Skip to content

Bisneksiä Arabiemiraateissa? Hoida ensin IPR kuntoon

17.02.2022

Miksi Arabiemiraattien erinomaisen ostovoiman hyödyntäminen edellyttää tavaramerkkejä ja IPR-oikeuksia sisältäviä sopimuksia? Kumppaniverkostoomme kuuluva UAE Office Director Zahra Ragbi kertoo tärkeimmistä paikallisista IPR-trendeistä, jotka vaikuttavat yrityksiin maailmanlaajuisesti.

Näyttää siltä, että kaikki yritykset haluavat laajentaa liiketoimintaansa Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin (UAE) eli Arabiemiraatteihin. Se on tunnettu kauttakulkupaikka, maassa on tuhansia kansainvälisiä yrityksiä eri toimialoilta, ja niiden määrä vain lisääntyy. Ulkomaalaisten osuus 9,99 miljoonan asukkaan väestöstä on 8,84 miljoonaa.

”Arabiemiraatit on houkutteleva kohde kaikille toimialoille. Meillä on vakaat poliittiset olot, hyvä tieto- ja viestintätekniikan infrastruktuuri sekä erinomainen ostovoima. Hallitus kannustaa innovointiin sekä pyrkii edistämään tekoälyä ja lohkoketjua hyödyntäviä ratkaisuja ja pysymään ajan tasalla kansainvälisistä standardeista uuden ja muutetun lainsäädäntönsä avulla”, kertoo Baianat Intellectual Propertyn UAE-osaston johtaja Zahra Ragbi.

Arabiemiraateissa on sekä aktiivisia kuluttajia että kiinnostavat investointimahdollisuudet – erityisesti niille yrityksille, jotka ymmärtävät IPR-oikeuksien merkityksen.

”Kaikki yritykset haluavat hyötyä vilkkaasta luovuudestamme ja innovointikyvystämme. Tämä tarkoittaa, että kilpailu immateriaalioikeuksista voi koventua. IPR-oikeuksien suojaa koskevat hakemukset on otettava vakavasti, ja suojaukset on tehtävä nopeasti. Jos yritystä tai sen tuotteita ja palveluja ei ole suojattu asianmukaisesti, loukkauksiin puuttuminen voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta”, Ragbi sanoo.

Loukkausten riski on suuri

Globaalit yritykset ovat innokkaita pääsemään Arabiemiraattien markkinoille maan korkean kulutuksen vuoksi. Markkinoille pyritään joko suoraan tai jakelijan tai lisenssin saajan kautta. Houkutteleva maailmanlaajuinen toiminta saattaa aiheuttaa riskejä yrityksille, jotka eivät ota tuotemerkkinsä suojausta vakavasti.

”Kun yritys haluaa tulla Yhdistyneiden arabiemiirikuntien markkinoille joko suoraan tai toimiluvan antajan tai jakelijan kautta, sen on syytä suojata ensin IPR-oikeutensa”, Ragbi korostaa.

Jos IPR-oikeuksien loukkaus päätyy tuomioistuimeen, paikallisen yrityksen tavaramerkin tai muun henkisen omaisuuden aiempi käyttö ratkaisee täytäntöönpanon kohtalon.

”Järjestelmämme perustuu alueellisen suojan ja first-to-file-periaatteeseen, joten aiempaa käyttöä ulkomailla ei lueta oikeudessa sen hyväksi. Vaikka uusi tuote tulisi markkinoille vain kokeilua varten, sitä hyödynnetään välittömästi, ellei sitä ole suojattu asianmukaisesti IPR-oikeuksilla.”

Ragbi suosittelee, että kaikki sikäläisten liikekumppaneiden kanssa tehtävät sopimukset laaditaan yhteistyössä IPR-oikeuksiin erikoistuneiden asiantuntijoiden kanssa.

”Näissä asioissa laadulla ja ammattitaidolla on todellakin merkitystä. Teemme rekisteröintejä ympäri maailmaa asiakkaille, jotka vievät tavaroita ulkomaille tai joilla on franchising- tai lisenssitoimintoja. Kolster on yksi tärkeimmistä kumppaneistamme ulkomailla, sillä odotamme kumppaneiltamme tarkkuutta, luotettavuutta ja yhteistyökykyistä konsultointia.”

Lainsäädäntö ja käytännöt muuttuneet merkittävästi

Yhdistyneiden arabiemiirikuntien liiton 50-vuotispäivää juhlittiin vuonna 2021. Maan hallitus suuntaa nyt vahvasti tulevaisuuteen ja on ottanut jatkuvasti käyttöön uusia lakeja ja lakimuutoksia erityisesti yritys- ja sijoittajakysymyksissä, jotta se pysyisi ajan tasalla kansainvälisistä standardeista.

”Hallitus ei ole aiemmin tehnyt näin laajoja muutoksia näin nopeasti. Madridin pöytäkirjan allekirjoittaminen on yksi esimerkki uusiin tavaramerkkeihin, tekijänoikeuksiin ja teollisuuslakeihin liittyvistä muutoksista. Uusilla laeilla lisättiin johdonmukaisuutta ja uudistettiin lain määritelmää useissa asioissa, jotka olivat ennen pääasiassa käytäntöjä ja joista ei ollut selkeää mainintaa laissa”, Ragbi kertoo.

Lisäksi mallien voimassaoloaikaa pidennettiin 10 vuodesta 20 vuoteen. Uusi laki on myös entistä väljempi uutuusvaatimuksen suhteen, sillä aiemmin keksinnön paljastaminen millä tahansa tavalla teki tuotteesta ennestään tunnetun.

”Nyt noudatamme kansainvälistä 12 kuukauden anteeksiantoaikaa (grace period) keksinnön julkistamispäivästä lukien. Laissa ei myöskään ollut aiemmin juurikaan mainintoja ohjelmistosuojauksesta. Uudessa laissa todetaan selvästi, että Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa ohjelmistoja ei voi suojata malleilla tai patenteilla, joten ne kuuluvat ainoastaan tekijänoikeuslain piiriin.”

Mukautumista kansainvälisiin käytäntöihin

Yksi uusimmista hallituksen tekemistä muutoksista vaikuttaa paikallisen väestön jokapäiväiseen elämään: Vuodesta 1990 lähtien Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa viikonloppua on vietetty perjantaina ja lauantaina. Näin ei ole enää.

”Koska suurin osa maailmasta työskentelee perjantaisin, määräaikojen käsittely IPR-asiantuntijana oli haastavaa. Hallitus on nyt ilmoittanut, että viikonloppu on muutettu tarkoittamaan lauantaita ja sunnuntaita. Monet ihmiset ovat järkyttyneet tästä dramaattisesta muutoksesta, koska se vaikuttaa sekä ammatilliseen että henkilökohtaiseen elämäämme.”

Uuden lainsäädännön ja muutosten todellinen laajuus ja yksityiskohdat jäävät nähtäviksi, sillä uudet IPR-oikeuksia koskevat lait pannaan täytäntöön tammikuuhun 2022 mennessä ja niihin liittyviä säädöksiä on tulossa myöhemmin lisää.

Baianat Intellectual Property on osa Kolsterin maailmanlaajuista kumppaniverkostoa, joka auttaa yrityksiä IPR-asioissa kautta maailman. Baianat Intellectual Property on erikoistunut IPR-oikeuksiin jo vuodesta 1964 lähtien, ja sillä on yli 25 toimipaikkaa 17 eri maassa. Tämä artikkeli on osa Kolsterin artikkelisarjaa, jossa kerrotaan IPR-oikeuksien maailmanlaajuisista suuntauksista.