Skip to content

Näin hyödynnät EU:n pk-yritysrahaston IPR-tuet vuonna 2024

02.02.2024

Pienet ja keskisuuret yritykset voivat jälleen vuonna 2024 hakea tukea Euroopan unionin teollisoikeusviraston (EUIPO) SME Fund -rahastosta. SME Fund kannustaa eurooppalaisia pk-yrityksiä aineettoman omaisuuden kartoittamiseen ja suojaamiseen.

“EU:sta on tarjolla myös tänä vuonna hyviä uutisia innovatiivisille pk-yrityksille. Edellytykset täyttävä pk-yritys voi saada yhteensä jopa yli 7000 euron edestä tukea, joka auttaa suojaamaan aineetonta omaisuutta”, kertoo Kolsterin IP Lawyer Jussi Ilvonen.

Rahanarvoinen tuki IPR:n suojaamiseen

SME Fund -tukea voi saada neljään tarkoitukseen: IP Scan -esianalyysiin, tavaramerkin tai mallioikeuden rekisteröintimaksuihin, patenttien rekisteröintimaksuihin sekä kasvinjalostajan oikeuksiin liittyen. Tuki jaetaan arvosteleinä eli vouchereina. Yritys voi hakea useampaa seuraavista arvoseteleistä:

  • 1350 euron arvoinen IP Scan -arvoseteli
  • 1000 euron arvoinen tavaramerkki- ja/tai mallioikeusarvoseteli
  • 3500 euron arvoinen patenttiarvoseteli
  • 1500 euron arvoinen yhteisön kasvinjalostajanoikeus-arvoseteli 

Arvosetelit kattavat 50–75 prosenttia tavaramerkki-, mallioikeus- ja patenttihakemusten virastomaksuista sekä 90 prosenttia IP Scan -palvelun kustannuksista.

Tuen hakeminen on helppoa

SME Fundista myönnettävien tukien hakuaika päättyy 6.12.2024. Hakuaika voi päättyä arvosetelikohtaisesti jo aiemminkin, mikäli avustusvarat loppuvat ennakkoon.

“Hakeminen on suoraviivaista ja nopeaa. Tukea voi hakea vuosittain, ja päätös voi tulla jopa 2–3 viikossa”, Ilvonen kertoo.

Hakuprosessissa on neljä vaihetta: tuen hakeminen, tuen myöntäminen, palvelun tilaaminen ja maksaminen IPR-palveluntarjoajalle (esim. Kolster) sekä setelin arvon mukaisen korvauksen hakeminen EUIPO:lta.

EUIPO:lle tehtävään tukihakemukseen tarvittavia liitteitä ovat yrityksen tiliote, alv-todistus tai mahdollinen rekisteröintitieto-ote. Hakemuksen voi jättää yrityksen omistaja, työntekijä tai valtuutettu edustaja. Voit jättää hakemuksen EUIPOn sivustolla.

IP Scan -palvelulla kartoitat IPR:n tilan

Kolsterin IP Scan -palvelu tarjoaa auktorisoidun IP Scan-asiantuntijan tekemän alustavan IPR-kartoituksen. Palvelun avulla selvität yrityksesi aineettoman omaisuuden tilan, suojauksen tarpeen ja ilmeisimmät kaupallistamisen mahdollisuudet.

”IPR-esianalyysipalvelu (IP Scan) tarjoaa hyvän perustietopaketin IP-oikeuksista ja niiden soveltuvuudesta omaan yritystoimintaan sen nykytilassa. IP Scan sopii erityisesti esimerkiksi alkuvaiheessa oleville yrityksille ennen mahdollista IPR-strategian laadintaa tarkempine ohjeistuksineen ja analyyseineen”, kertoo Ilvonen.

Onko sinulla suojattavaa aineetonta omaisuutta tai haluatko kartoittaa aineettoman omaisuutesi tilan? Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää.

OTA YHTEYTTÄ