Skip to content

Nopea nappaa nyt parhaat päältä

30.06.2023

Houkuttelevatko yrityksen kansainvälistyminen ja kasvu? Tulevaisuutta kannattaa nyt tarkastella mahdollisuuslinssien läpi, ei uhkakuvia maalaillen. Mahdollisuuksiin keskittyminen houkuttelee esille myös innovaatioita – ja aika on niille otollinen.

Elämme disruptiossa eli tilanteessa, jossa vanhat toimintatavat murtuvat. On aika valita, seuraammeko entisiä pelisääntöjä, rikommeko niitä vai luommeko uusia. Kasvua ja kansainvälistymistä tavoitteleva yritys etsii muuttuneessa tilanteessa uusia vaihtoehtoja.

Kiinan markkinan avautuminen vuodenvaihteessa tiukkojen koronarajoitusten jälkeen muistutti meille, että nyt jos koskaan nopeat syövät hitaat. Tahti kiristyy, ja markkinaosuuksia jaettaessa nopeimmat nappaavat parhaat päältä. Kun hiljaiset signaalit kertovat, että uusia mahdollisuuksia avautuu, nopeimmat ovat jo tarttuneet niihin.

Maailmalle tähyilijän on katseltava karttaa uusin silmin, sillä asetelmat ovat muuttuneet. Kiina on edelleen hieno markkina oikein annosteltuna. Yhdysvalloissa Nato-kortti avaa suomalaisille teknologiayrityksille uusia ohituskaistoja. Euroopassa uudenlaisen tulevaisuuden rakentaminen alkaa viimeistään Ukrainan jälleenrakennuksen myötä.

Lisääntyvän vauhdin ja uusien pelisääntöjen omaksumisen lisäksi kansainvälistyvän yrityksen on oltava valmiina kehittämään myös omaa osaamistaan innovaatioiden kaupallistamisessa. Uusia otteita tarvitaan tarttumisessa lisensointimahdollisuuksiin, eri teknologioiden yhdistämiseen ja yhteistyösopimusten solmimiseen sekä eri markkinoiden testaamiseen.

Markkinoiden testaaminen tai valloittaminen ei kuitenkaan onnistu, ennen kuin olet valloittanut asiakkaasi. Vietä kohdemaassa aikaa, jotta ymmärrät kulttuuria, asiakasta ja hänen tarpeitaan. Älä luota siihen, että tuotteesi myyvät itse itsensä, vaan ota asiakas mukaan niiden kehittämiseen. Tee samalla sopimuksia, jotka poistavat turhat riskit. Näin rakennat kokonaisuuden, jolla puhuttelet asiakasta ja tasoitat tietä uusille markkinoille. Kolster on kumppanisi kasvussa.