Patentit  ⋅   Uutiset

Patenttiasiamies Ilkka Väänänen tuo Kolsterille vahvaa tekniikan alan osaamista

02.06.2021
Takaisin

Ilkka Väänänen aloitti patenttiasiamiehenä Kolsterin Helsingin patenttiyksikössä ja mekaniikkatiimissä toukokuussa 2021. Hänellä on pitkä kokemus eri tekniikan aloilta niin patenttien kuin tuotekehityksen ja valmistamisen parissa.

DI Ilkka Väänäsellä on noin 15 vuoden kokemus patenttiasiamiehen työstä ja monipuolinen ura tekniikan parissa. Hän tuo Kolsterille vahvaa osaamista erityisesti mekaanisista tuotteista, paperikoneista ja nostolaitteista.

Ennen Kolsterille siirtymistä Väänänen toimi päivittäistoimintojen vetäjänä rakennuskoneita vuokraavassa yrityksessä, jossa hänen rooliinsa kuului paljon asiakaspalvelua ja ongelmanratkaisua. Hän aikoo hyödyntää tätä osaamistaan myös Kolsterilla.

”Olen avoin, utelias ja innostunut näkemään, mitä uutta asiakkaamme ovat kehittäneet. Olen luontaisesti kiinnostunut asiakasyritystemme koko liiketoiminnasta ja menestymisestä. Monipuolisen työkokemukseni ja mekaniikan harrastuneisuuteni ansiosta osaan kysyä asiakkaalta oikeat kysymykset ja pääsen nopeasti jyvälle siitä, mitä suojattavaa keksinnössä voisi olla”, Väänänen kertoo.

Väänänen kuvailee lähestymistapaansa patentointiin käytännönläheiseksi. Hänellä on kokemusta myös mittaus- ja työstölaitteiden tuotekehityksestä ja valmistuksesta. Työuransa alkupuolella hän työskenteli muun muassa tutkijana Teknillisessä korkeakoulussa ja sittemmin tutkijoiden perustamassa yrityksessä kaupallistamassa kehitettyä teknologiaa.

Patenttihakemusten laatimisen lisäksi Väänäsen osaamista ovat asiakkaiden neuvonta, kilpailijaseuranta sekä uutuus- ja ennakkotutkimukset.

”Meidän tehtävänämme on edistää asiakkaan toimintaa ja tuoda siihen lisäarvoa. Asiakas on oman alansa ekspertti. Joskus roolimme on kyseenalaistaa ja heittää ilmaan kysymyksiä. Arvostan sitä, että pystyn sparraamaan asiakkaan tuotekehitysideoita. Se on erittäin palkitsevaa tässä työssä.”

Väänänen kokee omakseen roolin tekniikan edistäjänä. Samalla hän pitää yhtenä vahvuutenaan asiakkaiden kohtaamista.

”IPR yhdistää tekniikan, juridiikan ja ihmiset. Patenttiasiamiehenä voin toimia linkkinä asiakkaan ja yhteiskunnan välillä.”

Ensikosketuksensa IPR-alaan Väänänen sai jo ennen diplomi-insinööriksi valmistumista patenttikäännöksiä tekemällä, minkä jälkeen patenttiura jatkui Suomessa rekisteröitynä patenttiasiamiehenä eri patenttitoimistoissa. Hän osaa patenttiasiamiesten perustyökielen englannin lisäksi saksaa ja ruotsia.

Vapaa-ajallaan Väänänen harrastaa mekaniikkaa ja käsillä tekemistä: hän esimerkiksi korjailee kodin laitteita ja on kunnostanut rintamamiestalon vanhaa kunnioittaen.

Ota yhteyttä

Kiinnostaako ura tulevaisuuden innovaatioiden parissa? Lue lisää mahdollisuuksista Kolsterilla ja ota yhteyttä yksikönvetäjiimme!