilyisi perheyrityksenä. Tämä kaksikko osallistui ahkerasti kansainväliseen järjestötoimintaan toisen maailmansodan jälkeen, mikä oli yksi yrityksen kasvun avaintekijöistä.

Arne Kolster oli toimiston palveluksessa 60 vuotta, joista kolme vuosikymmentä toimitusjohtajana. Åken jälkeen hallituksen puheenjohtajaksi nimitettiin hänen poikansa Björn Kolster. Nykyinen yrityksen hallituksen puheenjohtaja on viidennen polven kolsterilainen, Björnin poika Kim Kolster.

Brändejä Forbesin listoilla

150 vuodessa Rudolf Kolsterin yhden miehen yrityksestä on kasvanut 80 huippuammattilaisen joukko. Forbes-talouslehden The World's Most Valuable Brands -listan tunnetuimmista 50 brändistä 28 prosenttia on Kolsterin suojaamia. Noin 200 globaalia merkinhaltijaa luottaa Kolsteriin tuoteväärennösten vastaisessa työssä.

Mahtoikohan Rudolf Kolster arvata, millaisen perinnön hän IPR-maailmaan jättää!

Jäljet vievät Jämeräpartaisen Insinöörin luo?

Teekkareiden myyttisen hahmon, Jämeräpartaisen Insinöörin, arvellaan kuvaavan juuri Rudolfia. Jämeräpartainen Insinööri on 1920-luvulta lähtien antanut teekkarikansalle hyvän tekemiseen tähtääviä tempauskäskyjä. Kolsterin tiedetään olleen pidetty ja kunnioitettu opettaja, jonka potretti aikanaan koreili Teknillisen Korkeakoulun Ylioppilaskunnan seinällä. Espoosta löytyy myös Jämeräpartaisen Insinöörin jalanjäljillä -patsas.

Jämeräpartaista Insinööriä ei kukaan ole oikeasti nähnyt, mutta kun Kolsterin pääkonttorin eteisessä olevaa Rudolfin muotokuvaa katsoo, yhtymäkohtia on helppo löytää. Rudolfilla on suora selkä, tiukka katse – ja hyvin jämerä parta.

Artikkelia on päivitetty. Se on alun perin julkaistu 26.4.2019.

OTA YHTEYTTÄ

LUE LISÄÄ:

Kim ja Björn Kolster: Olemme ylpeitä 150-vuotiaasta perheyrityksestä