Tavaramerkit  ⋅   Patentit  ⋅   Mallioikeudet  ⋅   IPR-uutiset

Kansainvälinen palvelutiimi tuo tehoa IPR-asioiden hoitoon

08.12.2021
Takaisin

Lokakuussa 2020 aloittanut Global Paralegal Services -yksikkömme palvelee IPR-prosessien kaikissa vaiheissa asiakaslähtöisesti ja teknologiaa sekä automaatiota hyödyntäen. Tavoitteena on varmistaa saumaton palvelukokemus.

Kolsterin Global Paralegal Services -yksikkö on jaettu neljään palvelutiimiin, joista jokainen edustaa oman erityisalueensa syväosaamista. Yksikkö tarjoaa työkaluja ja asiantuntijapalveluita kaikissa IPR-prosessin vaiheissa.

”Laitamme virastoon vireille uusia suojaushakemuksia, vastaanotamme välipäätöksiä ja raportoimme ne asiakkaalle sekä valvomme IP-oikeuksien voimassaoloon liittyviä määräaikoja. Paralegalimme hallinnoivat virallisia dokumentteja kuten valtakirjoja, hoitavat hakemuksiin liittyvää laskutusta ja vastaavat asiakkaiden monenlaisiin kysymyksiin", Global Paralegal Services -yksikön vetäjä Salla Lamberg kuvailee.

Global Paralegal Services -yksikkö on rajapinta, jonka kautta Kolsterin koko palvelutarjonta – moniammatillinen osaaminen, laaja verkosto ja ulkomaiset kumppanit – on asiakkaan ulottuvilla.

Työtä tehdään myös tiimirajojen yli. Tavoitteena on, että jokainen paralegalina toimiva osaa kertoa asiakkaille kaikista Kolsterin palveluista ja ohjata kysyjän oikean asiantuntijan puheille.

Kolsterin tavoitteena on asiakkaan kilpailuedun luominen

Immateriaalioikeuksien turvaaminen ja vaaliminen on prosessi, jossa hakemukset ovat jatkuvassa liikkeessä. Kun asiakas ottaa yhteyttä Kolsteriin, ensiksi pohditaan, mikä olisi hänen keksinnölleen tai tarpeeseensa paras suojaus: tavaramerkki, hyödyllisyysmalli, mallisuoja vai patentti. Kun asiasta on yhteisymmärrys, hakemusta aletaan työstää yhdessä asiakkaan kanssa.

IPR-työssä maltti on valttia. Lopullisessa päätöksessä voi kestää, etenkin jos haetaan suojausmuodoista järeintä, patenttia.

”Työn tarkoitus on luoda yrityksille kilpailuetua IPR:n avulla. Innovaatioiden, mallien, konseptien ja brändien suojaamisessa on potentiaalia, joka voidaan realisoida liiketoiminnassa. Siksi IPR-kustannukset ovat investointi kannattavuuteen ja kasvuun”, Lamberg summaa.

Paralegal saa prosessin sujumaan

Palvelutiimien paralegalit toimivat Kolsterin asiamiesten, juristien ja muiden IPR-ammattilaisten rinnalla asiantuntijatehtävissä. Asiamies vastaa IPR-hakemuksen luovasta sisällöstä, kun taas paralegalin kontolla ovat hakuprosessiin liittyvät muodollisuudet ja hallinnolliset tehtävät.

”Palkitsevinta on, kun jokin hankala ongelma on onnistuttu ratkaisemaan asiakkaan eduksi yhdessä kollegojen kanssa”, kertovat IP Administratorit Marika Aartio ja Karita Garavet.

He ovat palvelutiimien uusimmat vahvistukset. Aartio työskentelee yksikön Filing-tiimissä, joka keskittyy patenttihakemusten vireillepanoon ja Garavet Prosecution-tiimissä, jonka erityisalaa ovat patenttihakemusten välipäätökset.

Pitkän linjan IPR-osaaja ja patenttihakemusten asiantuntija Aartio työskenteli Kolsterilla 2002–2016 ja palasi takaisin syyskuussa 2021. Samaan aikaan Kolsterilla aloittanut Garavet tuo yksikköön kokemusta niin patenttialalta kuin teollisuudesta.

Työ, joka opitaan tekemällä

IP Specialist, IP Administrator, patenttiassistentti – paralegalit työskentelevät monella nimikkeellä, mutta suoraa suomenkielistä vastinetta toimenkuvalle ei ole. Suomessa paralegalin työhön ei ole tarjolla tutkintoa, mutta työn ohella voi täydentää osaamistaan täsmäkoulutuksilla. Usein ammattilaiseksi kasvetaan kuitenkin työtä tekemällä, kokeneiden kollegojen perehdytyksessä. Moni alalle hakeutuva on opiskellut kauppatieteitä tai oikeustiedettä.

Marika Aartio on tietohallintoon suuntautunut liiketalouden merkonomi. Karita Garavet täydentää parhaillaan liiketalouden tradenomin opintojaan ja suorittaa työn ohella MBA-tutkintoa muutosjohtamisen koulutusohjelmassa.

”Hallitsen erityisen hyvin patenttihakemukset, mutta tässä työssä oppii aina uutta. Se pitää mielenkiinnon yllä. Global Paralegal Services yksikössä saan myös osallistua työprosessien kehittämiseen. Takaisin Kolsterille houkuttelivat selkeät työprosessit, mukava työporukka ja esimies, josta olin kuullut paljon hyvää”, Aartio kertoo.

”Paralegal-tehtävissä voin hyödyntää muun muassa mobiililaitteiden tuotekehitysohjelmissa hankkimaani osaamista. Minua kiehtoo kehittyä IPR-alan syväosaajaksi sekä tutustua erilaisiin asiakasyrityksiin ja toimialoihin”, Garavet tiivistää.

IPR-alalla yksityiskohdilla on merkitystä. Paralegalin työssä on hyötyä huolellisesta ja tarkasta – jopa perfektionistisesta – luonteenlaadusta. Aartio ja Garavet tunnistavat itsessään nämä ominaisuudet.

”On kunnia-asia tehdä laadukasta jälkeä”, Aartio kiteyttää.

Kaipaatko apua yrityksesi IP-oikeuksien hallinnointiin? Ota yhteyttä tai varaa maksuton konsultaatio!

Ota yhteyttä

Lisätietoja:

Salla Lamberg
Director, Global Paralegal Services

salla.lamberg@kolster.com

040 923 0094