Skip to content

Voisiko elektroninen lukko toimia avaimen liike-energiasta generoidulla sähköllä? Tästä pohdinnasta syntyi suomalainen menestystarina iLOQ. Yhtiö on omavoimaisella, ohjelmoitavalla ja patentoidulla lukkoteknologiallaan alansa edelläkävijä. Kolster on pitkäaikainen IPR-kumppani yhtiön alkuvaiheista lähtien.

Älykkäät ja helppokäyttöiset lukitusratkaisut valtaavat vuosi vuodelta lisää jalansijaa kansainvälisillä markkinoilla. Alan kiistaton edelläkävijä löytyy Oulusta: iLOQin kehittämä edistyksellinen lukkoteknologia muuttaa perinteisen mekaanisen lukituksen digitaaliseksi käyttöoikeuksien hallinnaksi lukkosylinteri kerrallaan.

”iLOQ on innovatiivinen yhtiö, joka on syntynyt muuttamaan maailmaa”, toimitusjohtaja Heikki Hiltunen kuvaa vuonna 2003 perustettua yhtiötä. Yhteistyössä Kolsterin kanssa mietitty suojausstrategia on tärkeä osa yhtiön kasvutarinaa.

”Kolsterin kanssa rakentamamme patenttisalkku suojaa tuotekehitystyömme tulokset hyvin ja kattavasti. Patenttiemme arvo on osoittautunut merkittäväksi. Pyrimme jatkossakin varmistumaan siitä, että IPR-omaisuutemme vahvistuu ja monipuolistuu entisestään”, Heikki Hiltunen vakuuttaa.

iLOQ - vanha artikkeli - 2023 - 02

iLOQin toimitusjohtaja Heikki Hiltunen sekä teknologiajohtajat Jyrki Kananen (Mechanics) ja Seppo Lohiniva (SW & Electronics). 

”Keksintö syntyi lukkosepänliikkeen asiakastarpeista”

Yhtiön perustaja Mika Pukari on keksijä ja käytännönläheinen visionääri iLOQin ydinteknologian takana. Hän toimi ennen iLOQin perustamista kymmenen vuotta yrittäjänä pyörittäen perheensä kanssa lukkosepänliikettä Oulussa. Tänä aikana hän näki konkreettisesti ne ongelmat, jotka liittyvät mekaaniseen lukitukseen.

iLOQin mekaniikkatiimin teknologiajohtaja Jyrki Kananen kertoo, että 2000-luvun alussa markkinoille alkoi tulla ensimmäisiä digitaalisia lukkoratkaisuja.

”Ne kaikki tarvitsivat kuitenkin toimiakseen jonkin virtalähteen tai paristot. Virransyötön järjestäminen rakennusympäristöissä oli joko hankalaa tai kallista, ja paristojen ongelmana oli niiden tyhjentyminen. Mika Pukari alkoi pohtia, olisiko mahdollista kehittää täysin ohjelmoitava lukkosylinteri, joka ei tarvitse minkäänlaista virtalähdettä”, Jyrki Kananen kuvaa lukkokeksinnön alkuvaiheita.   

Mika Pukari heitti ensin tutkimushaasteen Oulun yliopistolle. Hän halusi selvittää, onko avaimen työntöliikkeestä teoriassa mahdollista ”varastaa” niin paljon liike-energiaa, että sen avulla voisi saada lukkosylinterin toimimaan. Kun tutkimus vahvisti energian riittävyyden, Mika Pukari pisti keksijävaihteen päälle.

iLOQ - vanha artikkeli - 2023 - 01

”Olemme kymmenen vuotta kilpailijoitamme edellä”             

Kokeilujen kautta Pukari onnistui kehittämään liikkeestä sähköä tuottavan generaattoriratkaisun, joka on melko samanlainen iLOQin nykyisissäkin tuotteissa.

”Ne tuotteet, joita me tänä päivänä menestyksellisesti myymme, sisältävät yhä niitä alkuperäisiä keksintöjä ja jo ensimmäisten vuosien aikana patentoitua ydinteknologiaa. IPR:iä todella myös käytetään hyödyksi liiketoiminnassamme joka päivä”, Jyrki Kananen kertoo.

iLOQ on Kanasen mukaan maailman tasolla selkeä edelläkävijä omavoimaisissa lukkosylintereissä.

”Patenttiemme ansiosta olemme saaneet kehittää ja kasvattaa liiketoimintaamme vapaasti ilman kilpailua. Samanlaista omavoimaista ratkaisua ei ole maailmalta löytynyt. Kilpailijat tulevat meitä kymmenkunta vuotta jäljessä.”

