Skip to content

IPR-tarpeita Isossa-Britanniassa? Palvelut saa nyt suoraan Kolsterilta

15.06.2022

Iso-Britannia on 67 miljoonan asukkaan markkina, jonka mahdollisuudet kannattaa hyödyntää, vaikka saarivaltio ei enää kuulu Euroopan unioniin. Kolsterin kautta suojaat siellä tavaramerkkisi joustavasti ja kustannustehokkaasti sekä hyödynnät paikallisen sarjamerkin edut.

Tiesitkö, että Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneessä kuningaskunnassa (UK) voit suojata jopa kuusi variaatiota samasta tavaramerkistä yhdellä hakemuksella? Tuottoisaa markkinaa ei kannata sivuuttaa olettamalla, että Ison-Britannian ero EU:sta eli Brexit vaikeuttaisi siellä suomalaisyritysten IP-oikeuksien suojaamista.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että EU-tavaramerkkihakemus ei kata enää Isoa-Britanniaa. Tavaramerkille tulee hakea sinne suojausta erillisellä hakemuksella, joka jätetään suoraan UK:n tavaramerkkivirastoon. Ulkomaisen hakijan on käytettävä hakemuksen tekemiseen paikallista asiamiestä, ja sellaisena toimii nyt myös Kolster.

Isoon-Britanniaan tähtääviä ja siellä jo toimivia suomalaisyrityksiä palvelee Kolsterilla maan IPR- mahdollisuuksista ymmärtävä tehotiimi: Head of UK Operations, Service Manager Elina Ljungberg ja IP Lawyer, European Trademark Attorney Anne Nyström. Ljungbergin vastuulla on hakemusten tekeminen, Nyström vastaa hakemusten asiamiestyöstä. Molemmilla on vankka kokemus kaikista suojausmuodoista sekä sikäläisen tavaramerkkirekisteröinnin yksityiskohdista. Edustamme päämiehiä myös virastossa käytävissä väitemenettelyissä.

"Asiakkaamme pystyvät hoitamaan kauttamme IPR-asiansa entistä kattavammin. Keskittäminen säästää niin aikaa, vaivaa kuin rahaakin”, Ljungberg sanoo.

Tavaramerkin rekisteröinnissä bona fide -vaade

Tavaramerkin suojausprosessin kustannukset ovat UK:ssa jokseenkin samat kuin haettaessa suojausta Suomen markkinoilla. Prosessi voi kuitenkin olla nopeampi kuin EU:ssa.

”Kun asiakas ottaa meihin yhteyttä, saamme tavaramerkkihakemuksen vireille Isoon-Britanniaan tarvittaessa samana tai seuraavana päivänä. Sujuvassa tapauksessa koko suojausprosessi saattaa kestää vain 3–5 kuukautta”, Ljungberg kertoo.

UK:n tavaramerkkilainsäädännön erityispiirteisiin kuuluu niin sanottu bona fide -vaade.

”Rekisteröintiä hakevalla on oltava aikomus käyttää merkkiä vilpittömässä mielessä (bona fide). Monissa muista maista poiketen rekisteröintiä ei siis voi hakea merkille, jota ei ole aikomusta käyttää. Jos joku myöhemmin väittää, että hakijalla ei ollut vilpitöntä aikomusta käyttää merkkiä, osoitukseksi vilpittömyydestä voidaan katsoa esimerkiksi suunniteltu mutta peruttu tuotelanseeraus”, Nyström selventää. Tämä myös korostaa merkin käytön dokumentoinnin tärkeyttä sekä UK:ssa että muualla.

Sarjamerkkisuojasta kattava suoja yhdellä hakemuksella

Useimmissa maissa tavaramerkkisuoja koskee ainoastaan sitä tavaramerkin muotoa, jolle suojaa on haettu. Jos suojataan esimerkiksi mustavalkoinen tavaramerkki, värilliselle merkille on haettava suoja erikseen. Yhdistyneessä kuningaskunnassa tavaramerkille voi saada laajan sarjamerkkisuojan yhdellä ja samalla hakemuksella. Tästä on hyötyä yritykselle, jolla on tavaramerkistään useita variaatioita, kuten värivaihtoehtoja.

"Sarjamerkkihakemuksella voi hakea rekisteröintiä esimerkiksi logon tavaramerkille, josta on erilaisia väri- tai kirjasinvaihtoehtoja. Variaatioita voi olla enintään kuusi. Sarjamerkkihakemus ja -rekisteröinti on hieman yksittäistä hakemusta kalliimpaa, mutta huomattavasti edullisempaa kuin useiden erillisten tavaramerkkihakemusten vireillepano", Nyström kertoo.

Sarjamerkin tulee tarkoittaa samaa sekä kuulostaa ja näyttää samalta

Sarjamerkin – kuten tavallisenkin tavaramerkin – pitää olla erottamiskykyinen eli sen on erotuttava markkinoilla tietyn yrityksen tuotteeksi tai palveluksi. Se ei saa vain kuvailla tuotetta tai palvelua.

Sarjamerkin pitää myös näyttää ja kuulostaa samalta, kun sitä arvioidaan suhteessa toisiin merkkeihin. Yhdistyneen kuningaskunnan patenttitoimisto UKIPOn (UK Intellectual Property Office) sivulta lainatut esimerkit havainnollistavat asiaa.

Saman merkin värillinen ja mustavalkoinen versio on käsitettävissä sarjaksi, sillä ne näyttävät samalta eikä väriero vaikuta merkin tunnistettavuuteen.20220530_UK-artikkeli_03

Kaikki kolme merkkiä ovat sarja, sillä niiden erot ovat hyvin pieniä. Kaikki kuulostavat samalta ja tarkoittavat samaa.

20220614_UK-artikkeli_05

Nämä kaksi merkkiä eivät ole sarja, koska ne näyttävät oleellisesti erilaisilta.20220614_UK-artikkeli_06

Kuvat: The National Archives, https://www.nationalarchives.gov.uk

OTA YHTEYTTÄ

Elina Ljungberg
Head of UK Operations, Service Manager, Senior IP Specialist
elina.ljungberg@kolster.com
045 271 3448

Anne Nyström
IP Lawyer, European Trademark Attorney
anne.nystrom@kolster.com
045 7820 1708