Skip to content

IPR-asiat esillä oikeusministeri Häkkäsen tapaamisissa Kiinassa

02.02.2018

1.3.2018

Suomalaisten yritysten IPR-haasteet olivat vahvasti agendalla oikeusministeri Antti Häkkäsen tapaamisissa Pekingissä suomalaisten yritysten edustajien ja Kiinan oikeusviranomaisten kanssa. Tarkemmin asiaan perehdyttiin 2.2.2018 ministeri Häkkäsen johdolla ja Kolsterin tekemän katsauksen pohjalta. 

Timo Helosuo-Antti Häkkänen

Lainsäädäntö kunnossa mutta soveltamisessa haasteita 

Kiinan IPR-lainsäädäntö on kehittynyt nopeasti kansainväliselle tasolle. Lakien soveltamisessa on edelleen kuitenkin merkittäviä haasteita ja käytännön ongelmat liittyvätkin yleensä niihin.

”Yritysten lähtiessä Kiinaan on perusasioiden oltava kunnossa. Näitä ovat mm. oman nimen ja tuotemerkkien suojaaminen”, toteaa Kolsterin toimitusjohtaja Timo Helosuo.

Hänen mukaansa systemaattinen vilpillisessä mielessä tehty yritysten nimien ja tuotemerkkien rekisteröiminen on yleistä. Tässä hyödynnetään mm. messuilla kerättyä tietoa yrityksistä ja tuotteista. 

Lainsäädännön soveltamisen kannalta haasteellisia ovat riitatilanteissa lopputulosten ennakoimattomuus, pitkät käsittelyajat sekä kansainvälisesti katsottuna alhaiset korvaustasot. Oikeuskäsittelyssä Kiinan ulkopuolista merkin käyttöä ei välttämättä tunnusteta. Tämä vaikeuttaa oikeuskäsittelyjä oman tuotemerkin palauttamisessa oikealle omistajalle. 

Kopiotuotteiden valmistus ja myynti ovat edelleen jatkuva ongelma. Internetin kiinalaisilla markkinapaikoilla tapahtuva väärennösten myynti voi taloudellisten menetysten lisäksi aiheuttaa vahinkoa yritysten brändille, kun laadultaan heikot kopiot päätyvät kuluttajien käsiin. Työkalut ja käytännöt näiden estämiseksi ovat onneksi kehittyneet. 

Valtiollisella tasolla Suomella on hyvä keskusteluyhteys Kiinan viranomaisten kanssa. Ministeri Häkkänen näki hyvän mahdollisuuden Suomelle vauhdittaa IPR:iin liittyvien ongelmien ratkaisemista. Tätä voidaan tehdä hyödyntäen olemassa olevia kanavia ja suomalaista IPR- sekä lainsäädäntötyön osaamista.

Kolster China Desk™ auttaa yrityksiä hallitusti Kiinan markkinoille:

OTA YHTEYTTÄ

Timo Helosuo
CEO
timo.helosuo@kolster.com
040 576 1659

Näin Kolster China Desk palvelee

LUE LISÄÄ

Kuhinaa Kiinan markkinoilla – näin suojaat tavaramerkkisi Kiinassa

Miten menestyä brändinhaltijana idän talousmahdissa

Immateriaalioikeudet kuluista rahaksi Kiinan markkinoilla

Aasia-spesialisti auttaa Kiinan markkinoiden valloituksessa

IPR-asiantuntija rakentaa siltoja Kiinan ja Suomen välille

Kiinan mahdollisuudet piilevät kovassa kilpailussa

Myyttejä Kiinan markkinoista

Tutkimus: Yrityspäättäjät eivät pidä Kiinaa kilpailijana – kiinalaisinvestointien kasvuun sen sijaan uskotaan

Kolsterille jälleen palkinto Kiinassa: Vuoden 2019 suositeltavin kansainvälinen IP-yritys

Kiinan IPR-markkinat pähkinänkuoressa

Kolster avasi toimiston Kiinan innovaatioalueelle

Kolster valittu jäseneksi Kiinan tavaramerkkiyhdistykseen