”Seuraamme tarkasti, että ratkaisujamme ei kopioida”

iLOQ on ratkaissut kuudentoista vuoden aikana merkittäviä lukitukseen liittyviä teknisiä haasteita ja suojannut toimivimmat ratkaisut tarkasti yksinoikeudekseen. Niiden kiertäminen loukkaamatta iLOQin patenttioikeuksia on iso kapula kilpailijoiden tuotekehityksen rattaissa.

”Emme anna kilpailijoiden tehdä samanlaisia lukkoratkaisuja ja kopioida meitä – seuraamme tarkasti sekä itse että Kolsterin avulla, että patenttioikeuksiamme ei loukata.”

Merkittävä osa patenteista kytkeytyy mekaniikkaan jo siitäkin syystä, että yritys on korvaamassa mekaanisia lukkosylintereitä ohjelmoitavilla sylinteriratkaisuilla. Patenttisuojan piirissä on kuitenkin paljon laajempi järjestelmäkokonaisuus. Osa patenteista nojautuu vahvasti ohjelmistoihin, elektroniikkaan ja käytettävyyteen. Ohjelmisto- ja elektroniikkatiimin teknologiajohtaja Seppo Lohiniva vastaa tuotekehityksen suojauksesta tällä teknologia-alueella. Lukot kehittyvät suuntaan, jossa erillisiä avaimiakaan ei enää tarvita, vaan ne avautuvat esimerkiksi kännykällä. Pääsyoikeuksia ja käyttäjätunnistusta hallinnoidaan ohjelmistojen avulla.    

iLOQ - vanha artikkeli - 2023 - 04

”Kolster on meille arvostettu partneri”

Teknologiajohtajat Jyrki Kananen ja Seppo Lohiniva kertovat, että heidän työtään patenttiasioiden hoidossa on helpottanut huomattavasti se, että Kolsterin eurooppapatenttiasiamiehet ovat olleet mukana iLOQin teknologian suojauksessa alkuvaiheista lähtien pidempään kuin he itse.

”Kun alamme selvittää Timolle tai Pertille (Pertti Brockman) jotakin uutta ideaa, he pääsevät vauhdilla kiinni siihen, mistä on kyse ja olisiko keksintö patentoitavissa”, Jyrki Kananen kuvaa keskusteluita, joissa ollaan heti asian ytimessä. Teknologia-alan patenttijulkaisutkin ovat jo asiamiehille entuudestaan tuttuja.

Seppo Lohiniva täydentää, että pitkän yhteistyön ansiosta kolsterilaiset ymmärtävät hyvin myös liiketoimintanäkökulman ja ne syyt, miksi ja minkälaisia patentteja yhtiön kannattaa tavoitella.

”Siinä tarvitaan alan ja tekniikan syvällinen osaaminen ja lisäksi kaikki patenttitekniset ja juridiset aspektit, jotta keksinnöt pystyy kirjoittamaan oikealla tavalla ’patenttienglanniksi’. Minun silmissäni se on ihan oma kielensä”, Lohiniva toteaa.

Molempien mielestä läheltä löytyvä paikallinen asiantuntija-apu on myös selvä etu. Tuttujen asiamiesten puheilla on helppo piipahtaa neuvonpidossa aina tarvittaessa.

”Kolster ei ole meille pelkkä toimittaja, vaan partneri ja arvostettu yhteistyökumppani. Kun viemme asioita yhdessä keskustellen eteenpäin, olemme hyvin avoimia ja ratkaisuhakuisia. Yhteistyömme pohjautuu luottamukseen, ja olemme saaneet hyviä näkökulmia ja vinkkejä siihen, miten asioissa kannattaa edetä.”

”Täsmätutkimuksia ja tietoa päätösten tueksi”

iLOQ hyödyntää patenttiasiamiesten kokemusta myös oman toimintavapautensa varmistamisessa sekä kilpailija- ja patenttitiedon analysoinnissa.

”Kolster on auttanut meitä esimerkiksi selvittämään, että emme riko jonkun toisen patenttia ottamalla käyttöön jonkin uuden ratkaisun, jolle emme näe hyödyllisenä hakea itse patenttia. Emme halua tulla yllätetyiksi patentinloukkaussyytteillä”, Lohiniva kertoo yhteistyöstä mahdollisten IPR-riskien ennakoinnissa.

Toisaalta myös jokainen uusi patentti salkussa antaa lisää varmuutta omasta toimintavapaudesta, kun eri maiden patenttivirastojen tutkijat ovat jo etsineet patentoinnille esteitä niitä löytämättä.  

