Skip to content

Kolsterin edustama Apple Inc. puolusti menestyksekkäästi Apple -brändiään markkinaoikeudessa

16.02.2024

Markkinaoikeuden mukaan Alpineapple aiheuttaa sekaannusvaaran Apple -tavaramerkkiin. Lisäksi merkin Alpineapple rekisteröinnille on laajalti tunnetun tavaramerkin Apple suojaan perustuva este.

Yksityishenkilö haki Suomessa tavaramerkin rekisteröintiä sanamerkille Alpineapple käytettäväksi muun muassa tietokoneavusteiseen suunnitteluun tarkoitetuille ohjelmistoille ja erilaisille tieteellisille ja teknologisille suunnittelupalveluille sekä biologian ja kemian alan analyysi- ja tutkimuspalveluille tavaramerkkiluokissa 9 ja 42. Koska merkki Alpineapple sisälsi Apple Inc:n suojatun tavaramerkin Apple, Apple Inc. päätti puolustaa brändiään lähelle tulevaa merkkiä vastaan.

Apple Inc. vastusti merkin Alpineapple rekisteröintiä ensin väitteellä ja haki edelleen muutosta Patentti- ja rekisterihallituksen antamaan väitepäätökseen markkinaoikeudelta. Markkinaoikeus hyväksyi Apple Inc:n valituksen tuoreessa päätöksessään (Nro 69/2024), kumosi väitepäätöksen ja palautti asian Patentti- ja rekisterihallitukselle merkin Alpineapple rekisteröinnin kumoamiseksi.

Alpineapple aiheuttaa sekaannusvaaran

Apple Inc:llä on useita aiempia Suomessa voimassa olevia Apple-tavaramerkkejä, jotka on suojattu laajasti erilaisten tavaroiden ja palveluiden yhteydessä käytettäväksi. Markkinaoikeus katsoi, että Apple Inc:n aiemmat tavaramerkit kattavat valtaosin identtisiä tavaroita ja palveluita kuin Alpineapple-merkki. Lisäksi merkki Alpineapple on jossain määrin samankaltainen kuin Apple-tavaramerkit erityisesti siksi, että Alpineapple sisältää merkin Apple sellaisenaan ja Alpineapple on ymmärrettävissä sanojen Alpine ja apple yhdistelmäksi.

Apple Inc:n Apple-tavaramerkit ovat erottamiskykyisiä ja erityisesti IT- ja teknologia-alalla vahvasti erottamiskykyisiä niiden maineen ja laajalti    tunnettuuden ansiosta. Kyseessä olevien tavaroiden ja palveluiden kohderyhmä muodostuu asiantuntevasta yleisöstä, kuten arkkitehdeistä ja teollisista muotoilijoista, jotka käyttävät tietokoneavusteista suunnittelua. Vaikka tällaisen kohdeyleisön tarkkaavaisuusaste on tavanomaista korkeampi, kohdeyleisö saattaa luulla Alpineapple -merkittyjen tuotteiden ja palveluiden olevan peräisin Apple Inc:ltä. Merkkien välillä on siten sekaannusvaara.

Laajalti tunnetun tavaramerkin Apple suoja

Tavaramerkki Apple on Suomessa laajalti tunnettu tavaramerkki IT- ja teknologia-alalla. Markkinaoikeus katsoi, että merkin Alpineapple rekisteröinnille Suomessa on laajalti tunnetun tavaramerkin Apple suojaan perustuva este myös siltä osin kuin Apple -merkkien suoja ei kata samankaltaisia palveluja kuin merkin Alpineapple rekisteröinti, eli lähinnä biologian ja kemian alan analyysi- ja tutkimuspalveluja tavaramerkkiluokassa 42.

Markkinaoikeus arvioi, että tavaramerkin Apple maine on niin vahva, että se ulottuu yli IT- ja teknologiasektorin. Lisäksi biologian ja kemian alalla käytetään laajasti teknologiaa. Siten on mahdollista, että biologian ja kemian alan asiantuntijayleisö yhdistää mielessään merkin Alpineapple Apple Inc:n jossain määrin samankaltaiseen ja laajalti tunnettuun, vahvasti erottamiskykyiseen ja maineikkaaseen merkkiin Apple. Merkin Alpineapple käyttö hyödyntäisi epäoikeudenmukaisesti tavaramerkin Apple erottamiskykyä ja mainetta. Laajalti tunnetun tavaramerkin Apple suoja muodosti siten kokonaisvaltaisen esteen merkin Alpineapple rekisteröinnille Suomessa.

Mietitkö brändin suojausta ja haluat välttää riskejä tavaramerkin haussa? Avustamme mielellämme kaikissa brändin suojaukseen ja puolustamiseen liittyvissä kysymyksissä.

OTA YHTEYTTÄ

Sini Petsalo
Associate Partner, Industrial Property Attorney, Licensed Trial Counsel, European Trade Mark and Design Attorney
sini.petsalo@kolster.com
+358 40 540 2505