”Olemme lisäksi selvittäneet Kolsterin avulla, onko kilpailijoillamme patentteja sellaisella alueella, johon olemme suuntaamassa omaa jatkokehitystämme. Olemme saaneet täsmätietoa päätöstemme tueksi.”

iLOQin patenttisalkku kokonaisuudessaan on myös tarkasti analysoitu erillisenä projektina. Patentit on todettu suojapiiriltään vahvoiksi, eikä näköpiirissä ole IPR-riskejä kilpailijoiden taholta. Patenttisalkku on viritetty vahvaan kasvuun.

iLOQ - vanha artikkeli - 2023 - 05

”Kotimarkkinat Euroopassa tavoitteena globaali kasvu”

Yhtiön päämarkkinat ovat vielä Euroopassa, mutta suojaus on rakennettu globaalia liiketoimintaa varten. Euroopan maiden lisäksi patenttisalkusta löytyy jo tulevaisuuden liiketoiminnalle tärkeitä maita kuten USA, Kanada, Japani, Intia, Kiina, Etelä-Korea, Taiwan, Australia ja Venäjä.

Vuonna 2017 yhtiö sai tasavallan presidentin myöntämän kasvuyrityspalkinnon. Myös viime vuonna kasvu jatkui vahvana: liikevaihtoa kertyi 50 miljoonaa euroa, 25 prosenttia edellisvuotta enemmän.

”Tavoitteemme on, että pystymme kasvattamaan myyntiä myös seuraavien viiden vuoden aikana 2530 prosentin tasaisella vuosivauhdilla, kun globaalit lukkomarkkinat kasvavat noin 14 prosenttia vuodessa”, Jyrki Kananen kertoo.

Markkinoiden valloituksessa iLOQ etenee hallitusti maa kerrallaan, sillä lukkosylinterit ja standardit ovat hyvinkin erilaisia eri maissa. Lisäksi jokaisessa maassa tarvitaan maakohtaiset tyyppihyväksynnät. Liikevaihtoa yhtiö tahkoaa toistaiseksi kahdella päätuoteperheellä, Skandinavian ovaalimallilla ja EU-markkinoiden DIN-standardimallilla, joka soveltuu myös Lähi-itään ja osin Kiinaankin. Kasvupotentiaali on valtava: noin 90 prosenttia maailman lukoista on vielä mekaanisia. Pääosa alan kasvusta syntyy digitaalisista lukkoratkaisuista. 

Kansainvälinen kumppani- ja jälleenmyyntiverkostokin on jo laaja. Tyypillisesti kaupan loppuasiakkaan kanssa sinetöi paikallinen lukkosepänliike, joka vastaa myös asennuksesta ja teknisestä tuesta.

”Mallisuojaus ja iLOQ-brändi keskiöön myös formulavarikoille”

Patentoinnin ohessa IPR-salkkua on vahvistettu tuotteiden ulkomuotoa suojaavilla mallioikeuksilla. Mallisuojat tuovat lisäsuojaa suoraa tuotekopiointia vastaan. Myös pääbrändi ja tuotenimiä on suojattu aktiivisesti Kolsterin avustuksella.

”Olemme tähän asti kehittäneet erityisesti teknologiaa ja investoineet sen suojaukseen, nyt menemme myös muotoilu ja kaupallinen kulma edellä ja rakennamme iLOQ-brändiä. Emme halua tehdä tuotteita vain insinöörinäkökulmasta, vaan haemme kilpailuetua myös käytettävyydestä ja brändistä. Saamme niistä lisää kilpailuetua”, toimitusjohtaja Heikki Hiltunen sanoo painokkaasti.

Vuoden alussa iLOQ sai brändilähettilääkseen Kimi Räikkösen, maailmanlaajuisesti tunnetuimman suomalaisen urheilijan. Kimin kautta yhtiö on jo saanut uudenlaisen ulottuvuuden medianäkyvyyteen sekä ansainnut kansainvälistä huomiota Kimin 1,6 miljoonan Instagram-seuraajan keskuudessa ja varikoilla.

”Kimi sopii meille persoonana hyvin, sillä hän on oman tiensä kulkija niin kuin myös iLOQ – mekin teemme asiat omalla tavallamme alan pioneerina. Teemme huipputeknologiaa, joka on ainutlaatuista.”

iLOQ - vanha artikkeli - 2023 - 03

Haluatko keskustella kasvuyritykselle sopivasta patentointistrategiasta?

OTA YHTEYTTÄ

 

Pertti Brockman
pertti.brockman@kolster.fi
+358 50 5242409